UWAGI MODERATORA
temat wydzielony z "budowanie na ekranie" | ![]() |
Zamieszczone przez 20Hz
Zobacz posta
temat wydzielony z "budowanie na ekranie" | ![]() |
Hmm a własnie noszę się z zamiarem kupna plazmy panasa i rozwałażłem opcje czy starszy z 1024x768 czy nowszy z full hd i 3D. Sie zastanawiam czy te HD i 3D doc zegoś mi sie przydadzą. LCD może nie hałasują ale jak oglądałem ten sam obraz na plaźmie oraz obok na kilku różnych LCD (ta sama przekatna i rozdzielczość co plazma) to wyciagnałem jeden wniosek, że zaden LCD tego obrazu nie wyświetał tak dobrze jak plazma i tak poprawnie. Po prostu na każdym LCD obraz miał złe kolory co najlepiej było widać po kolorze skóry. Na jednym LCDeku pani była czerowna, na drugim żółta, na trzecim jakaś szaro blada a tylko na plaźmie panasa wyglądała normalnie. Pewnie LCD mozna sobie ustawić ale po co kupowac coś co wymaga od razu ustawień jak mozna mieć telewizor który odpalamy i od razujest dobrze ![]() | ![]() |
Yoshi, z tym porównywaniem obrazu wyświetlanego przez telewizory na sklepowych półkach, to bywa różnie. Tak się składa, że znam ekipę jednego ze sklepów należących do pewnej sieci RTV/AGD. Rozmawiałem kiedyś z nimi na temat właśnie jakości obrazu, który jest wyświetlany na sklepowych telewizorach i stwierdzili oni, że "nie do końca należy się tym sugerować". Sklepy stosują taką praktykę, że puszczają lepszy sygnał (choć nie dowiedziałem się na czym ta "lepszość" polega) na egzemplarze, które są akurat promowane, lub na których mają po prostu lepszą marżę. Z tego, co się dowiedziałem, choć może było to zwykłe usprawiedliwianie się, nie mają oni na to wpływu, bo są to odgórne wymogi "sieci", u której franczyzują. | ![]() |
dabyl ale nie wyjaśnia to faktu, że na każdym telewizorze ten sam obraz był różnie wyświetlany ![]() Co do technologii LED to ostatnio kupiłem sobie monitor, taki do pracy, tani i duży no i ledowy, energooszczędny ![]() | ![]() |
Hmm a własnie noszę się z zamiarem kupna plazmy panasa i rozwałażłem opcje czy starszy z 1024x768 czy nowszy z full hd i 3D. Sie zastanawiam czy te HD i 3D doc zegoś mi sie przydadzą. LCD może nie hałasują ale jak oglądałem ten sam obraz na plaźmie oraz obok na kilku różnych LCD (ta sama przekatna i rozdzielczość co plazma) to wyciagnałem jeden wniosek, że zaden LCD tego obrazu nie wyświetał tak dobrze jak plazma i tak poprawnie. Po prostu na każdym LCD obraz miał złe kolory co najlepiej było widać po kolorze skóry. Na jednym LCDeku pani była czerowna, na drugim żółta, na trzecim jakaś szaro blada a tylko na plaźmie panasa wyglądała normalnie. Pewnie LCD mozna sobie ustawić ale po co kupowac coś co wymaga od razu ustawień jak mozna mieć telewizor który odpalamy i od razujest dobrze ![]() | ![]() |
Zamieszczone przez eternality
Zobacz posta
ALe rozumiem, że są różne preferencje - dla mnie obraz z plazmy był najbliższy rzeczywistemu - przecież na co dzień nikt nie widzi w taki kontrastowy sposób, tylko łagodnie, naturalnie i pastelowo. Ale już np mój ojciec kupił sobie LED Philipsa bo twierdzi, że mój TV jest taki jak niekontrastowy i jakby zza mgły.
Ok powiedzcie mi czy 1920x1080 jest mi do życia potrzebne ? Telewizje mam z internetu , z dialogu, filmy puszcze z kompa po HDMi jak uda mi sie kupić 10m kabel lub z USB. Nie wiem czy jest sens dopłacać z ponad 500zł do czegoś czego moze nie bedę widzieć. | ![]() |
Z Plazmą i LCD (LED) jest jak ze wzmacniaczem stereo i amplitunerem kina domowego. Na początku podniecamy się wielokanałowym dźwiękiem, mnóstwem funkcji, bajerów itd. Po czasie przechodzi zachwyt i brakuje nam dobrego dźwięku ze wzmacniacza. Telewizor ma wyświetlać po prostu dobry obraz jak na starych CRT. Plazma pod względem naturalności kolorów jest niedościgniona. Na którym LED skóra człowieka ma naturalny, prawdziwy kolor? Trawa, rośliny. Obrazy z dużym nasyceniem różnych kolorów z szerokiej palety. Jak pojawi się LED który będzie wyświetlał tak prawdziwy obraz to na pewno go kupię tylko, nie może kosztować więcej niż 4000zł bo za 50" plazmę zapłaciłem niewiele ponad 2000zł. | ![]() |
Z Plazmą i LCD (LED) jest jak ze wzmacniaczem stereo i amplitunerem kina domowego. Na początku podniecamy się wielokanałowym dźwiękiem, mnóstwem funkcji, bajerów itd. Po czasie przechodzi zachwyt i brakuje nam dobrego dźwięku ze wzmacniacza. Telewizor ma wyświetlać po prostu dobry obraz jak na starych CRT. Plazma pod względem naturalności kolorów jest niedościgniona. Na którym LED skóra człowieka ma naturalny, prawdziwy kolor? Trawa, rośliny. Obrazy z dużym nasyceniem różnych kolorów z szerokiej palety. Jak pojawi się LED który będzie wyświetlał tak prawdziwy obraz to na pewno go kupię tylko, nie może kosztować więcej niż 4000zł bo za 50" plazmę zapłaciłem niewiele ponad 2000zł. | ![]() |
Hmm a własnie noszę się z zamiarem kupna plazmy panasa i rozwałażłem opcje czy starszy z 1024x768 czy nowszy z full hd i 3D. Sie zastanawiam czy te HD i 3D doc zegoś mi sie przydadzą. | ![]() |
Skomentuj