• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

przy FR stały pomiar napięcia jest potrzebny chociażby do ustalenia SPL.
przy Harmonicznych zmiany napięcia pomiaru zmienia wynik na korzyść lub niekorzyść (poziom harm.)
w CSD też ale nie ma już reguły w ktòrą stronę

przy FR stały pomiar napięcia jest potrzebny chociażby do ustalenia SPL.

Jak sie ma skalibrowany system to tak. W domowych pomiarach nie ma to znaczenia.

przy Harmonicznych zmiany napięcia pomiaru zmienia wynik na korzyść lub niekorzyść (poziom harm.)

Jasne, ale to wtedy jak mierzymy znieksztalcenia. Tutaj pomiar bedzie tylko czestotliwosci.

No jak ustawić 1W na zespole głośnikowym? Nie da się
Każdy mówi 1Watt 1Watt a tak naprawdę nikt nie wie jak go ustawić ;D
A podpierając się pomiarami producenta ? jeśli twierdzi że dany głośnik ma 85db 1W/1m (na ch-ce widać np.1kHz...)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja mam wzmacniacz 1w przy 4omach i 0,5w przy 8
skąd masz taki :) ? Ja też chce. Rozumiem że bierze pod uwagę to że głośnik ma np. 6,74R i dla takiej wartości automatycznie ustawia 1W czy jak to działa? :)

Jak muzyka leci w tle, to pewnie w granicach tego 1W się trzyma... Ale jak nikogo nie ma, to ilość W szybko idzie w górę :)

Edit: z ciekawości, na szybko wpiąłem sobie multimetr ustawiony na AC równolegle pod jeden głośnik, dałem dość głośno - zmierzone napięcie sięgało 3V na kolumnach 4R. Czyli i tak niewielka moc.
Chciałbym zobaczyć wykres, z jakichś sensownych pomiarów, jak wygląda faktyczna moc dostarczana do głośników podczas słuchania.

Ostatnia edycja:
Jak muzyka leci w tle, to pewnie w granicach tego 1W się trzyma... Ale jak nikogo nie ma, to ilość W szybko idzie w górę :)

Edit: z ciekawości, na szybko wpiąłem sobie multimetr ustawiony na AC równolegle pod jeden głośnik, dałem dość głośno - zmierzone napięcie sięgało 3V na kolumnach 4R. Czyli i tak niewielka moc.
Chciałbym zobaczyć wykres, z jakichś sensownych pomiarów, jak wygląda faktyczna moc dostarczana do głośników podczas słuchania.
Puść 1kh i w tedy zmierz napiecie, multimer nie zmierzy ci czestotliwosci tak zmiennej jak muzyka. I sprawdz czy twoj miernik obsłuży taka częstotliwość

Oczywiście, jest to pomiar w najlepszym wypadku "poglądowy" :P Napięcie sobie latało, ale jakąś średnią sobie można z grubsza wybrać. Multimetr mierzy do ~400Hz, pamiętając, że ponad 90% mocy sygnału muzycznego zawiera się w tym zakresie, można sobie rząd mocy określić. Chyba.

Najchętniej to bym oscyloskop podłączył, ale go nie mam :)

Oj Panowie .
Puszczacie sinus 50Hz ustalacie poziom żeby nie przekroczyć 2.8V na zwykłym mierniku na wyjściu wzmacniacza .
I mierzycie .
Dla pomiaru SPL nie ma to znaczenia .
Natomiast może mieć znacznie dla pomiaru impedancji i TS.
Ma też znaczenie dla wysokotonówki bo ona wytrzymuje kilka W więc jak się ma mocniejszy wzmacniacz trzeba ustalić poziom przed pomiarem .
Jak ma się 1W wzmacniacz też trzeba zagwarantować że nie będzie clipował w czasie pomiaru bo wtedy pomiar będzie zdupiony .
I dla waszych uszu i rodziny/domowników uszu bo może wytrzymacie jeden/dwa piski pomiarowe ale jak będzie ich więcej to może być wojna ;)
Pomiary na zewnątrz zwykle wykonuje już znacznie większą mocą niż w domu żeby mieć większy stosunek sygnał/szum ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Bo przy typowym odsluchu w domu nie przekracza sie 1w, no chyba ze ktos ma jakies wyjatkowo pradozerne muly.
średnia moc tak ale muzyka to impulsy i chwilowa amplituda może mieć w najgorszym wypadku nawet 20dB więcej niż średnia więc 1w wzmacniacz to zwykle za mało no chyba, że ktoś ma paczki ze 100dB SPL ;)

Powrót