• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ciekawe kabelki z oplotem bawełnianym:) Sznurowadło? :) Ogólnie fajnie ale obadaj spliterki jakieś(rozwidlenia kabla) i będzie glanc pikabello :) Na strefiecaraudio koleś miał kalesonki fajne ;)

wczoraj brat mnie wolal do pomocy przy naprawie elektryki w samochodzie...
okazalo sie ze ma spalony przewod na calej dlugosci od bezpiecznikow do swiatelka w bagazniku...
tak wiec dzisiaj do poludnia udalo sie naprawic elektryke. a ze samochod rozebrany, warsztat do dyspozycji a przed nami jeszcze prawie caly dzien to zabralismy sie za pozadkowanie bagaznika :P

przed
po

teraz juz kable sie nie plataja, podloga jest rowna a tapicerka czysta ;)

Dzisiejsze DIY

panel do suba, blacha i radiator z panela z allegro,
na pokładzie:
mocne trafo 450W;
n mosfet na dwóch parach;
zasilacz główny, pomocniczy (stand-by) i filtr LPF na jednej płytce (własnego projektu)
zabezpieczenie przed DC, termiczne i opóźnione załaczanie (projektu irka)
brakuje tylko potencjometrów
uf... :)

Pawle S. Jak z dostępnością do koła zapasowego ?? Myślę takie coś zrobić u siebie w aucie...bo wymianę koła jednorazowo jeszcze przeżyję....

ja juz 3 lata smigam bez kola zapasowego
koledzy juz mnie 2 razy ralowali
ale coz pasja wymaga poswiecen :D

Nie na temat...
To chociaż doajzdówkę byś sobie woził w futerale i byłoby ok
Ja tak woziłem w poprzednim zagazowanym aucie.

Nie na temat...
Na tankszteli albo w hipermarkecie można kupić koło zapasowe w sprayu... psikasz do flapa ten sprej (wkręcony w wentyl) i pompujesz koło uszczelniając dziurę.

Nie na temat...
Mój brat jak założył gaz w swoim (butla w kole...) to kupił sobie później jak najmniejsza (chudą) dojazdówkę i zrobił podwójne dno w bagażniku ze sklejki (okł. 10-15cm) dokupił materiał na to, pociął zgrabnie w kawałki (porobił coś jak drzwiczki) i później jak coś potrzebował to otwierał... (schował w tym ową dojazdówkę, wzmacniacz, gaśnice, trójkąt, lewarek, skrzynkę z kluczami...itd..) - bagażnik oczywiście pozornie się zmniejszył... (niedużo o te 10-15cm) ale wszystko miało swoje miejsce, nie latało... i naprawdę bardzo elegancko wyglądało - polecam ;) )

Nie na temat...
u mnie jest podniesiona podloga i jest tam sub zabudowany i 3 wzmacniacze i nic wiecej nie wejdzie ;)

Chciałbym zasymulować zwrotnicę do L22RN4X, L12LRY/P, XT19 z czystej ciekawości. Pomijam warunki pomiarów oraz obudowy w jakiś zostały wykonane. Nie wiem jak uwzględnić rozstaw głośników, załóżmy, że będzie zbliżony do mojego http://img545.imageshack.us/img545/2762/dsc1274.jpg Między środkiem vify a średniakiem jest 12cm, a między wooferem a średniakiem 18,5cm. Jak wyliczyć offset w Speaker Workshop?

---------- Post dodany o 15:57 ---------- Poprzedni post o 14:03 ----------

pomiary z tej strony http://www.rjbaudio.com/Audiofiles/Driver FRD files.html

http://temp.tomekk.org/WWRP/remote/

Odbiornik IR do mojego playera opartego o terminal WYSE

Skąd kolega dorwał taka obudowę do IR? szukam i nie mogę znaleźć :)

---------- Post dodany o 13:39 ---------- Poprzedni post o 09:32 ----------

I przy okazji moje płytki sie zrobiły ;)

Żeby nie było że nic nie robię ;)

Budka do JIGA do ARTY LIMP do parametrów TS :) bo do charakterystyk mam Panasonica i Holmimpulse :)

primo - dlaczego fotki robione komorka? :/
secundo - dlaczego tak drogie terminale? no i w praktyce lepiej sie sprawdzaja sprezynowe ;)
tertio - wolalbym wszsytko w jednej obudowie :P

Powrót