• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Tak :) , miało być po taniości, później stwierdziłem, że jak już wydaję kasę to dołożę te 100-200zł więcej, żeby to miało większy sens. W tym momencie już przekroczyłem 1kzł zamawiając śrubki imbusowe, komplet kosztował 50zł. Grosz do grosza i się zbiera.
Będę robił do tego sterownik na podstawie STM32

Ostatnia edycja:
scythe1123

Bardzy przydatne narzedzie!! Napewno sie przyda.

Ja narazie robie pierwsze przymiarki plytki do zasilacza.

yybjkp4rn6uujrx6jrh7_1401434061.jpg
n1rga4xqlnqs3hcamksp_1401434059.jpg

Myślę, że 1200zł nie przekroczę, muszę jeszcze zainwestować w jakiś impregnat by zabezpieczyć sklejkę przed wilgocią.
Pole robocze ok 350x360mm - nie za duże ale do większego pola roboczego trzeba znacznie większych nakładów finansowych i przede wszystkim brak miejsca w domu na to.
Jak na razie to gabaryty maszynki to 500x548x500

Myślę, że 1200zł nie przekroczę, muszę jeszcze zainwestować w jakiś impregnat by zabezpieczyć sklejkę przed wilgocią.
Pole robocze ok 350x360mm - nie za duże ale do większego pola roboczego trzeba znacznie większych nakładów finansowych i przede wszystkim brak miejsca w domu na to.
Jak na razie to gabaryty maszynki to 500x548x500

Jakiś konkretnie projekt robisz, czy własna inwencja ?

Można powiedzieć, że mogłem się inspirować innymi projektami a w zasadzie rozwiązaniami. To jest moja praca dyplomowa, więc projekt mój :)

Borys jaka jest moc Twojej przetwornicy ? Napisz coś więcej o rdzeni transformatora głównego, czy ma szczelinę czy nie itd.

Moc zalezna od kilku zmiennych bedzie w okolici 300-600W (przy uzyciu irf740 jako kluczy).
Wiekszosc czesci bedzie wylutowanych z zasilacza ATX (trafko tez, bez szczeliny), u mnie bedzie rdzen eer35/20/11, do tego ee16 (ten malutki) jako ''czujnik pradu'' do zabezpieczenia przeciazeniowego.
Przetwornica nieregulowana 50/50, zabezpieczenie przeciazeniowe (pin Ct w sterowniczku). Soft startu nie ma, jest tylko termistor. Dodatkowo na plytce upchalem zabezpieczenie glosnikow do glosnikow z przekaznikiem.
Jedynym problemem moze byc zakup diody prostowniczej (tej po prawej) ale ja akurat taka mam. W razie czego mozna mostek przerobic na takie same np 3 diody z zasilacza ATX.
Dlawikow za mostkiem nie ma bo przetwornica pracuje z wypelnieniem 50/50.

Bardzo zaciekawiła mnie Twoja przetwornica, chętnie ją wykonam jak już ją uruchomisz :) Ciekaw jestem nawijania trafa głównego i wytycznych co do ilości zwoi średnic drutu itd. Z jaką częstotliwością pracują pracuje przetwornica. Moim zdaniem konkurencyjny projekt do tej przetwornicy http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1287723.html wykonałem ją osobiście i sprawuje sie dobrze, kibicuje Twojemu projektowi, jak i również podziwiam Twoją twórczość na forum, Pozdrawiam

UWAGI MODERATORA
Hermes nie przesadzasz troche?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Unia wymaga certyfikatu CE, wiele chińskich produktów tego nie ma i prawnie nie może być sprzedawana w UE...

Powrót