• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Po sprzedaniu Usherów kombinuję jak mogę aby dźwięk był zadowalający. Męczyłem się z ARZ-tkami,lecz to nie było to,brak pasma niskiego i wysokiego po prostu wkurzało. Dziś wykręciłem ARN-y 5614 http://reproduktory.tvm-valmez.cz/download/woofers/arn-5614-en.pdf z mojego dużego sprzętu przenośnego i spiąłem je razem z PJ-tkami,na jednym kondzie. Po włączeniu muzyki pomyślałem,jak mogłem tak długo słuchać ARZ-tek,trzeba było od razu podłączyć ARN-y :) Dźwięk jest zadowalający na tyle że już planuję zrobić obudowy,małe monitorki,zwykłe,proste,bez żadnych bajerów. Z racji kosza i niechęci do robienia frezu pod głośniki,monitorki będą miały siatkę no froncie. Zostało mi trochę forniru z 2,5 way STX-a,dąb czarny srebrny,więc i wykończenie będzie :)

Załączniki

• 2012-10-07 17.00.34.jpg
    2012-10-07 17.00.34.jpg
    74.7 KB · Wyświetleń: 0
  • phoca_thumb_l_db-czarny-srebrny-da-0158sr.jpg
    phoca_thumb_l_db-czarny-srebrny-da-0158sr.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 0
Oczywiście :) Te monitorki zrobię na sprzedaż,przecież nie będę słuchał Tesli skoro wiem jak grają Ushery :)

Prościej się nie dało :) Idę ciąć wiórówę...

Załączniki

• 2012-10-10 16.58.54.jpg
    2012-10-10 16.58.54.jpg
    51.5 KB · Wyświetleń: 0
No na szybkiego robiłem,tylko po to aby nie zapomnieć wymiarów ;)

Skrzynki sklejone,jak widać z płyt które miałem na stanie,jutro będę je szlifował i przygotowywał no fornirowania.

Załączniki

• 2012-10-10 19.14.51.jpg
    2012-10-10 19.14.51.jpg
    83.9 KB · Wyświetleń: 0
Projekt w trakcie realizacji. Nie gra na razie jeden kanał nie wiedzieć czemu. Brakuje mi tylko jednego głośnikowca 5-53 i działającego kanału :) .
Poniżej film z uruchomionym jednym kanałem : http://www.youtube.com/watch?v=FRKKID1l3h0&feature=youtu.be

Co się stanie jeśli pod odczep 4ohm podłącze zestaw głośnikowy o impedancji 6ohm?
Wzrosnie niedopasowanie i tym samym poziom znieksztalcen... Policz przekladnie i dopasuj punkt pracy pentody pod 6ohm na wyjsciu...

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Już działa drugi kanał :). Zapomniałem żarzyć drugiego kanału ;) (jak mi to umknęło?). Dzięki dolphin :) .

Powoli do przodu... już widzę jak będą ładnie wyglądać :)

Załączniki

• 2012-10-11 17.26.25.jpg
    2012-10-11 17.26.25.jpg
    88.4 KB · Wyświetleń: 0
Szybki projekt :) Kolor przypadkowy,w rzeczywistości będzie "dąb czarny srebrny",a dałem taki żeby obudowę odróżnić od maskownicy :)

Załączniki

• jpg.jpg
    jpg.jpg
    42.6 KB · Wyświetleń: 0
nie rozumiem po co meczycie sie ze szpachlowaniem?
nie lepiej wpuscic scianke troche glebiej i zfrezowac (sfrezowac?) nadmiar materialu na zero?
po tym tylko lekki szlif papierkiem i gotowe ;)

a zeby nie bylo ze kompletnie nic nie moge robic
zwrotnicafx-300stx.jpg

zdjecie stare, ale nie mam aparatu przy sobie a zwrotnica dokladnie taka sama ;)

nie rozumiem po co meczycie sie ze szpachlowaniem?
nie lepiej wpuscic scianke troche glebiej i zfrezowac (sfrezowac?) nadmiar materialu na zero?

Tak by było OK gdyby nie fakt,że klepki mam z odzysku,były nie równe i ciężko było je ustawić w odpowiedniej pozycji. Następnym razem gdy będę składał coś z gotowych formatek tak zrobię :)

Zwrotnica ładna ;)

Powrót