• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Mam pytanko do odgrodowców - otóż bawię się w średniotonową małą odgrodę na głośnikach Morel ET338 i Seas W12CY001. Odgroda wygląda tak:

W czasie pomiarów elementów zwrotnicy nie było. Pomiar w polu dalekim (1m) bez bramkowania, wygładzony 1/6 okt.

Ma ktoś jakąś podpowiedź skąd wzięła się górka na 500Hz? Może popełniłem jakąś karygodną zbrodnię robiąc tę odgrodę? Bo to w sumie moje pierwsze poważniejsze podejście do tematu, tak w celu zapoznania się z nim. Jutro będę mierzył na nowo i będę chciał posprawdzać różne wersje, ale dziś tak piszę w celu jakiejś mam nadzieję fajnej dyskusji na temat.

Co mówi Edge? Mierzyłeś odgrodę stojącą na kolumnie? Wygląda na pobicie związane z wysokością zsumowanych frontów.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

To jest gorka dyfrakcyjna od obudowy, w zasadzie odgrody. To dosc typowe zachowanie dla takich patentow.
Kiedys meczylem ten bajer na podstawie pomiarow glosnika Saba Greencone w roznych dechach, lacznie z okragla. Generalnie trzeba to przesymulowac w Edge.

Tu jakis mega staroc z archiwum, ten sam glosnik w roznych deskach.

zasymulowales tylko przednia scianke, a reszta? :) skrzydelka i spod. Jeszcze podczas pomiaru stalo na kolumnie, to tez mialo wplyw.

Ten tweeter patrząc po samy wykresów to jakaś pomyłka jest.
Średnica wybita a wysokie wycofane.

Ten tweeter patrząc po samy wykresów to jakaś pomyłka jest.
Średnica wybita a wysokie wycofane.

Wg mnie zrobili to celowo. Coś w rodzaju charakterystyki głośnika DXT Seasa. Po dodaniu kondensatora charakterystyka ładnie się wyrówna. Wystarczy kondensator małej wartości. Wg mnie jest to bardzo korzystne przy projektowaniu zwrotnicy. Taki dodatkowy zasób potencjału, którego czasami brakuje (przy 3kHz i okolicach), szczególnie przy mało efektywnych wysokotonówkach z równą charakterystyką. Dzięki temu będzie mniejsze obciążenie termiczne, mniejsze zniekształcenia - same zalety:)

Ostatnia edycja:
Kupiłem drugi duży radiator dla symków i musiałem nowe "grajpudło" zrobić :P Nawet zamykane od góry jest :D

Wczorajsze zamówienie:

Brakuje tylko odbiornika IR:

Powrót