• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Żeby nie było że nic nie robię ;P

attachment.php
attachment.php

Jak przylutuję potka do PCB to mi nie pasują otwory do wyglądu preampa .... :) (Preamp będzie w osobnej budce a UNI w osobnej)

Jak przylutuję potka do PCB to mi nie pasują otwory do wyglądu preampa .... (Preamp będzie w osobnej budce a UNI w osobnej)

w tym celu stosuje się elastyczne przedłużki które są elastyczne na boki ale nie skręcają się... w sensie że gałką by się kręciła a potek nie... np takie: (trochę bałagan bo to dopiero odpalałem, nie mam wszystkich elementów bo obudowy a miałem ciśnienie na zrobienie czegoś )

A ja już coś wklejam to dzisiaj odebrałem elementy z litego dębu, 4 takie duże i 3 mniejsze (do suba i centralki) 290zł:

teraz w wolnej chwili muszę zabrać się za lakierowanie... pistolet już wreszcie kupiłem, lakiery też są i trzeba się podszkolić i pomalować :)

Ostatnia edycja:
w tym celu stosuje się elastyczne przedłużki które są elastyczne na boki ale nie skręcają się... w sensie że gałką by się kręciła a potek nie... np takie: (trochę bałagan bo to dopiero odpalałem, nie mam wszystkich elementów bo obudowy a miałem ciśnienie na zrobienie czegoś )

Że też nie wiedziałem że takie cudo jest ;] :P

Gdzie można dostać coś takiego :P

Zwiększ kąty, bo uszkodzisz potka niepotrzebnymi naprężeniami. Polecałbym jakieś "łożyskowania" kilku miejscach (szczególnie przed potkiem - chyba, że masz w planach dopiero).

mi też się podobają ;)

a to dowód, że się dziś nie nudziłem :)

mam pytanko: płyty musiały być cięte na CNC, czy da się złożyć w całość pocięte piłą? musiałeś coś poprawiać papierem ściernym, czy wyszło idealnie? obudowy "nie spuchną" za pare tygodni/miesięcy na łączeniach? stolarze generalnie odradzali mi takich konstrukcji, ze względu na wsiąkanie klejów na bazie wody, puchnięcie i w efekcie powstawanie szczelin, dlatego pytam z ciekawości jak to wygląda w praktyce
dzięki

mam pytanko: płyty musiały być cięte na CNC, czy da się złożyć w całość pocięte piłą? musiałeś coś poprawiać papierem ściernym, czy wyszło idealnie? obudowy "nie spuchną" za pare tygodni/miesięcy na łączeniach? stolarze generalnie odradzali mi takich konstrukcji, ze względu na wsiąkanie klejów na bazie wody, puchnięcie i w efekcie powstawanie szczelin, dlatego pytam z ciekawości jak to wygląda w praktyce
dzięki
płyty są cięte zwykła piła
dało się je złożyć i nic nie musiałem poprawiac
tylko ja zeszlifuje kanty i bede lakierowal kolumny
beda staly min 2 tygodnie ale uwazam, ze nie spuchna bo nigdy nie spuchly
klejone byly rakolem
zreszta jakie znaczenie ma dla puchniecia mdf-u jak byl ciety?

co do szczeliny to tak zostala ok 1mm
ale w moim przypadku (lakierowanie) to nie ma znaczenia

Zwiększ kąty, bo uszkodzisz potka niepotrzebnymi naprężeniami. Polecałbym jakieś "łożyskowania" kilku miejscach (szczególnie przed potkiem - chyba, że masz w planach dopiero).

tak w planach mam usztywnienie :) i dopasowanie rurki dokładniej już podczas składania na gotowo

---------- Post dodany o 03:37 ---------- Poprzedni post o 03:31 ----------

Gdzie można dostać coś takiego :P

Że też nie wiedziałem że takie cudo jest ;] :P

aktualnie nie wiem gdzie, ale kiedyś chyba były w TME poszukajcie na allegro czy coś, na pewno znajdziecie, ja mam je od dawna ze starych jakiś urządzeń. ale takie coś znacznie upraszcza życie bo robimy wygląd jaki chcemy, bez znaczenia jak mamy płytę zaprojektowaną, ale to tylko jedno z możliwych rozwiązań, zawsze można w sklepie z linkami np do prędkościomierzy dorobić specjalną dla nas o odpowiedniej długości i zakończeniach - koszt takiej linki to ok 20 zł. montujemy pancerzyk przed potkiem i przed gałką a wyprowadzenia przykręcamy dłaśnie do nich i gotowe...

Po sesji rozglądnę się za tym. Nie wiedziałem że coś takiego istnieje :flapper: Z pewnością ułatwi prace z budową obudowy dla symków

no to mdf nie rozejdzie sie na laczeniu plyt z boki skrzynki tylko na rogu
wiec i tak
a 1mm ze wzgledu na klej

Powrót