• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Dzwoniłem dzisiaj do Akkusa i pan z którym rozmawiałem, powiedział że dodają schemat zwrotnicy bardzo uproszczonej do tych głośników. Jestem więc ciekawy co to dokładnie znaczy i jak to będzie grać. Ale w sumie ciekawi mnie ta konstrukcja.

toma085, a możesz zdradzic swój sposób na te owalne boki? co to za materiał? jak go wyginałes? podoba mi się takie wykończenie, chętnie bym cos takiego zastosował

Na dziś wystarczy :neutral:
Najgorsze już za mną:

1grzecho, zobacz "trzy drogi dla ubogich" w gotowych konstrukcjach a wszystko będziesz wiedział każdy szczegół.
jamess8, no ja odstałem troszkę inną zwrotnicę niż normalnie ale Pan Albecki powiedział że jest lepsza , niestety jest też bardzo kosztowna bo ma więcej elementów i dość spore wartości cewek i kondensatorów, koszt samej zwrotki to około 500zł bez szału na podzespołach.

:arrow: Paweł S.
W jakim programie takie ładne projekty robiłeś? Szukam czegoś łatwego w obsłudze przede wszystkim, żeby wizualizację kolumn zrobić.

za kazdym razem musze to pisac - solid works.
2-3 godziny z samouczkami i juz sam swobodnie robisz proste rzeczy ;)

gigipawel, przeciez tutaj wielkiej filozofi nie ma... rozlozyc to mozna spokojnie w myslach.
nawet na kartce jakbym to narysowal to tez by wyszlo bo to bardzo prosty element :P

csbiczek napisał:
fornir dotarł no i nie jestem zadowolony... Przysłali mi bubla w 3 liściach na 5 są dziury że można palec wsadzić, płaty miały mieć ok 120x60cm a mają 134(gdzie z 20cm to odpad bo jest postrzępiony)na 47(odcinek 1-80cm jest ok ale od 80cm do 134 zaczyna się skos i w najwęższym miejscu jest 47cm). Zadzwoniłem, opindoliłem i mają mi przysłać drugą partię bo z tego co mam to w sumie jeden na pięć liści to odpad. Puki co nie jestem zadowolony a wręcz wkur...y, mam nadzieję że wywiążą się z umowy i przyślą drugą partię... Może odbierając osobiście jest fajnie bo wybierzesz, ale wysyłkowo porażka... To na tyle :wink:
Zwracam honor firmie zagłoba, mają jednak profesjonalne podejście do klienta- dziś przyszła druga paczka z fornirem z którym jest wszystko ok. To tak na marginesie :wink:

Mam może trochę głupie pytanie: w jakiej formie trzeba dać zakładowi projekt? Rysunek(zrobiony w jakimś cadowym programie) z rzutami tymi co potrzeba czy po prostu model?

Tego się bałem najbardziej a tu proszę 40minut i zrobione :grin:

Może na CNC było by bardziej precyzyjnie ale myślę że nie jest źle.

toma085, nie chciał by się tu wymądrzać ale chyba Pan z akkusa celowo głośnik dał przy podłodze a nie pod niskośrednio co odpowiednio skorygował w zwrotnicy, nie boisz się że zmiana umiejscowienia głośników wpłynie na charakterystykę - dźwięk?

kondrax, Omawiałem to z Panem Albeckim i wystarczy żeby zachować szerokość przedniej ścianki i pochylenie.

bingant, najpierw wyrysowałe , potem z grubsza hebelkiem elektrycznym , a na koniec oscylacyjna.

kombo napisał:
w jakiej formie trzeba dać zakładowi projekt? Rysunek(zrobiony w jakimś cadowym programie) z rzutami tymi co potrzeba czy po prostu model?
na maszyny DXF
+ najlepiej jakis wydruk wyjasniajacy jak to ma wygladac

Nie na temat...
toma085 napisał:
kondrax, Omawiałem to z Panem Albeckim i wystarczy żeby zachować szerokość przedniej ścianki i pochylenie.

bingant, najpierw wyrysowałe , potem z grubsza hebelkiem elektrycznym , a na koniec oscylacyjna.

Ostatnio testowałem u kolegi akkusy v3 ,bo chcieliśmy je kupić

ale szybko je oddaliśmy wysokie ,i średnie bardzo słabiutkie bas jakoś jeszcze dawał rade

i fotki ledwo co widać robiłem telefonem ;)

Powrót