• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

raffal81, to już nie pierwszy raz gdy ludzie skarżą na stolarnie, ja osobiście w życiu bym nie oddał im nic, frezarke kupisz za stówke i będziesz miał na xx konstrukcji, moim zdaniem pozycja obowiązkowa do składania skrzynek.

Kolejny miły wpis na temat stolarzy :) Zamiast samemu skleić do siebie tych 6 płyt. Pożyczyć na chwilę od kogoś frezarkę i miałbyś wszytko jak należy.

Chlopaki macie racje, mialem kupic wlasnie frezarke i nie wiem czy nie kupie dzisiaj na allegro, tylko jaka frezarke byscie polecili do takich zastosowan ??? Dzwonilem dzisiaj do stolarni przeprosili mnie ladnie i przytna mi od nowa za free, chociaz jeden plus :) ale potargane nerwy to juz inna sprawa :)

patrzalem na allegro sa od 100zl do 500zl ;))) wydaje mi sie ze nawet najtansza z kompletem frezow wystarczy, mam jeszcze kolumny do wyfrezowania otworow wiec przyda sie na pewno :)))

Ps. tylko nie wiem co teraz zrobic z workiem WAPNA w samochodzie :D:D:D:D:D

kup najtansza i najlzejsza
ja pracuje kilka lat na takiej (w dodatku z peknietym walkiem) i sam pewnie widziales co mozna zrobic ;)

W sumie najtansza mozna kupic, co prawda moge wydac z 200-250zl bo to nie jest jakas kolosalna suma a juz nie bedzie problemu z frezowaniem :)))

Ogladam wlasnie na allegro, 180zl za frezarke z 12 stoma frezami :)

jesli nie masz zamiaru robic nic specjalnego wiecej to ta najtansza z kompletem frezow Ci wystarczy. Ja na mojej juz troche konstrukcji posunalem. i frezarka chodzi do dzisiaj, a to ze zlamaly sie 3frezy inna sprawa, no ale made in indonezja :lol:

wstępnie nowe budy do nadstawek

http://picasaweb.google.pl/marekbies/SAT2#

Co do frezarek. Nie ważne jaka frezarka, mam najtańsza za 60zł i działa już długo.Istotą sprawy jest jakim frezem pracujemy. Orginalne co są w zestawie te z dwoma ostrzami dosyć prostymi typu HM (spiekane) sie kompletnie nie nadają. One są do frezowania twardych rzeczy jak marmur czy lite drewno. Frezując w drewnie typu sklejka/wiór/mdf przy wysokiej temperaturze podgrzewa klej zawarty w tych materiałach, w efekcie wiór zaczyna się przyklejać na frez co jeszcze mocniej się nagrzewa i tępi, a po krótkim czasie ulega spaleniu. Również nie poprawne jest wyrzucanie wyciętego frezu.

Należy szukać frezów ktore wygladaja jak wiertło, zapomniałem tylko jaki to typ.

nonameplum, gratuluję pomysłowości! :D

Ale w skład standów nie wchodzą chyba te takie stojaki jakby od choinki? :mrgreen:

chyba by ich nie malowal, gdyby nie miały wchodzic w sklad standow...

Poza tym sam przecież pisał:
nonameplum napisał:
Standy z wykorzystanych starych nie przydatnych felg 14" z obciętymi rantami na tokarce
a jak dla mnie
cudny90 napisał:
te takie stojaki jakby od choinki
to właśnie obcięte felgi na tokarce

a to to chyba raczej tylko do malowania....mam przynajmniej taką nadzieję :razz:

hehe... Oczywiście, że nie tzn tylko jako wsparcie do malowania :). Stojaki choinkowe na sprzedaż, ktoś może chętny :P ?

Na wystające gwinty będą nakręcone jeszcze śruby pomalowane na czarno dla kontrastu :) Dla lepszego designu imitacji felgi :)

http://www.allegro.pl/item721582540_frezarka_gornowrzecionowa_1650w_12_frezow_fvat.html

Jutro do mnie dojdzie, bo jak dzisiaj bedac u tych stolarzy dowiezdialem sie ze wyciecie 2 otworow zajmuje im tydzien czasu, i jeszcze nie maja tego zrobionego, to zaluje ze nie mialem granatu pod reka bo z tych wszystkich drewnianych plyt zrobil bym im trociny dla chomikow!!!!!!

Dogadalem sie z kolesiem od tej aukcji i towar dojedzie do mnie jutro bo zalezalo mi przed weekendem :)

Tylko nigdzie nie maja napisane ile daja gwarancje na dany towar ;/ a zapomnialem sie zapytac :)))

mam nadzieje ze po pierwszym uzyciu sie nie rozsypie :)

dolphin123 napisał:
troche mi kopara opadla... :neutral:
dlaczego? chyba by mnie skręciło jakbym takie budy oddał za 1kzł. Zapytaj profesjonalnego stolarza ile za jedną sobie liczy. W 1,5kzł/szt nie wiem czy byś się zmieścił.
Tak poza tym ładne cacuszka.

DIGIPROCOMP chodzilo mi o jakosc wykonania nie o cene.. ja bym sie zastanowal czy za tysiaka takie cos w ogole oddac bo pracy i materialu zostalo wlozone duzo duzo wiecej... ;)

Powrót