No to może i ja pokażę nad czym pracuję już od ponad roku. Robię to w wolnych chwilach, a tych jest mało, innych zajęć dużo a konstrukcja nie jest prosta. Proszę nie wyzywać mnie za transfer. Zdjęcia hostowane są na moim serwerze

.
Wizualizacja:
GŁOŚNIKI
Wybór padł na trójkę wyrobów ScanSpeaka.
Na górze będzie pracować jedwabna kopułka
D2905-9700 (tzw. mały Revelator). Słyszałem ją w kilku aplikacjach i bardzo przypadł mi do gustu. Jego brzmienie cechuje się nadzwyczajnym nasyceniem mikroinformacjami, otwartością i swobodą. Nie jest przy tym agresywny.
Na średnicy i na dole pracować będzie słynna węglówka
18W/8545. To chyba najbardziej znany głośnik Scana, zarazem jego największy sukces. Ma opinię dość trudnego do napędzenia. Tego sie jednak nie obawiam. W zanadrzu mocna końcówka specjalnie dla niego.
Trzecim driverem nie jest głośnik tylko membrana bierna
18W/00 zbudowana na bazie węglowej 18'tki. Ma ona zastąpić rurę bass reflex.
OBUDOWA
Część wewnętrzna zbudowana jest z płyty wiórowej o gr. 28mm. Nie są one jednak ułożone tradycyjnie (czyli 4 ścianki w pionie i 2 w poziomie). By mieć większą kontrolę nad kształtem i przy okazji zapewnić sobie więcej możliwości walki z powstawaniem rezonansów wewnątrz obudowy, zdecydowałem się na warstwowe klejenie z kształtek ułożonych poziomo. Kształtki mają tak wyprofilowane wnętrza by nie tworzyły się ścianki równoległe. Ich kształty są różne dla każdego profilu, mamy więc dodatkowe krawędzie rozpraszające fale wewnątrz obudowy.
Prace projektowe:
No i zabieram się do pracy:
Klejenie:
Część zewnętrzna złożona jest z trzech warstw. Pierwsza to płyta MDF gr. 5mm. Jest nią obłożona konstrukcja wewnętrzna oprócz ścianek bocznych. Na ściankach bocznych zrobiłem wylewkę gr. ok 3,5 mm z żywicy epoksydowej. Jako wypełniacz zastosowałem piasek kwarcowy o grubości ziaren max 0,5mm. Zastosowana żywica to EpidianŽ5. Utwardzacz typu Z-1.
Trzecią warstwą będzie klejone drewno sosnowe o grubości zmiennej w zależności od danego miejsca. Całość bocznych ścianek obłożona będzie fornirem. Front i tył złożone będą z monolitycznych kawałków drewnianych. Drewniana warstwa frontu będzie gr. 2cm co w połączeniu z poprzednimi warstwami da sumaryczną wartość 4,5cm.
Wylewka żywiczna:
Oklejanie MDF'em:
Frezowanie otworów pod głośniki:
Po więcej szczegółów i zdjęć zapraszam na moją stronę
http://audioproject.net, a szczególnie do działu
NA WARSZTACIE. W tej chwili jest w nim tylko relacja z budowy tych kolumn.