• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Pawel, po prostu takie plastiki szpeca moim zdaniem kolumne... wykrec te zlote gniazda i zrob taki terminal z mdfu i juz bedzie pieknie;)

To mój nowy projekt. Na razie w fazie testów, czeka na wykończenie.
100_1839.JPG

100_1840.JPG

mIKI, ale mi wlasnie niepodobaja sie takie same konektory... narazie dam te bo chce jak najszybciej zrobic obudowe zeby posluchac. jak bede mial czas to w przyszlosci zmieni sie obudowa i wtedy moze cos innego dam

zook, troche przy szerokie - pobaw sie ze scieciami lub innymi bajerami

jak tylko czymś to okleisz to przestanie Ci się podobać, póki co kanty płyt zwężają optycznie kolumny, później już tego nie będzie.

takero napisał:
jak tylko czymś to okleisz to przestanie Ci się podobać, póki co kanty płyt zwężają optycznie kolumny, później już tego nie będzie.

Pewnie masz racje. Zrobię sobie jakieś frezy.

Strojenie zmienilem na 37Hz i tak zostaje poki co.

yyyy jest zle.... pomalowalem bejca na mahon i mam czerwonego suba.... co gorsze to wszystkie slady po kleju i przebarwienia od szpachli widac bardziej niz jak byl jasny oraz w jednym miejscu tak 0,5/2 cm fornir sie wybrzuszyl. Bejca na spirytusie wiec rewelacyjnie sie nie wchlania - nie polecam, na wodzie lepsza. Jak narazie nie jestem zadowolony. Zobaczymy co bedzie jak pomaluje kilka razy i poloze lakier.

zeby nie bylo, sprawdzalem na odpadku jak bedzie wygladac i po 3 malowaniach bylo akceptowalnie, ale jak tak patrze na niego teraz to juz nie jest tak fajnie.

rosiu82 ja proponuje delikatnie zeszlifować i ewentualnie przemalować lakierem. Ja tak robiłem z hebanową bejcą, która okazała się za czarna i całkowicie zakryła rysunek forniru. Jaki fornir dałeś bo nie wiem.

Fornir dalem brzoze i na probce ta bejca bez zadnego problemu przesiakala na druga strone wiec szlifowanie inc nie da pozostaje mi albo inna bejca albo lakierobejca. Jesli chodzi o te wybrzuszenia to je bede raczej podklejal bo szlifujac moge wiecej zepsuc niz naprawic. z tego co mi wyszlo po 3 krotnym bejcowniu moge powiedziec ze jesli by po lakierze wygladalo tak jak w momencie kiedy bejca jest mokra to by bylo ok, ale wyschenie tjet poprostu blada ui bardziej rozowa niz czerwona. zobaczymy....

[ Dodano: 2007-10-01, 11:29 ]
Dobra, bardzo prosze o odpowiedz. Kupilem lakier akrylowy polmat, po otwarciu jest on koloru mlecznobialego... czy tak ma byc i po pomalowanu bedzie przezroczysty czy bedzie on bialy? Pierwszy raz widze cos takiego.

[ Dodano: 2007-10-02, 19:59 ]
Juz zem se poradzil, po wyschnieciu jest przezroczyste. zapamietajcie bo najwyrazniej nikt nie wiedzial. a kto wiedzial i nie powiedzial ten.... (wstaw dowolne obrazliwe w miejsce kropek)

przemek2f napisał:
tylko ten plastikowy terminal :sad:
no niestety mialo byc szybko i prosto. jako usprawiedliwienie podam ze sa to najdrozsze terminale z polinka. sa zrobione z grubego ABSu i sa dosc ciezkie

a teraz kolejne fotki z prac...

budowa kolumn do projektu HX16 z akustyka

oraz naprawa glosnikow quadral po niewlasciwym transporcie

na takie same jak z STXa wyglada ten drugi model dostepny w polinku. ale to ze jest podobne do STXa to przeciez nie zaden minus bo akurat gniazda z STXa sa solidne ;) (mialem tylko to pojedyncze prostokatne)

Powrót