• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Dosyć spore te cokoły - szerokość i długość. Jak ma się niewiele miejsca w pokoju to niezbyt dobre rozwiązanie.

17SW+MB w 12litrach STXa. Oczywiście trafia do auta.
172008sw.jpg

mg2118m.jpg

mg2124.jpg

Design to taka delikatna sprawa, w której częściej należy kierować się estetyką a nie ilością miejsca czy wielkością funduszy. W Twoich cokołach z proporcjami to "marniuśko"...

A jakież to jedyne i najlepsze są proporcje skoro te są marne? Nie ma się do czego dopieprzyć to do proporcji trzeba... Przepraszam od razu z góry Jaśniepaństwa że fornir jest jasny a usłojenie pionowe...

Nie na temat...
A jakież to jedyne i najlepsze są proporcje skoro te są marne

Takie, które dobrze wyglądają - a Twoje nie wyglądają dobrze. Kolumny są w układzie skrajnie pionowym (kształt i słoje) a podstawki w układzie skrajnie poziomym. W większości przypadków, i to nawet niezależnie od indywidualnych preferencji, uporządkowanie jest lepsze w odbiorze, "bałagan" jest dobry tylko wtedy, gdy jest przemyślany i jakoś uzasadniony. Kolor forniru i jego ułożenie nie ma tutaj nic do rzeczy bo zarówno jasny jak i ciemny, pionowy jak i poziomy mogą być "ładne" albo "brzydkie" - zależy od ich aplikacji i współpracy z resztą elementów. Twoje podstawki nie współpracują z kolumnami.

A tak w ogóle to nie ma się co obrażać. Skoro zamieszczasz na forum zdjęcia tego co robisz to nastaw się na to, że nie wszystkim musi się to podobać. Wyrażam swoje zdanie i nie robię tego złośliwie tylko tak po prostu. Skoro mi się nie podoba i uważam, że jest zrobione "bez głowy" to nie będę pisał, że jest "ładne", jaki byłby w tym sens?

dolphin123, testowałeś jakoś strojenie membrany czy przyjąłeś od razu to producenckie?

Nie wiem jak wyglądają monitory które mają stać na tych podstawkach i nie będę szukał, ale same podstawki mi akurat się bardzo podobają, kolor kamienia pasuje do forniru, zrobione estetycznie i proporcje też mnie jakoś nie rażą, z gustami to jest właśnie różnie nie ma się co przejmować tylko robić swoje.

Cóż, przyznaję, że to nieco zmienia postać rzeczy. Nie wiem dlaczego ale byłem pewien, że to co na nich stoi to kolumny :glare:

Prace się posuwają do przodu, zginą mi mały drewniany element, przeprowadziłem śledztwo i podejrzanym jest pies>:(

Cóż, przyznaję, że to nieco zmienia postać rzeczy. Nie wiem dlaczego ale byłem pewien, że to co na nich stoi to kolumny :glare:

Teraz rozumiem dlaczego Ci się nie podoba...gdyby noga była kolumną to też bym się zgodził - podstawy byłyby dużo za duże.
Docelowo wygląda to tak jak na zdjęciu. Jeszcze klej schnie pod blatami.
Na tym będą monitory o szerokości 195 i głebokości 370 czyli pokrywające się wymiarami z górnym blatem.
Fornir na monitorach to Zebrano 0112. Jasny nawiązuje do kolorystyki standów a ciemny łamie kolor do tapet. Kolor forniru na załączonej fotce jest lekko do pupy. W rzeczywistości pasuje.

Załączniki

• P1180854.JPG
    P1180854.JPG
    64.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1180855.JPG
    P1180855.JPG
    61.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1180857.JPG
    P1180857.JPG
    63.7 KB · Wyświetleń: 0
  • z1.jpg
    z1.jpg
    55.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Przemek, dlatego zwracam honor ;)
Teraz uzbrajam się w cierpliwość powściągliwość i z oceną zaczekam do gotowej konstrukcji (a mam nadzieję, że pojawi się w odpowiednim dziale)

Pytanko: czym mam teraz ten pył wyczyścić przygotowując obudowy do lakierowania? jest to fornir modyfikowany i już robiłem testy na mokro żeby sprawdzić czy ten biały materiał się nie odklei od forniru,nic się takiego nie stało,jednocześnie fornir nie nasiąknął wodą.

Czy mogę to zrobić wilgotną szmatką (wodą)? czy mogę (muszę) dodać do wody jakiś płyt odtłuszczający? Kiedyś lakierowałem fornir ale robiłem to "byle było",teraz musi być to zrobione profesjonalnie i nie mogę spartolić :)

A czy Ty ten bały materiał/fizeline dałeś na zewnątrz??? no chyba nie???

Jak masz kompresor to powietrzem sie odpyla.

Powrót