• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Oczywiście za m2 grubości mdf 19 mm a sklejka 18 mm ale moim zdaniem obi jest bardzo drogie i ja bym tam nie kupował :wink:
Z tego co wiem MDF ma grubość 19 mm nie 18 mm (przynajmniej w obi) czego nie uwzględniłem przy pierwszych rysunkach i planach ale w porę mnie brat oświecił :idea: bo nic by mi nie pasowało

Myślę że takie wpuszczenie wzmocnień zamiast przyklejać bezpośrednio do czoła płyty daje dużo lepszy efekt.

nowy1 napisał:
Ale będzie mógł spokojnie spać ,nikomu nie zaszkodziła dobra obudowa

wiem że tu sami zwolnicy wiurówki i pewnie 18mm

Chodzi o rozsądek, lepszą eliminacją/pochłananiem drgań byłoby zastosowanie sandwicha z 2ch roznych rodzajów płyt na każdą ściankę ( o ile dobrze widzę tu jest sklejka+mdf , to akurat jest bardzo mądre), wzmocnienia oczywiście wskazane jak najbardziej ale przeginanie takie jest bez sensu.

Zaletą będzie oczywiscie sztywność i ciężar a minusem chyba litraż ktory sie pomniejszy sporo , w ogole policzylesile litrow zajmuja same wzmocnienia ?

Pisząc lepszy efekt chodził mi dokładnie o sztywność i redukcje drgań nie brałem pod uwagę różnicy w dźwięku bo chyba nikt tego nie usłyszy :grin: Co do tzw. kanapki to wszystkie ścianki będą podwójne a na froncie mam zamiar dać jeszcze wiurówkę albo coś innego jeszcze nie wiem co :?: Oczywiście przy liczeniu litrażu było to wzięte pod uwagę, po wycięciu otworów które zajmują powyżej 70% całego wzmocnienia a zajmują, mamy około 2l przy 8 szt. :grin:

A u mnie prezenty w tym roku jakby nieco wcześniej :). Po wizycie kuriera z akustyka oraz mojej wycieczce do pobliskiego wycinacza mdfu w pokoiku prezentuje się oto coś takiego :)

Komplecik na 2.5 drogi wolnostojące oraz na monitory dwu drożne.

Gąszcz zwrotnic, niestety to już ma mało wspólnego z DIY bo zwrotnice przychodzą złożone..

Ciężko uwierzyć, że jeden z tych głośników jest trzy razy droższy od drugiego...

Pozdrawiam
Szuler

Ja dzis też nie próżnowałem :)

Obłóg debowy :) jaką bejcą go pomalować żeby zrobić ciemny orzech ??

Ziomek86 napisał:
zestaw otwornic załatwiłem oczywiście też z obi 12 średnic za 30 zł
a jakie średnice? max i min?
Pawel S. napisał:
45zl za co? za cala plyte? czy za m2?
jak za m2 to jakiej grubosci?
cena za 19mm mają też 22mm o 1zł drożej więc żadna różnica
Pawel S. napisał:
bo ostatnio jak widzialem ceny u mnie w miescie to bylo 25zl/m2 18mm MDFu :???:
to jesteś szczęściarz bo u nas wiurówka 18mm kosztuje 27
mariuszb napisał:
Polecam forpłyt na grodzińskiej 37 w Warszawie (niedaleko obi).
M2 MDF 19mm kosztuje ok. 23 zł.
ale z tego co wiem oni nie sprzedają na metry albo sprzedają tylko po całej długości płyty. Jakoś tak to było. Kupowałeś u nich?

Coś tego typu i te wymiary
http://www.allegro.pl/item829503146_otwornica_do_drewna_16_elem_19_127mm.html
szuler
Zestaw powiem szczerze robi rażenie ale i cena pewnie tego wszystkiego pewnie też :wink: i wygląda mi to na początek niezłego kina tylko co z centralnym :?:

[ Dodano: 2009-11-26, 19:13 ]
Zapomniałem zapytać czym te elementy zwrotnic są klejone ? to jest ten klej na gorąco do pistoletów :?:

Ziomek86 napisał:
Zestaw powiem szczerze robi rażenie ale i cena pewnie tego wszystkiego pewnie też :wink: i wygląda mi to na początek niezłego kina tylko co z centralnym :?:
To jest raczej koniec kina, a nie początek :), mam już suba (XXLS12 + 2xMB XXLS12) oraz dwa surroundy (HDS 180 i wysoki HDS), obecne monitory (tak samo wszędzie HDS) - jeden pójdzie na tył (mam kino 6.1), a drugi zostanie obrócony i będzie robił za centrala. Na fronty będzie 2.5 drogi z wysokotonowym Scanem Iluminatorem. Co do ceny to cóż.. to co jest na tym zdjęciu kosztowało 5.280,- zł.., z tego 280za mdf, resztę skasował akustyk :).

Ziomek86 napisał:
Zapomniałem zapytać czym te elementy zwrotnic są klejone ? to jest ten klej na gorąco do pistoletów :?:
Dokładnie, wygląda jak klej od pistoletów, wszystko ładnie zalane i mega solidnie polutowane, nie ma opcji, że coś się poluzuje..

Pozdrawiam
Szuler

Dokładnie, akustyk sprzedaje gotowe zwrotnice i innej opcji nie ma już. Jeszcze rok temu jak kupowałem inny projekt to dostałem części do zwrotnicy (nie musiałem brać u nich) i projekt zwrotnicy. Teraz dostajesz już złożone (fakt, że wygląda to bardzo porządnie). Dla nich same plusy - zarabiają dodatkowo na montażu (coś tam sobie doliczają ale ciężko wyliczyć ile bo wszystko masz w jednej kwocie), drugi plus to taki, że nie udostępniają schematu zwrotki i wszyscy ich nie kopiują :). A raczej nie znajdzie się chętny do rozklejania i rozlutowania zwrotki za którą zapłacił grubą kasę by udostępnić innym..

Pozdrawiam
Szuler

Powrót