• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Używał już ktoś kleju do forniru: KLEIBERIT bo taki polecili mi w sklepie w Skoczowie. Podobno jest bardzo dobry i po przyłożeniu forniru nie można go już ruszyć. Wreszcie kupiłem fornir, pewnie w przyszłym miesiącu wystawie moje 2 pary kolumn na forum po tak długim czasie.

heh, racja dokładnie pisze: klej kontaktowy C 114.5
Klej na bazie polichloroprenu o szerokim zakresie zastosowania

Jacek90, jak kładłeś ten fornir? I ile kleju dawałeś? Oraz jaki klej? Bo wygląda jakby był bardzo wilgotny i niedostatecznie przyciśnięty więc się sfałdował... możesz spróbować ponacinać każde z wybrzuszeń, wcisnąć jakoś do środka klej i przycisnąć...

możesz spróbować ponacinać każde z wybrzuszeń, wcisnąć jakoś do środka klej i przycisnąć...

Nie rób tak, a jeśli ta czereśnia jest w dodatku cienka, to broń Boże ;)

W sumie z żelazkiem też trzeba uważać, bo im cieńszy fornir, tym łatwiej go rozerwie ...

jamess8 napisał:
heh, racja dokładnie pisze: klej kontaktowy C 114.5
Klej na bazie polichloroprenu o szerokim zakresie zastosowania
a ile to kosztuje? to jest to samo co moment ale innej firmy. tak samo dziala butapren :P

33zł, puszka 700g, macie jakiś dobry sposób nakładania kleju pod fornir? To już jednak są spore powierzchnie do klejenia.

kleiłem na butapren. Dwie warstwy kleju na fornir i kolumne. Teraz jyż będę kleił na wikolu. Wydaje mi sie lepszy.

jamess8 napisał:
33zł, puszka 700g,
:shock: to juz myslalem ze moment po ciaglych podwyzkach jest drogi :lol:
moment to 22-25zl za 800ml. butapren to 10-20zl/litr
a nakladam to pedzlem - jednak napierw przydaje sie zagruntowac :P

[ Dodano: 2008-09-25, 23:16 ]
Jacek90 napisał:
kleiłem na butapren. Dwie warstwy kleju na fornir i kolumne.
a ile czekales az klej wyschnie? czy wogole czekales?

w planach mial byc czarny front + jasniejszy tyl. jednak ze trafil sie taki fornir to front moze bedzie jasniejszy... ale srebrny? :???: zbyt dresiarsko by to wygladalo... :/
bedzie albo czarny albo jak mIKI "kosc sloniowa" lub cos podobnego. zobacze co bedzie u kolegi na stanie :P

Kość słoniowa wyglądała by fajnie ;) Bardzo pasuje to tego forniru "zebrano" ( czy jak on tam się zwie :P )

Tylko nie na srebrno, bo tak jak mówisz - full dresik i 1000W PMPO xD

Powrót