• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Pawel S. napisał:
HeatheN napisał:
Jednyn ból, głośniki nie były mierzone...zaufałem rysunkowi producenta...i sie okazalo z dx25 nie ma 104mm...:| (akurat moja sztuka) i frez pod wysokotonowke ma 0,5m szczeline dookoła ale spoko
a to dziwne bo jak ja robilem frezy pod XT25 (ten sam front) to srednica byla ponad 104mm!
Mam suwmiarkę:) więc się nie myle... szkoda, miales racje:P moglem zmierzyć glosnik nie rysunek:D
Sprawdze Niko sztuki jak jego wymiary wygladaja....ale po tej klasie glosnikow takich roznic sie nie spodziewalem

HeatheN napisał:
Pawel S. napisał/a
HeatheN napisał/a
Jednyn ból, głośniki nie były mierzone...zaufałem rysunkowi producenta...i sie okazalo z dx25 nie ma 104mm...:| (akurat moja sztuka) i frez pod wysokotonowke ma 0,5m szczeline dookoła ale spoko
a to dziwne bo jak ja robilem frezy pod XT25 (ten sam front) to srednica byla ponad 104mm!

chińska produkcja sie kłania...

eee tam ......w seasie masz +-0, 4mm dla wooferkow.... a dla tweeterkow 0,3...czyli mozesz trafic ze miedzy 2ma kopolkami masz 0,6mm roznicy ......a wooferekami ~1mm..... .....a co gorsze...obrys kosza nie jest idealny co na ER18rnx uswiadczylem .......zreszta nie tylko ja ... ..i trzeba podszlifowywac...

kondrax tez podszlifowywał paczki.........Marko3T pisal ze tez nie raz tak mial ......a co wiecej w excelach tak samo jest ;p a to juz cenowa polka SS i bynajmniej nie chinska produkcja.......wiec panowie z tą "chinska produkcją" wyluzujcie......

nowy1, 3 funkcyjny wzmacniacz? poza podstawową funkcja wzmacniacza robi jeszcze za lampkę nocną i mały piecyk :)

a tak na poważnie, szacunek i szczerze zazdroszczę :roll:

bawolek, bo to sa juz odlewy a nie tloczki czy toczone wiec nic dziwnego
ale mogliby podtoczyc powierzchnie przylegania przynajmniej

Maxi napisał:
UKA napisał:
Jakby co Maxi, to mogę Tobie oddać za tyle ile dałeś za tamtego - może zrobisz tandem ;)
No ja do 10 kwietnia jestem bez gotowki...
Co do wielkosci pudla to fakt... w sobote badz niedziele sie nim pobawie od 100l w dol ;p

[ Dodano: 2009-03-26, 15:32 ]
Swoja droga, UKA, ladne komentarze... ;) heh

Producent sugeruje bodajże 40l cl i 70l b.r.
Trochę nieciekawie, bo szybko potrzebuję kasy.
Co do komentów, to po prostu nie boję się sam wystawiać negów, więc dostałem trochę w odwecie :evil:

n_omyzs, bo będę pewnie przelutowywał, dolutowywał itp, tzn jest to wersja testowa, ostatecznie będą wlutowane tak jak powinno być;) Np w pre nr 3 w schemacie zasilacza było 0,7-1K a u mnie ostatecznie były 4,7k :lol:

n_omyzs napisał:
Tak z ciekawosci, po co te rezy tak wysoko?
mozna rezystory tez odsunac od PCB po to aby jak sie spala zostawily plytke w calosci i mozna bylo odczytac wartosc tego rezystora.
sprawdzone w praktyce na symasymie :P (a wczesniej dziwilem sie po co w fabrycznych tak robia)

pegelmesser napisał:
Wysoko sa te ktore sie gzreja.
dokładnie to jest powód dla którego niektóre będą zostawione w takim stanie jak są... Na początku lutuję wszystkie tak bo nie wiem co będę wymieniał... Płytka wzmacniacza też już prawie gotowa:

No a te ściągi z matmy ( tw. pitagorasa widzę ) są aż tak bardzo potrzebne przy montowaniu wzmaka? :D

Co do grzania rezystorów to raz słyszałem, że trzeba je lutować wysoko, tak jak csbiczek, a raz słyszałem, że trzeba jak najniżej, ponieważ płytka odprowadza ciepło ... , a mówił mi to gość, który projektuje przetwornice, spawarki i takie rzeczy, więc nie wiem kogo słuchać :P

cudny90 napisał:
a raz słyszałem, że trzeba jak najniżej, ponieważ płytka odprowadza ciepło
pod warunkiem że to metal.... W przypadku PCB musi być wysoko żeby na całej powierzchni rezystora odprowadzało się ciepło... A Pitagorasy i inne takie tam to robią za podkładke żeby szafki nie poniszczyć :wink:

cudny90 napisał:
Skąd wytrzasnąłeś takie przełączniki?
z allegro. to jakies z demontazu z ruskiego sprzetu. radiastacja czy cos.
koles mial tego pelno po 5,5zl/szt :P
kupilem 4szt ale teraz juz niema :|
Warg, dokladnie ;)

Powrót