• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

melisław, to jest kopia pewnych monitorow z dzialu gotowych konstrukcji - tam to dobrze wyglada wiec tutaj tez sie sprawdzi ;]

Pawel S. napisał:
melisław, to jest kopia pewnych monitorow z dzialu gotowych konstrukcji - tam to dobrze wyglada wiec tutaj tez sie sprawdzi ;]

Nawet wiem których ;) Wiem, domyśliłem się, zresztą już gdzieś wspominałeś że będziesz tak robić... Tylko nie wiedziałem jakie przetworniki... Myślałem że coś z morelkiem bo wspominałeś że ci się podoba... Chyba że to nie dla ciebie :D

Pawel S. napisał:
do mnie to przypadkiem nie było;>
też chyba wiem na jakiej konstrukcji się wzorowałęś :mrgreen:

No to może się pochwale jakom fajniutką obudowe dostałem...

Najprawdopodobniej będzie tam jakiś malutki bardzo budżetowy wzmacniaczy.... [koszt max 50 PLN] Myślałem nad jakim tadzikiem ale jakoś nie wiem co którego wziąć.... ma ktoś jakieś pomysły?

2030, 2040, 2052, 1554 itp. ja wsadzilbym 2052 ;) jak ci sie nudzi to od razu wiecej kanalow.. aha i dosc oplacalny bylby tu mostek i zasilanie symetryczne poniewaz jest o wiele mniej elementow ai jakosc i moc lepsza

pizdzik, dokładnie jak n_omyzs, mówi :razz: Ja dziś musiałem skorzystać ze wzmaka ,,awaryjnego" bo mój pożyczyłem kumplowi a bez muzy to się nie da żyć i zrobiłem coś takiego na szybkiego: http://img48.imageshack.us/my.php?image=123lx5.jpg Wzmacniacz na TDA 1554Q, dziś odpaliłem go pod trafem(ostatnio na zasilaczu od kompa) widocznym na foto i się zdziwiłem że to tak potrafi grać :mrgreen:

cudny90 napisał:
otwory troche krzywe
Troszkę za małe wyciąłem i musiałem nadrobić tarnikiem.
Lepiej za małe, niż za duże. Wstyd się przyznać, ale to drugie fronty do tych kolumn. W pierwszych wyciąłem za duże otwory i nie dało się głośnika przykręcić :razz:

bart210, ale widać otwory pod B-R masz ładnie wycięte ... Co się stało? Źle cyrkiel do frezarki ustawiłeś?

wysokość pewnie 39-40 :wink: :?: ile dałeś głebokości ? u mnie jest 25 cm na zewnątrz . btw czemu zrobiłeś tak że wystają ci płyty około 1mm ? i czym sklejałeś ?
fajne skrzyneczki , z tymi zaokrągleniami to dobry pomysł :?: nie będzie problemów przy fornirze :?: pytam bo sam robie , i chyba jednak kupie ten fornir a chciałbym też na półokrągło , te ścięcia u góry to też frezarka?
pozdro

Przemysl napisał:
z tymi zaokrągleniami to dobry pomysł nie będzie problemów przy fornirze
zobacz monitory mojej produkcji - kilka razy zaokraglalem i ladnie sie polozyl nawet dab ;)
Warg napisał:
co to za patent z bocznymi ściankami ?
faktycznie scianki cos cienkie i mocno wpuszczone - czyzbys mial zamiar tam dolozyc boczki z drewna?;>

fajnie wygladaja te szesciokatne otwory pod glosnik :mrgreen:

[ Dodano: 2008-11-17, 21:10 ]
aha bym zapomnial - moje kolumny wrocily przed chwila polakierowane. trche w zlym czasie bo musze sie uczyc. ale pewnie do konca tygodnia je zmontuje :mrgreen:

bart dobrze radze zrob sobie te podstawki ze 2 razy grubsze i nasyp do tych rurek piachu jakies 20-30 cm :) stabilnosc bedzie milion razy lepsza :P

taka fotka na szybko atrapa skrzynki z pianki pod panele sklejona na taśme malarską i przyłożone do nich głośniki ...

a tu sama buda żeby można było zobaczyć proporcje

no i wymiary
wysokość 365 mm
szerokość 200 mm
głębokość 300 mm
troche krowiaste :o :P

cudny90 napisał:
Co się stało? Źle cyrkiel do frezarki ustawiłeś?
Nie można było użyć fabrycznego cyrkla bo za mała średnica. Zrobiłem cyrkiel z kawałka sklejki. Jak wcześniej wspomniałem, poprzednie fronty były źle wycięte. Tym razem wolałem wyciąć mniejsze otwory i poprawić tarnikiem.
Przemysl napisał:
wysokość pewnie 39-40 :wink: :?: ile dałeś głebokości ? u mnie jest 25 cm na zewnątrz
Wysokość dokładnie 371mm, głębokość 286mm. Wszystko kleiłem wikolem i "ściągnąłem" kilkoma wkrętami.
Przemysl napisał:
nie będzie problemów przy fornirze :?: pytam bo sam robie , i chyba jednak kupie ten fornir a chciałbym też na półokrągło , te ścięcia u góry to też frezarka?
Nie będzie problemów z fornirem bo forniru.... nie będzie :) Ścięcia zostały zrobione tarnikiem. Kilka machnięć i efekt widoczny na zdjęciu.
Pawel S. napisał:
faktycznie scianki cos cienkie i mocno wpuszczone - czyzbys mial zamiar tam dolozyc boczki z drewna?;>
No i Paweł popsuł niespodziankę :razz:
n_omyzs napisał:
bart dobrze radze zrob sobie te podstawki ze 2 razy grubsze i nasyp do tych rurek piachu jakies 20-30 cm :) stabilnosc bedzie milion razy lepsza :P
Podstawki zostawię takie jakie są. Grubość jest celowo dobrana. Nad piaskiem zaczynam się poważnie zastanawiać bo same podstawki są bardzo lekkie.

Powrót