• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Dzięki Panowie ;)
Lakier wymaga jeszcze polerki i bebechy muszą czekać. Ogólnie to projekt na 15AWX i Vifie DX, przednia ścianka pochylona o 7' i próba jak najszerszego zgrania fazy w zwrotnicy. Buda daje możliwość wykorzystania ok. 11-13 litrów w BR, front 32mm, ściany 16, fornir orzech. Ze wzg. na ubogi asortyment MDF w Bydgoszczy każda ściana składa się z min. 2 warstw

Moje moduły wysokotonowe będą w podobnym stylu
O konotacjach obu konstrukcji mówi wyraźnie proporcja grubości ścianki przedniej do reszty - baja, tak trzymać :). Ja sezonowałem 4 miesiące, dodatkowo nasączałem lakierem PUR narożniki - zobaczymy :/.

20Hz, masz gdzieś zwymiarowaną tę obudowę? Kształt po prostu zajefajny! Napisz też proszę co to za fornir no i o lakierze powiedz koniecznie :)

Odnośnie pojawiających się pytań o lakierowanie:

fornir jest klejony na bonikol, potem szlif papierem 240 na klocku. Gruntowanie lakierem 2x nitro z między szlifem 400. Następnie metodą natrysku poliuretan podkładowy z szlifem pomiędzy warstwami "suchymi", nigdy nie szlifuje do gładkiego szczególnie pierwszych warstw, te ścinam tylko z grubych nierówności (oczywiście zacieki itp. muszą być zeszlifowane). Na koniec 2 warstwy poliuretanu wykańczającego kładzione na już płaską powierzchnie. Następnie szlif papierami >1000 i polerowanie - o szczegóły proszę pytać.

Poprzednią konstrukcję w wysokim połysku lakierowałem pędzlem i na klar do lakiernika. Teraz wyposażyłem się w sprzęt do natrysku i mogę jedynie powiedzieć, że o ile takowy jest łatwiejszy i szybszy to i tak obie metody wymagają staranności i dokładności na każdym etapie prac i konieczne jednak jest coś zniszczyć podczas nauki ;)

Producent ICSAM
Podkład otwartoporowy FT0233 + CT0140 + rozpuszczalnik
Lakier w.połysk 750_800 + CT0618 + rozpuszczalnik

Firma ma w ofercie jeszcze podkład zamkniętoporowy - podobno przyspieszający proces zalewania porów, niestety nie znalazłem go w sprzedaży detalicznej. Podkład dobrze się szlifował i wybaczał błędy w nakładaniu. Lakier wierzchni potrafił się zgazować w objętości podczas zasychania, dla dobrej rozlewności wymagał 30% rozcieńczalnika.

moze nie odpowiednie miejsce, ale najbardziej poczytne.

przed chwila na wlasnej skorze (no prawie ;) ) doswiadczylem ze faktycznie wraz z wiekiem tracimy zdolnosc do slyszenia wysokich czestotliwosci
zaczal mi mocno piszczec zasilacz w pewnym urzadzeniu RTV i mnie to mocno wkurza. zainteresowana mama podeszla zobaczyc na co sie tak wkurzam....
podeszla... jeszcze blizej... przylozyla ucho i NIC! :D
nie slyszy jak glosno piszczy zasilacz impulsowy :D
oczywiscie ja nie moge miec racji i to mi piszczy w uszach a nie zasilacz :p

to normalne, ameryki nie odkryłes kolego, dzieci słyszą 20kHz w wiekszosci na spokojnie, na studiach na generatorze wymiekłem przy 17.5kHz (a inni słyszeli) jak bede dziadkiem to przy 15k bedzie problem. Taki lajf:) o słuch trzeba dbac, słuchawki omijac szerokim łukiem, po całym dniu sie wyciszyć w domku przy cichej muzyce ot tak dla higieny. Pozdro

no ja jeszcze slysze te 19-20k wiec sie dziwie troche :D (ciszej, ale slysze ;) )

ale to co mi piszczalo to tak "na oko" bylo ok 10kHz! :D

Dlatego ja nie zgodziłem się nigdy na plazmę, a znam kilka osób które zarzekają się w trupa że przecież nic nie słychać :)

Dzisiaj świeżo po polerce, tarcza 180mm - za dużo - w niektórych miejscach była walka.

Załączniki

• 20121120_220034.jpg
    20121120_220034.jpg
    97.8 KB · Wyświetleń: 0
20Hz, zakochałem się w Twoich monitorkach... Są boskie i dawno nic równie pięknego na tym forum nie widziałem...

przymiarki do szycia juz byly...
wiec zaczynam regeneracje ;)

01-1.jpg

02-1.jpg

---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post o 19:51 ----------

ciag dalszy

03-1.jpg

04-1.jpg

---------- Post dodany o 19:53 ---------- Poprzedni post o 23:02 ----------

fotelporegeneracji.jpg

jak na pierwszy raz to jestem zadowolony :D

---------- Post dodany o 21:09 ---------- Poprzedni post o 19:53 ----------

IMG_4902.jpg

w tym roku mikolaj przybyl troche wczesniej ;)

Powrót