• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Wczoraj sobie wymyśliłem projekt głośnika przenośnego i dzisiaj go wykonałem. Jest to mój pierwszy projekt jeszcze do dopracowania. Pozdrawiam
fd08cab5e266e9c5.html

772a488428ffb8d5.html

078da62663966ba5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd08cab5e266e9c5.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/772a488428ffb8d5.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/078da62663966ba5.html

Nie wiem czemu nie chce wyświetlić miniatur:/

dolphin123, o fajne terminale gdzie takie kupiłeś? Szukałem czegoś takiego ale nie mogłem znaleść.

to sa zwykle gniazda bananowe takie jak np. w moim jig'u tylko ze nie pozlacane, znajdziesz je na allegro ;-)

csbiczek napisał:
Moim skoromnym zdaniem lepiej by wyglądały zakryte... No ale kwestia gustu:)
te będą odkryte, aby sprawiało wrażenie mniejszej lampki :wink: Do następnego projektu na EL84 taki jak pokazał toma085 mam już trafka we własnych puszkach, kiedyś je pokazałem w tym wątku :roll:
toma085 napisał:
dolphin123, o fajne terminale gdzie takie kupiłeś? Szukałem czegoś takiego ale nie mogłem znaleść.
damiani napisał:
to sa zwykle gniazda bananowe takie jak np. w moim jig'u tylko ze nie pozlacane, znajdziesz je na allegro ;-)
:razz: ... szkoda, że nie dostałem u siebie też rca takich, całość się lepiej komponowała.

nie pamiętam czy pytałem czy nie ... to zapytam
czy złącza XLR można używać jako zasilające? np żeby wywalić trafo do osobnej obudowy?

melisław napisał:
Pawel S., kiedy ty teraz złożysz paczkę do niego
w ktorys weekend :lol:
melisław napisał:
Czym chcesz go zasilać?
narazie wygrzewa sie pod mostkiem TDA (cewki w szeregu)
ale pod TV lezy nie podlaczony janek (trzeba kabelki polutowac) a w samchodzie bedzie testowany pod 2 kanalowym ESXem (450w w mostku), axtonem C504 (o ile dobrze pamietam) oraz pod blaupunktem GTA470 ("najslabszy" 4 kanalowiec jakiego znam)

pozniej recenzje :P
a teraz ide fotki robic :D

[ Dodano: 2009-11-18, 18:20 ]

opis w temacie o STXach

imgp5224for1zxfj6.jpg

czy to konstrukcja kogoś z forum? Ładna obudowa, ale rozstaw i rozmiar "woofera" kompletnie nie przemyślany :???:

to membrana bierna bedzie - br z tylu to zla opcja w takim ustawieniu.

Chyba ze to glosnik do closed ale niewiem.

zdecydowanie za mały midbas przy tym rozmiarze skrzynek, ale wykonanie niczego sobie. to XT25 to Tonsil 13 czy 15?

Takie ustawienie głośników robi sie ,jak ma sie bas z zapasem .Bo całe energia pójdzie w podłoge przy pierwszym uderzeniu .

bo chyba ne muszę tłumaczyć jak sie rozchodzi fala ,ja tak zrobiłem z zamysłem by mieć lekkie podbicie

Dokladnie jest tak jak napisał Nowy, rozmieszczenie wofera może być różne, ale trzeba to uwzgędnic przy projektowaniu zwrotnicy.

Panowie niskie częstolitowści nie są tak ukierunkowane jak wysokie.

Powrót