• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

raven1985 A czym rózni sie coax od szerokopasmówki?
No jasne zaaplikować było by cieżko ale od czego jest forum i obudowy testowe?
W takim razie co byscie proponowali żeby zagrało metal z ta metalicznoscia co altusy ale z owiele wyższa jakoscia dzwieku?
W strone czego powinienem sie kierowac?

A czym rózni sie coax od szerokopasmówki?

W koaxialu masz nadal dwa głośniki, które łączysz poprzez zwrotnicę. Ich nietypowość polega tylko na tym, że głośniki umieszczone są na jednej osi. Szerokopasmówka to jeden głośnik odtwarzający pasmo szersze, niż typowe nisko, średnio czy wysokotonowe przetworniki.

Tak jestem, słucham na codzień D800 i w porównaniu do Seasa zwyczajnie szeleści.

Nigdzie nie napisalem o D800, poza tym do drivera mozesz zalozyc rozne tuby, ktore maja ogromny wplyw na dzwiek drivera.

Co do THD to póki nie ma pomiarów to nie ma rozmowy, wróżenie z fusów to zabawa dla cyganów

Polecam lekture tematu Tub na AH. Duzo pomiarow, rowniez driverow STX.

PM widzisz tylko jedną stronę medalu.

Raven, po co budujesz zaawansowane wzmacniacze z ultra niskimi znieksztalceniami? Chyba widzisz tylko jedna strone medalu :)
Niskie znieksztalcenia THD w glosnikach to bezwzgledny priorytet jesli chcemy uzyskac najlepsza jakosc dzwieku. Oczywiscie skladaja sie tez na nia inne rzeczy...

---------- Post dodany o 20:00 ---------- Poprzedni post o 19:56 ----------

W koaxialu masz nadal dwa głośniki, które łączysz poprzez zwrotnicę. Ich nietypowość polega tylko na tym, że głośniki umieszczone są na jednej osi. Szerokopasmówka to jeden głośnik odtwarzający pasmo szersze, niż typowe nisko, średnio czy wysokotonowe przetworniki.

Do tego mozna jeszcze dodac, ze glosnik coaxialny jest tez w polowie glosnikiem tubowym. Membrana niskotonowa tworzy dla dokreconego wysokotonowca ( najczesciej kompresyjnego drivera ) tubke.

---------- Post dodany o 20:01 ---------- Poprzedni post o 20:00 ----------

Możesz "rzucić" linkiem ?

http://audiohobby.pl/topic/1/109#koniec temat baaardzo rozlegly.

Nigdzie nie napisalem o D800, poza tym do drivera mozesz zalozyc rozne tuby, ktore maja ogromny wplyw na dzwiek drivera.

Ja napisałem o odniesieniu D800 do Seasa a Ty się spytałeś czy jestem pewien-odpowiedziałem na pytanie. A D800 słuchałem na 3ech różnych tubach, na żadnej nie było Hi-End'owej rewelacji. Nie żeby był to zły driver, bo za stówkę to chylę czoło przed udanym produktem, ale przyszywanie mu jakiś audiofilskich właściwości tylko dlatego że jest tubowy to nie jest dobra droga, implikacja tuba=najlepszy dźwięk to za dalekie posunięcie, z marszu mogę wymienić co najmniej kilka przykładów przeciw tej teorii.

Polecam lekture tematu Tub na AH. Duzo pomiarow, rowniez driverow STX.

To wklej tutaj, nie każdy ma tam konto ani ochotę je zakładać ;)

Niskie znieksztalcenia THD w glosnikach to bezwzgledny priorytet jesli chcemy uzyskac najlepsza jakosc dzwieku

Są tacy co twierdzą że THD nie słychać w głośnikach pisze to sam J. Atkinson :D

Raven, po co budujesz zaawansowane wzmacniacze z ultra niskimi znieksztalceniami?

Żeby mieć z głowy jeden element toru audio zresztą jedyny (no może prócz kabli) który da się uczynić do bólu przeźroczystym :P
No i nie tylko takie buduje, mam też taki co ma kilka % przy 8 W :P

---------- Post dodany o 20:18 ---------- Poprzedni post o 20:04 ----------

http://audiohobby.pl/topic/1/109#koniec temat baaardzo rozlegly.

O rety !

każdy ma jakieś tam swoje widzi misie idealnego dźwięku jak lubi tuby to OK ale twierdzenie od razu że tubowe jest najlepsze to chyba jednak zbyt daleko idący wniosek i to jeszcze w przypadku konfiguracji tubka STX + 30cm :)
Do tego mozna jeszcze dodac, ze glosnik coaxialny jest tez w polowie glosnikiem tubowym. Membrana niskotonowa tworzy dla dokreconego wysokotonowca ( najczesciej kompresyjnego drivera ) tubke.

Miałem tannoy przez jakiś czas kilka osób co to słyszały miały całkiem odmienne zdanie o nich od mojego :) Bliskie temu co lklukasz pisał o graj-pudłach :D

---------- Post dodany o 20:20 ---------- Poprzedni post o 20:18 ----------

Jak się dalej będzie ten OT rozwijał to wydzielę

Tylko ja sie nadal nie dowiedziałem w która strone isc:(
Jest ktoś w stanie cos polecic?Żeby zagrało metal jak altusy ale w lepszej jakosci:D

no to sie rozpisaliscie...

ja skleilem ARZty
graja bez zwrotnicy, ale i tak teraz jestem w stanie stwierdzic ze nie bylo sensu sie meczyc tyle z ta tuba...

---------- Post dodany o 23:00 ---------- Poprzedni post o 21:58 ----------

moze i STXy sie rozklejaja... ale przynajmniej sie nie pala po paru godzinach sluchania :D

każdy ma jakieś tam swoje widzi misie idealnego dźwięku jak lubi tuby to OK ale twierdzenie od razu że tubowe jest najlepsze to chyba jednak zbyt daleko idący wniosek i to jeszcze w przypadku konfiguracji tubka STX + 30cm

No tak, gust jest sprawa umowna. Natomiast fakt, ze tuby zmniejszaja znieksztalcenia jest bezsprzeczny :)

Koledzy tyle ze mi nie chodzi o "mniejsze zniekształcenia" Tylko metaliczny pogłos dokładnie taki jakim charakteryzuje sie tubowy głosnik:)

Powrót