• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

toma085, narazie niczym nie szlifowałem, prosto z pod płatnicy wyszły :) tak czy siak skosy lekko zaszpachluje bo piła gdzie niegdzie pozostawiła po sobie niemiłe rowki

Jaką rurą BR można zastąpić tą polinkową 68mm żeby miała szerszy 'kapturek'(tzn więcej zasłoniła)?

Witam zaczynam budować monitorki które zamierzam w prrzyszłości sprzedać, będę fornirował mahoniem ;)
jako ciekawostke dodam, że otwory pod głośnik były robione nie scyzorykiem jak mc giver tylko pożadnym sprzętem do tego stworzonym :) wzmocnienia to mdf ofornirowany, czyli wnetrze kolumny też będzie ładnie wyglądać:D

Bartuś napisał:
zaczynam budować monitorki

Te wzmocnienia w rogach są zbędne, wystarczy klej i 2 wkręty, obudowa w rogach jest wystarczająco sztywna, zrób wzmocnienia w okolicach środków ścianek, tam wyeliminują drgania. Wyczyść klej z paneli, życzę powodzenia.

Mam tych klocuszków 7 na kolumne : ) poustawiam je naprzeciwko głośnika : )
jeszcze nie pora żebym bawił sie w podfrezowania :D nie mam pojęcia jak sie za to zabrac, ewentualnie zrobie tak, że tylko dla tweetera zrobie podfrez i nałoże na niego niskotonowca, wiadomo, nie ma zabawy z odcinaniem aluminium :D czy co to tam jest: )
Nie chce użyć ani jednego wkrętu w tej konstrukcji ; )

a klej normalnie mam zeskrobac ??

Poprzednie nie doczekały sie budy i są w testowych paczkach tzn: 21L dla m18wh jak dla mnie bomba nie zamula ale głowe urywa

DaVid napisał:
Fornir drożej wychodzi ale efekt lepszy
jak sie postarasz to wyjdzie w tej samej cenie lub drozej o np lakier
Michał K., widze ze nie brales pod uwage tego co mowilem o wzmocnieniach...
jak teraz wzmocnisz tylna scianke?
kombo napisał:
Jaką rurą BR można zastąpić tą polinkową 68mm żeby miała szerszy 'kapturek'(tzn więcej zasłoniła)?
kup b-r alpharda - dostepne w kazdym sklepie i na allegro. najlepsze plastiki tylko szkoda ze juz coraz mniej tego i coraz drozej :???:

Bartuś napisał:
jako ciekawostke dodam, że otwory pod głośnik były robione nie scyzorykiem jak mc giver tylko pożadnym sprzętem do tego stworzonym :)
Bartuś napisał:
jeszcze nie pora żebym bawił sie w podfrezowania :D nie mam pojęcia jak sie za to zabrac
no to mogles porządnym sprzętem do tego stworzonym najpierw zrobic frezy potem wyciac dziury...

Witam
chcialem sie pochwalic moim nowym nabytkiem...
wreszcie bede mogl ruszyc troche z produkcja... celem jest projekt hx2 z akustyka plus na razie tylko monitory centralka troche puzniej fronty na hx2 monitory i centralka na hds134 tylko dla utrzymania stylistyki w kolorze srebrnym ale dalej membrana nomex... i tu moje pytanie :

http://akustyk.com.pl/peerless/P832873.html
http://www.tymphany.com/832873
dla vify w hx2 mam kond 6,8uf, cewke 0.15mh i kond 22uf a chcialbym wykorzystac ten filtr rowniez w monitorach... gdyz chyba nie bedzie zadnego problemu z odpowiednim cieciem i zgraniem do tego hds134 najbrawdopodobniej 1 rzedu... co o tym myslicie??
bo co prawda znalazlem zwrote dla hds134 plus xt25 ale nie bawi mnie tak rozbudowana...

na tej stronie troche nizej bo wczesniej jest z dx25 a nie xt25
http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm i nie jestem pewny czy ten hds to nomex bo wydaje mi sie ze polipropylen

kilka fotek

Bartuś napisał:
nie mam jeszcze głośników i szablonów
a do czego ci szablony? robisz cyrkiel i jazda wg danych producenta :P

daniel69 napisał:
nie wiem jak ty to zrobiles ale cytat ktory podales nie ja wypowiedzialem
czasami sypie sie system forum. jakos wyjatkowo czesto w tym temacie :???:

daniel69, te HDS134 sam malowales czy zamowiles takie? czy to te starsze z allegro?
a co do zwrotnicy to przetestuj jak zlozysz do frontow - przeciez i tak musisz ja kupic... jak bedzie OK to skozystasz. jak cos nie tak to pozycz sprzet pomiarowy :P

Powrót