• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

jesli sprzet pomiarowy to jig preamp do mik itd to wszystko mam i moge sie w sumie pobawic ale w hx2 i w wiekszosci projektow z akustyka (jak nei we wszystkich) dla vify xt uzyte sa nastepujace elementy...:

kond 6.8uf
cewka 0.15mh
i kond 22 lub 15 uf

nawet przyklad jest taki ze w momencie 2x hds plus vifa mamy gore filtr 6,8uf, 0,15mh plus kond 22uf a monitor ktory nie posiada tej pol drogi jest filtrowany tak samo tylko zamiast 22uf mamy 15uf i podzial wtedy nie na 3100 a na 2300 podaja w akustyku...:D ale dalej idac hds w monitorze jest ciety nie 3 rzedu jak przy 2 hds-ach (hx2) a 2 rzedu i znowu elementy sie nie zmieniaja tylko dochodzi nam jedna cewka 0,47mH... (w hx2) a pozostale elementy bez zmian... ostatnio bylem u tej osoby z akustyka i ona ma chyba taki swoj zwyczaj uzywania tylko kilku rodzai elementow bo przy rozmowie powiedzial wlasnie to co ja napisalem ze do wysokich tonow uzywa tylko 15 i 22 uf (zazwyczaj) przyjmijmy ze wykozystam albo ta wersje z 22 uf albo z 15 pozostale elementy sie nie zmieniaja tylko uwazacie ze dobrze sie sprawdzi ten hds134 ciety tylko ceweczka :D bez konda?? ma to sens?? bo jezeli akustyk w swoich projektach nie zmienia niczego tylko 15 lub 22 uf dla wysokich a wtedy podzial zmienia sie z 2300 do 3100 to po co ja mam to zmieniac zostawie gore tak samo filtrowana jak oni tylko chcialem hds134 uciac poprzez 1 rzad... cewke sie dobierze bo akustych chyba nie ma takiego projektu...

Pytanko chłopaki, czy moge tym sam pędzel używać do smarowania forniru klejem i smarowania lakierem ?? . .... Chyba to głupi pomysł ?? :D

jesli mowiac smarowac lakierem masz na mysli lakierowac potem fornir to raczej jesli juz malujesz lakierem z puszki to bym to robil walkiem malym... a nie pedzlem

taki oto fornir przyszedł :D niestety zapomniałem napisać kolesiowi żęby przysłał to wszystko razy dwa :D:D i zamawiam jeszzcze raz ....

ktoś chciał zobaczyć ;)

zostało wytłumienie do osadzenia

kołki na tylnej ściance będą naprzeciwko tweetera i b-r co zmniejszy fale stojące wewnątrz obudowy i wyeliminuje to dziurke w środku pasma :))

daniel69, skoro masz sprzet pomiarowy i sam piszesz o filtrach jakie dobiera kisiel to zmierz monitory na zwrotnicy od frontow i jezeli beda jakies "dziury/gory" to wtedy zmienisz detale...

Bartuś napisał:
Pytanko chłopaki, czy moge tym sam pędzel używać do smarowania forniru klejem i smarowania lakierem ?? . .... Chyba to głupi pomysł ??
pedzel to 1-1,5zl. kup 2-3szt i nie rzykuj

Bartuś, obracaj zdejcia zanim je zaladujesz

Bartuś, troche ci to klejenie desek nie wyszlo :P... no i nie rozumiem dlaczego sie upierasz przy tych wzmocnieniach skoro one nic a nic nie dadza a marnujesz miejsce na wzmocnienia ktore moglyby zwiekszyc stabilnosc konstrukcji.

fajnie wygląda :D:D
ale te z tyłu napisałem w jakim celu są dostałem taka rade od kolegi który robi pożądny sprzęt więc no cóż:D a czemu nei wyszło ?? pierwszy raz kleje i pierwszy raz mam do czynienia z mdf, wiem że to bez różnicy ale tak mowie :D

[ Dodano: 2009-02-25, 21:46 ]
teraz klej troche wysechl i nie jest aż tak kolorowo w srodku :D

No masz wzmocnienia ktore sa niepotrzebne a kolega profesjonalista ktory ci doradzil chyba ma daleko do profesjonalizmu. Pomysl na logike gdzie decha bedzie bardziej rezonowac na srodku czy przy krawedzi?

A co do tego ze nie wyszlo za bardzo.. to mam na mysli krzywo sklejone dechy i szpary z za duza iloscia kleju.

eh mówie o tych na tylnej ściance które będa naprzeciwko głośników, te po środku to mój wymysł ;)) no cóż... mam nauczke na przyszłość mimo wszystko myśle, że wychodzi mi ładnie fajnie i wogóle super jak na pierwszy raz :D teraz ucze sie szybkiego fornirowania i jazda :D

Pozdrawiam

Bartuś, nie spiesz sie :!:
nie rob nic na sile - wtedy najlatwiej o bledy

takie listewki w rogach sa bardzo przydatne przy klejeniu cienkich scianek - np takich max 10mm
wtedy laczenie jest rozlozone na wieksza powierzchnie

pytaliscie czy ten maly hds 134 byl malowany czy co...

taka wersja zostala wyprodukowana przez peerlessa chyba od czarnej nie rozni sie niczym prucz czarnym zawieszeniem dolnym a nie jakie takie brazowawe, membrana dokladnie ta sama...

kupione z allegro za 250 zl z przesylka (jesli dobrze panietam ... na pewno cos kolo tego)

prawie koniec czekam tylko na górna pokrywe z aluminum proszkowanego na czarno

Powrót