Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

UWAGI MODERATORA
    temat wydzielony z "budowanie na ekranie"

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
    Dlatego ja nie zgodziłem się nigdy na plazmę, a znam kilka osób które zarzekają się w trupa że przecież nic nie słychać
    Jak sie oglada telewizje czy film bez dzwieku, w srodku nocy, to faktycznie mozna uslyszec dzwieki zycia plazmy :)
    Last edited by Pawel S.; 21.11.2012, 15:52.

No, ja też słyszę moja plazmę jak przeglądam forum chociażby w nocy po obejrzeniu jakiegoś filmu na PC i się zapali morze białego to wtedy hałasuje. Zreszta normalne, że plazma najbardziej się wysila przy wyświetlaniu białego a w ogóle przy czarnej barwie. Te tańsze Panasy do 3000zł mogą mieć taki problem z wydwaniem z siebie dzwięków ale droższe już ponoć nie posiadają tegoż defektu.

Skomentuj

to tv plazmowe "graja"? :/
      chyba predzej sie pozbede tv niz zmienie na cos takiego :/

Skomentuj

Ano grają. Kup se LCDka LED i problemów takich miał nie będziesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          Kup se LCDka LED
          e tam - audio wazniejsze
          jak obecny TV padnie (a dopiero co go naprawilem) to zmienie :p

Skomentuj

Nie na temat...

Hmm a własnie noszę się z zamiarem kupna plazmy panasa i rozwałażłem opcje czy starszy z 1024x768 czy nowszy z full hd i 3D. Sie zastanawiam czy te HD i 3D doc zegoś mi sie przydadzą.
            LCD może nie hałasują ale jak oglądałem ten sam obraz na plaźmie oraz obok na kilku różnych LCD (ta sama przekatna i rozdzielczość co plazma) to wyciagnałem jeden wniosek, że zaden LCD tego obrazu nie wyświetał tak dobrze jak plazma i tak poprawnie. Po prostu na każdym LCD obraz miał złe kolory co najlepiej było widać po kolorze skóry. Na jednym LCDeku pani była czerowna, na drugim żółta, na trzecim jakaś szaro blada a tylko na plaźmie panasa wyglądała normalnie. Pewnie LCD mozna sobie ustawić ale po co kupowac coś co wymaga od razu ustawień jak mozna mieć telewizor który odpalamy i od razujest dobrze .

Skomentuj

Nie na temat...
              Yoshi, z tym porównywaniem obrazu wyświetlanego przez telewizory na sklepowych półkach, to bywa różnie. Tak się składa, że znam ekipę jednego ze sklepów należących do pewnej sieci RTV/AGD. Rozmawiałem kiedyś z nimi na temat właśnie jakości obrazu, który jest wyświetlany na sklepowych telewizorach i stwierdzili oni, że "nie do końca należy się tym sugerować". Sklepy stosują taką praktykę, że puszczają lepszy sygnał (choć nie dowiedziałem się na czym ta "lepszość" polega) na egzemplarze, które są akurat promowane, lub na których mają po prostu lepszą marżę. Z tego, co się dowiedziałem, choć może było to zwykłe usprawiedliwianie się, nie mają oni na to wpływu, bo są to odgórne wymogi "sieci", u której franczyzują.

Skomentuj

Dokładnie tak
                Kiedyś mieli prowizje za sprzedaż produktów philipsa.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                  dabyl ale nie wyjaśnia to faktu, że na każdym telewizorze ten sam obraz był różnie wyświetlany . Nie wierze w to żeby do każdego telewizora w jakiś indywidualny sposob dobierali parametry sygnału bądź ustawienia żeby dajny promowac a inny nie.

Co do technologii LED to ostatnio kupiłem sobie monitor, taki do pracy, tani i duży no i ledowy, energooszczędny . I powiem szczerze, że mój stary LCD ze swietlówką jest lepszy, bardziej pastelowy , przyjemny dla oka. Te podświetlenie LEDami chyba wcale takie super nie jest

Skomentuj

Nie na temat...
                    Polecam Yoshi Bravie z serii KDL-xxEXxxx. Długo wybierałem telewizor i dzisiaj nie zamieniłbym go na nic innego w tej cenie (mam 46EX500)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Nie na temat...

Hmm a własnie noszę się z zamiarem kupna plazmy panasa i rozwałażłem opcje czy starszy z 1024x768 czy nowszy z full hd i 3D. Sie zastanawiam czy te HD i 3D doc zegoś mi sie przydadzą.
                      LCD może nie hałasują ale jak oglądałem ten sam obraz na plaźmie oraz obok na kilku różnych LCD (ta sama przekatna i rozdzielczość co plazma) to wyciagnałem jeden wniosek, że zaden LCD tego obrazu nie wyświetał tak dobrze jak plazma i tak poprawnie. Po prostu na każdym LCD obraz miał złe kolory co najlepiej było widać po kolorze skóry. Na jednym LCDeku pani była czerowna, na drugim żółta, na trzecim jakaś szaro blada a tylko na plaźmie panasa wyglądała normalnie. Pewnie LCD mozna sobie ustawić ale po co kupowac coś co wymaga od razu ustawień jak mozna mieć telewizor który odpalamy i od razujest dobrze .
                      Ten sam problem miałem kilka miesięcy temu. Kupić plazmę czy LED-a. Wybór pad na LED-a. Ok dwóch miesięcy zajęło mi szukanie właściwego. Ostatecznie kupiłem TOSHIBA 37UL863. Przede wszystkim bardzo rozbudowane ustawienia obrazu. Fabrycznie telewizor jest doskonale ustawiony ale jeżeli chcemy możemy skorzystać z funkcji autokalibracji. (według mnie zbędna). Często również można znaleźć takie informacje ze LED-y nie radzą sobie z sygnałem SD. Dla mnie bzdura kompletna.

Skomentuj

A ja mimo wszystko dalej będę za plazmą Panasa. Chodziłem z pół roku, oglądałem różne sony, LG i Samsungi a stanęło na serii g30 od Panasonica.

ALe rozumiem, że są różne preferencje - dla mnie obraz z plazmy był najbliższy rzeczywistemu - przecież na co dzień nikt nie widzi w taki kontrastowy sposób, tylko łagodnie, naturalnie i pastelowo. Ale już np mój ojciec kupił sobie LED Philipsa bo twierdzi, że mój TV jest taki jak niekontrastowy i jakby zza mgły. Ale de gustibus non disputandum est.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                          ALe rozumiem, że są różne preferencje - dla mnie obraz z plazmy był najbliższy rzeczywistemu - przecież na co dzień nikt nie widzi w taki kontrastowy sposób, tylko łagodnie, naturalnie i pastelowo. Ale już np mój ojciec kupił sobie LED Philipsa bo twierdzi, że mój TV jest taki jak niekontrastowy i jakby zza mgły.
                          Chyba "widzimy podobnie" bo mam identyczne odczucia. Obraz na plazmie pasnasa był bardziej rzeczywisty, nawet można by powiedziec ze był "trójwymiarowy". Po prostu pomimo tego, że to było 2D mialo sie uczucie dość sporej głębi obrazu.

Ok powiedzcie mi czy 1920x1080 jest mi do życia potrzebne ? Telewizje mam z internetu , z dialogu, filmy puszcze z kompa po HDMi jak uda mi sie kupić 10m kabel lub z USB. Nie wiem czy jest sens dopłacać z ponad 500zł do czegoś czego moze nie bedę widzieć.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Polecam Yoshi Bravie z serii KDL-xxEXxxx. Długo wybierałem telewizor i dzisiaj nie zamieniłbym go na nic innego w tej cenie (mam 46EX500)
                            Moja dziewucha ma Bravie. Pierwszy raz jak zobaczlem ten tv, to bylem pod wrazeniem obrazu. Bardzo kontrastowy, ostry jak brzytwa. Dopiero po paru seansach i powrocie w domu na plazme Panasa docenilem swoj telewizor. Powiem krotko: obraz na plazmie jest po prostu naturalny, a nie z bajerzony jak LCD. Zmieniajac ustawienia LCD, tak aby wyeliminowac to drazliwe swiecenie i kontrast, automatycznie obraz robi sie matowy, blady, bez zycia. Moze i plazmy maja duzo wart, ale fakt faktem to obraz w telewizorze jest najwazniejszy, dlatego moj wybor kolejny raz padlby na plazme. Te telewizory oglada mi sie zdecydowanie przyjemniej, troszke w podobie do dobrego kineskopu.

Najlepiej spedzic troche czasu w dobrym sklepie z nosnikiem. Wziac twardziela z filmem, czy jakis blurej i ogladac, porownac, patrzec na jakosc kolorow, szczegolnie odcienie skory, bo to tutaj lcd bajeruja najwiecej!

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                              moze by tak osobny temat? bo widze ze zainteresowanie duze

Skomentuj

Nie na temat...

Z Plazmą i LCD (LED) jest jak ze wzmacniaczem stereo i amplitunerem kina domowego. Na początku podniecamy się wielokanałowym dźwiękiem, mnóstwem funkcji, bajerów itd. Po czasie przechodzi zachwyt i brakuje nam dobrego dźwięku ze wzmacniacza.
                                Telewizor ma wyświetlać po prostu dobry obraz jak na starych CRT. Plazma pod względem naturalności kolorów jest niedościgniona. Na którym LED skóra człowieka ma naturalny, prawdziwy kolor? Trawa, rośliny. Obrazy z dużym nasyceniem różnych kolorów z szerokiej palety. Jak pojawi się LED który będzie wyświetlał tak prawdziwy obraz to na pewno go kupię tylko, nie może kosztować więcej niż 4000zł bo za 50" plazmę zapłaciłem niewiele ponad 2000zł.
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                  Nie na temat...

Z Plazmą i LCD (LED) jest jak ze wzmacniaczem stereo i amplitunerem kina domowego. Na początku podniecamy się wielokanałowym dźwiękiem, mnóstwem funkcji, bajerów itd. Po czasie przechodzi zachwyt i brakuje nam dobrego dźwięku ze wzmacniacza.
                                  Telewizor ma wyświetlać po prostu dobry obraz jak na starych CRT. Plazma pod względem naturalności kolorów jest niedościgniona. Na którym LED skóra człowieka ma naturalny, prawdziwy kolor? Trawa, rośliny. Obrazy z dużym nasyceniem różnych kolorów z szerokiej palety. Jak pojawi się LED który będzie wyświetlał tak prawdziwy obraz to na pewno go kupię tylko, nie może kosztować więcej niż 4000zł bo za 50" plazmę zapłaciłem niewiele ponad 2000zł.
                                  Bez obrazy ale długo nie musiałem czekać. Wydaje mi że nie miałeś do czynienia z bardzo dobrymi LED-ami i w tym momencie powielasz mity.
                                  Jak szukałem u siebie w okolicy tego telewizora o którym wspomniałem (czytaj markety) to odpowiedź była zawsze ta sama że nigdy nie mieli takich modeli na stanie.
                                  Polecam do zapoznania sie z TOSHIBA seriami UL YL VL ZL

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    Nie na temat...

Sprawa jest bardzo prosta. Chcesz mieć najlepszą jakośc obrazu? Czarną czerń, naturalne kolory, masakrycznie duzy kontrast? Kupujesz plazmę. najlepiej Panasa.

Full HD ci się przyda a 3D to kwestia gustu i podatności jednostki na nowinki. Ja np. ignoruję tą funkcję i uważam ją za zbędną.

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post o 15:10 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    dlatego moj wybor kolejny raz padlby na plazme.
                                    Jeśli nie masz sgtarej kilku letniej plazmy to przeczekaj na niej do czasów gdy - chociaż - 40 calowe OLEDy będą sprzedawane w PL po zjadliwych (poniżej 4000zł) cenach. Ja na swoim Panasie czekam właśnie do tegoż momentu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
                                      Wydaje mi że nie miałeś do czynienia z bardzo dobrymi LED-ami i w tym momencie powielasz mity.
                                      Faktycznie na bieżąco byłem dwa lata temu gdy kupowałem dla siebie. Ostatnio brat kupował TV i oczywiście zdecydowany był na LED'a (wszyscy mu tak radzili) wspomniałem mu tylko aby zerknął na plazmy jak będzie w sklepie. Był niechętny a jednak kupił Panasonic TX-P42G30E :) W porównywalnej cenie nic się do niego nie zbliżyło.
                                      Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
                                      Polecam do zapoznania sie z TOSHIBA seriami UL YL VL ZL
                                      Toshiba 55VL963 prezentuje się zachęcająco. Cena też znośna. Aż sobie zadam trud i pójdę go dokładnie obejrzeć (jeśli będzie taka możliwość w sklepie - bo jest z tym problem).
                                      Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      przeczekaj na niej do czasów gdy - chociaż - 40 calowe OLEDy będą sprzedawane w PL po zjadliwych (poniżej 4000zł) cenach
                                      Ten tekst to ja już słyszałem 5 lat temu i nic niestety w temacie OLED się nie zmieniło. Z tą wyjątkową czernią na plazmie też bym nie przesadzał bo tu akurat ledy szybko je doścignęły. Jednak KOLORY, KOLORY, KOLORY.
                                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Poszukiwania trwały parę miesięcy i w końcu trafiło na panasonic viera 42et5e. Po testach jestem prawie zachwycony. Jedyne w czym widzę że jest gorszy to wygładzanie krawędzi po upscalingu do lepszej rozdzielczości i to tylko w porównaniu do Sony z bravia engine 3 i innymi duperelami oraz samsung z wyższej półki. Ale na tyle ta wada jest mają, że reszta ją przyćmiewa

Skomentuj

Czaruję...
                                        X