• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

dj_zibi napisał:
od pewnego czasu nie dodaje nic do własnych konstrukcji
ktore kiedys "ulegly uszkodzeniu" podczas przesylki przy sprzedazy na allegro:P

[ Dodano: 2009-01-23, 22:01 ]
dj_zibi, membrany 18AKX tak sciemnily sie od slonca ?:/

dolphin123 nic nie uległo uszkodzeniu, nawet potworki wysłałem i doszły całe a miały ponad 50kg sztuka. Zdjęcie jest niedoświetlone i WB zły dlatego membrany maja inny kolor.

PS specjalnie dla Ciebie dodam do własnych konstrukcji, ale jak ktos sie czepi frezów to zabije :mrgreen: :twisted:

cudny90 napisał:
O nie, kiedy to było, jak dziergałem ścieżki do moich zwrotnic ... ah, te odciski na dłoniach od nożyka
tym razem chcialem isc na "latwizne" i sciezki postanowilem wytrawic...
zmarnowalem na to 3 godziny a efekt byl taki ze zamiast zaoszczedzic czasu i kasy (cyna itp) to wywalilem na to 1,5 fiolki cyny bo toner jaki kupilem jest na tyle ch.. tandetny ze postrawilo wszystko :???: skad wiem ze to wina toneru? a no tam gdzie poprawialem markerem bylo OK :evil:

dj_zibi, sprzedaj w koncu jakis wzmacniacz i kup sobie nawet najtansza frezarke :P

Pawel S. napisał:
tym razem chcialem isc na "latwizne" i sciezki postanowilem wytrawic...
zmarnowalem na to 3 godziny a efekt byl taki ze zamiast zaoszczedzic czasu i kasy (cyna itp) to wywalilem na to 1,5 fiolki cyny bo toner jaki kupilem jest na tyle ch.. tandetny ze postrawilo wszystko :???: skad wiem ze to wina toneru? a no tam gdzie poprawialem markerem bylo OK :evil:

Złośliwość rzeczy martwych :wink:

Co sądzicie o fornirowaniu laminowanej płyty? A jeśli to bardzo zły pomysł to może jakiś prosty sposób na pozbycie się okleiny... Od razu mówię że frezarki nie posiadam...

nie probowalem ale pomysl nie jest zly. okleina dobrze sie trzyma wiec powinno zlapac
pytanie tylko jak klej bedzie sie trzymal okleiny :???:

no i pora na kolejna zwrotnice :P

Pawel S. napisał:
nie probowalem ale pomysl nie jest zly. okleina dobrze sie trzyma wiec powinno zlapac
pytanie tylko jak klej bedzie sie trzymal okleiny :???:
ja fornirowałem, okleinę zmatowiałem papierem 80, a kleiłem wszystko na klej typu wikol. trzyma się już 1,5 roku i wszystko jest ok.

melisław napisał:
Co sądzicie o fornirowaniu laminowanej płyty?
Fornirowałem laminowaną wiórkowe momentem i jest ok :wink: O ile ona była laminowana :lol: Taka pokryta była czymś bo imitowało drewno, słoje itp :razz:

Przemko1985, tak, jest. skoro sie czepiasz to nie jestes w temacie i nie wiesz ze ta zwrotnica pasuje rowniez pod M18WH :P

nawet nie wiem jaki ma nick na forum - mam tylko zapisany numer gg i adres :P

jakby to kogos interesowalo to cewka tasmowa + powietrzna z drutem 1,6mm, kondy z-standart i rezystory bezindukcyjne

Ale ja się nie czepiam zwrotki tylko napisu:P A w temacie to fakt że nie jestem, dlatego Ciebie prosiłem żebyś je dla mnie zmontował :mrgreen:

kompletny mostek TDA (brak limitera mocy) kosztem ok 30zl :twisted:

ile dokladnie to mnie kosztowalo to podlicze jak go odpale i wsadze w jakas obudowe
dzisiaj juz go nie odpalam bo zmeczony jestem i nie chce mi sie sprawdzac punktow lutowniczych. a w dodatku zapomnialem o jednym kondensatorze (widac przed malym trafem)

[ Dodano: 2009-01-27, 20:58 ]
no dobra - zapomnialem jeszcze przylutowac gniazda RCA + wejscie wysokopoziomowe jeszcze nie zmontowane (ale czesci sa :P )

Pawel S. napisał:
nie chce mi sie sprawdzac punktow lutowniczych

Podejrzewasz ze cos skopałes? Oj trzeba było na biezaco sprawdzac.

Przelaczniki na kablekach mi sie nie podobaja, za dlugie, niezaekranowane.

Radiator zamontowany zle bo powinien byc o 90 stopni obrocony - dlaczego? - mysle ze to oczywiste.
Limiter mocy w TDA? Eee..

Ogolnie ciezko licYc koszty czegos takiego, ja budujac urzadzenia elektroniczne jeszcze nigdy w zyciu nie bylem w stanie policzyc ile wydalem. Zreszta nigdy tego nie robilem - czasem bym musial na flaszki nawet przeliczac...

pegelmesser napisał:
Radiator zamontowany zle bo powinien byc o 90 stopni obrocony - dlaczego? - mysle ze to oczywiste.
a po co skoro jest wentylator? I tak powietrze wdmucha, czy tam wyciągnie. Może w obudowie całość będzie obrócona o 90' :razz:

Powrót