• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ja mam przód z jakiejś starej wysokotonówki, wsadzam go we frez i wokoło szpachlówką uzupełniam. Zawsze wychodzi idealnie.

Na szybko co udało mi się wczoraj zrobić:
Jednak czas to pieniądz.

tonsile005.jpg

zastanawiam sie czy fornir<jeszcze nigdy tego nie robiłem> czy malowanie<moj tata ma warsztat blacharsko-lakierniczy> wiec wszystko było by prfesjonalnie pomalowane ?? Jesli chodzi o malowanie to kolor czarny mat jak sub i wzmacniacz, tylko nie wiem czy w tym koloze nie zleje sie wszystko z głosnikami i bedzie zle wygladac Jak widzieliscie jakies gosniki z fajnym malowanie to jak byscie mogli to prosze o jakis linki!! Mozecie cos odradzic ? BO nie mige sie zdecydowac na kolor Przetworniki to stx 18akx i dx25

Poddaję się... Jak zlikwidować bąble na fornirze (buk)? 3 raz już nie będę tej ścianki kleił.

Obudował wysmarowana butaprenem 2 razy, fornir 1 raz. 48 h pod naciskiem 80-90 kg. I co?
Podnoszę przed chwilką i wstało... Wszystkie inne ścianki pięknie a ta jedna ni chu chu...

Co z tym cholerstwem zrobić??

marcu90 napisał:
Poddaję się... Jak zlikwidować bąble na fornirze (buk)? 3 raz już nie będę tej ścianki kleił.

Obudował wysmarowana butaprenem 2 razy, fornir 1 raz. 48 h pod naciskiem 80-90 kg. I co?
Podnoszę przed chwilką i wstało... Wszystkie inne ścianki pięknie a ta jedna ni chu chu...

Użyć momentu ?

marcu90, przede wszystkim nie musisz obciążać kolumny, liczy się chwilowy nacisk. Tak więc weź jakiś klocek lub wałek i wałkuj pod ciężarem swojego ciała.

Więc tak... Po pierwsze najlepiej jakimś cienkim krążkiem (np hantlą metalową :P) przejechać dokładnie wszędzie i mocno dociskając bo
kombo napisał:
liczy się chwilowy nacisk.
potem dla pewności możesz jeszcze zostawić pod obciążeniem :D

marcu90 napisał:
Jak zlikwidować bąble na fornirze (buk)?

Ja u siebie robiłem to tak, że nożem do tapet robiłem nacięcie wzdłuż bąbla i pod niego trochę kleju wpychałem czymś cieniutkim... Potem to miejce jeszcze przyciskałem znowu i papier ścierny potem. Jak będziesz uważać żeby nie wyszedł i nie został ci klej to potem nie znajdziesz miejsca gdzie to robiłeś :D

ciora, czarny czarnemu nie rowny
zobacz to

czarny mat do zderzakow

czarna "skora"

czarna blyszczaca perla (a moze to metalic? :roll: )

marcu90 napisał:

po raz kolejny sprawdza sie to czego nie chcecie sie sluchac.
nie liczy sie czas obciazenia :!: a jedynie punktowy nacisk na calej powierzchni. ile razy tlumaczyliscmy ze trzeba uzywac klocka lub krazka?

cudny90 napisał:
marcu90, kartka papieru na bąbel + żelazko, z wyczuciem, powinien bąbel zejść : )
oczywiscie to rozgrzane miejsce trzeba pozniej docisnac

Najpierw wałkiem do ciasta jeździłem żeby docisnąć, potem styropian i blat i sobie leżało. Wszędzie wyszło ok tylko ta jedna ścianka się nie chce zrobić... Ok, dzięki wielkie, wypróbuję.

marcu90, a ile czasu odczekałeś po nałożeniu kleju?
Trzeba posmarować butaprenem, wypić sobie kawkę lub co innego i po pół godziny dopiero kłaść fornir. Moment jest nieco mniej wymagający, wystarczy 15 minut.
Jeżeli się nie odczeka aby wyparował rozpuszczalnik, to klej po prostu nie wyschnie pod fornirem.

bez przesady ze pol godziny
wystarczy az klej wyschnie w dotyku
widac ze nic sie nie "swieci" i nie klei sie do reki

Z Butaprenem miałem już kontakt wcześniej, wiec wiem o co comon.

Obudowa wyprasowana, przejechałem jeszcze kilkadziesiąt razy wałkiem a teraz leży pod prasą. Jutro zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za pomoc.

Pół godziny dla butaprenu, to wcale nie przesada. Wygląda jak by się już nie kleił, ale łapie jak rzep. Po przyklejeniu zapomnij, że oderwiesz.

Może powierzchnia była nieprzygotowana? Czasami tłusty odcisk palca może spowodować takie efekty.

Ale nie załamuj się. Fornir to nie okleina, wszystko można poprawić. Życzę powodzenia.

Moze to nie do konca budowanie ale w koncu skompletowany sprzet - ostatnie potrzebne ogniwo :), racka na szubko robionego zrobie od nowa tak zeby caly sprzet sie w nim pomiescil itd itd

Jesli ktos szukalby tego rodzaju sprzetu to cdn35 moge polecic spokojnie, to roczna uzywka, a czyta porysowane plytki, zapetla bez przerwan, ma 3 punkty cue i 2 petle oraz dobra ergonomie :)

Czy ja widze przewody sygnalowe prowadzone nieekranowalnie?
I radiator jest zle bo zebra powinny stac pionowo w celu lepszej konwekcji powietrza.

Powrót