• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

To nie był sznurek. To była elastyczna linka ;)
Jak bym użył taśmy to bym nie widział jak ty czy wyszło prosto.
A dzięki temu jest ok.

To ja coś zamieszczę. Wszedłem jakiś czas temu w posiadanie większej ilości takich oto głośniczków tonsil-a. http://www.typyglosnikow.info/gd-8-12-15.php Po odsłuchach wydają się grać przyjemnie ;). Brakuje oczywiście górki ale idzie tego słuchać. Jako, że ostatnio mam trochę czasu to postanowiłem je w końcu wykorzystać i skonstruować coś "innego". Wymiary wzięte z kapelusza. Planuję je w całości tylko kleić a następnie polakierować. Cały "projekt" traktuję jako zabawę i eksperyment.
242881_346650478762054_1551357279_o.jpg

Popatrz tutaj:
http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/breitband/grandorgue/index.html

Panowie, orientujecie się gdzie mogę zakupić przełącznik obrotowy z ośką jak w potencjometrze do załączania wzmacniacza?
Zamiast wciskanego przycisku chciałbym zrealizować to za pomocą osobnej gałki.
Będę wdzięczny za pomoc.

Po sprzedaniu Usherów trzeba na czymś słuchać muzyki,w tym celu połączyłem wykastrowaną ARZ-tkę z Visatonem TW70 od Łukasza. Musiałem dać na ARZ-tkę rezystor,TW70 nie dorównywał SPL-em :) No jakoś to gra,całość podparta subem w linii na GDN-22-300-8-SW.

Załączniki

• papierzaki.jpg
    papierzaki.jpg
    60.8 KB · Wyświetleń: 0
Panowie, pytanie - dajecie jakąś uszczelkę pomiędzy głośnik a obudowę ? Jeżeli tak to co, ja myślałem o cieniutkiej gąbce lub minimalnym "maźnięciu" silikonem.

Możesz dać cienką piankę polietynelową (taka jak pod panele podłogowe). Ja do głośników niskotonowych w obudowie zamkniętej daję gumową uszczelkę do okien i przyklejam ją do kosza głośnika. Po przykręceniu głośnika taki sub jest idealnie "szczelny".

zalezy od glosnika i od jakosci wykonania podfrezowania
jak ladnie wyfrezowany MDF, nie polakierowany to nic nie potrzebujesz

jak juz musisz dac to daj specjalne uszczelki piankowe pod glosniki. to cos takiego jak pod profile regipsowe, tylko mniejsze

Moja nowa konstrukcja na etapie budowy. Projekt Traxmana z Triody. Czekam na drugie głośnikowe tg5-53 i ts do przewinięcia. Dwa popołudnia zerwane. Pozostało dodać dwa kondensatory nie do "dostania" :) , nowe lampki zamówione, pozworkować konfigurację i podłączyć trafa i voila'!

0db7eb603e10ef13.html

link bo coś zdjęcia nie dodało z fotosika : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0db7eb603e10ef13.html

A ja z nudów sprawdzam który głośnik lepiej zagra w mojej kompaktowej linii. Docelowo ma być GDN-22-300-8-SW (do niego projektowałem skrzynkę),ale akurat mam pod ręką GDN-22-140-8-SCX więc robię testy. Moim zdaniem lepiej gra 22-300,nie dlatego że linia akurat była projektowana pod niego,ale z powodu dźwięku jaki wytwarza 22-140,to jest natarczywe "trrrrrr trrrrrr trrrrrr" (opisywałem to już gdy robiłem "jazz projekt",tam również testowałem oba głośniki). Głośnik jest sprawny w 100%,po prostu ta jego barwa dźwięku mi się nie podoba. Zrobię próby z wytłumieniem jeszcze i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Załączniki

• linia 2012-08-25 12.30.jpg
    linia 2012-08-25 12.30.jpg
    65.5 KB · Wyświetleń: 0
Mały symasym. Niestety bardzo się grzeje, wygląda na to, że będę musiał kupić trafo o niższych napięciach. Teraz po wyprostowaniu mam 2x32V, prąd spoczynkowy 21mA i po ok. 10 minutach na "biegu jałowym" radiator ma 60*C (wg multimetru).

Załączniki

• IMAGE00421.jpg
    IMAGE00421.jpg
    88.6 KB · Wyświetleń: 0
Powrót