Mam w domu Sony Bravia, kupiony parę latek temu - obraz tylko zadawalający. Jakiś rok temu na zamówienie instalowałem komuś nowszy Sony 65 cali - obraz jeszcze gorszy... Dużo pozytywnego czytałem o Sharp Aquos - z dodatkowym żółtym piksem - możliwe, że za jakiś czas sprawdzę w pracy. A generalizując, teraz plazma nie ma wad jakie kiedyś miała - więc jakbym miał kupić teraz, kupiłbym plazmę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postateraz plazma nie ma wad jakie kiedyś miała
Kiedyś interesowałem się trochę tematem i czytałem, że ekran plazmowy jest mniej trwały od np LCD, bo "wypala się" - o co chodzi (lub chodziło?) z tym wypalaniem i jak długo jest ono, jeśli zachodzi faktycznie, na tyle nieszkodliwe, że nie widać jego efektów na ekranie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaCo to były za wady?
Kiedyś interesowałem się trochę tematem i czytałem, że ekran plazmowy jest mniej trwały od np LCD, bo "wypala się" - o co chodzi (lub chodziło?) z tym wypalaniem i jak długo jest ono, jeśli zachodzi faktycznie, na tyle nieszkodliwe, że nie widać jego efektów na ekranie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaTen tekst to ja już słyszałem 5 lat temu i nic niestety w temacie OLED się nie zmieniło. Z tą wyjątkową czernią na plazmie też bym nie przesadzał bo tu akurat ledy szybko je doścignęły. Jednak KOLORY, KOLORY, KOLORY.
---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post o 23:28 ----------
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaCo to były za wady?
Na koniec napiszę taką osobistą dygresję - z plazmą trzeba się inaczej obchodzić, mieć w pamięci jej wady i ograniczenia, ale ten rodzaj matrycy wynagradza nas znakomitym obrazem, szczególnie czernią, która w żadnym oglądanym przez ze mnie LCD LED nie była tak dobra jak na średniego segmentu plaźmie, którą posiadam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaAż sobie zadam trud i pójdę go dokładnie obejrzeć (jeśli będzie taka możliwość w sklepie - bo jest z tym problem).
Plazma i LCD to dwie różne technologie. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. Czerń w LED-ach jest słabo odwzorowana ale tylko w pewnych warunkach tzn. jeżeli oglądamy w nocy bez żadnego zewnętrznego oświetlenia i tylko w ciemnych scenach. Jeżeli w danym momencie mamy sceny łączone jasne i ciemne nie mamy szans na zauważenie tego.
Dabyl zadał bardzo dobre pytanie o co chodzi z tym wypalaniem. Mnie nie udało się uzyskać konkretnej odpowiedzi. Bo jeżeli chodzi o to że powiedzmy czerń spadnie do poziomu czerni z LED po 10 latach to w czym problem skoro i tak będzie bardzo dobrej jakości. Mało tego za 10 lat prawdopodobnie zostanie dokonany nowy zakup.
KonradRak jeżeli będziesz miał możliwość sprawdzenie tego telewizora to polecam tryb Holywood
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Leszek M Zobacz postaCzerń w LED-ach jest słabo odwzorowana ale tylko w pewnych warunkachZamieszczone przez Leszek M Zobacz postai tylko w ciemnych scenach.
Czerń porównuje się po włączeniu czarnego koloru na cały ekran. I w tej konkurencji Plazmy nie mają sobie równych. W sytuacji opisanej powyżej również będą miały czarniejszą czerń i jest to związane ze znakomitym kontrastem.
Skomentuj
-
czy jest sens kupowac te najtansze telewizory?
obecny "tuner" (stare VCR w roli tunera) popsul sie i teraz nie wiem czy go naprawiac czy brac na raty nowy tv
ale na takie lepsze raczej bym nie mial pieniadzy
mysle o czyms 32-37" za 1000-1500zl
---------- Post dodany o 22:54 ---------- Poprzedni post o 16:56 ----------
desperacja w temacie - VCR nie dalo sie naprawic!
ktos ma rozeznanie w TV 32-37"?
na co zwracac uwage?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postaDużo pozytywnego czytałem o Sharp Aquos - z dodatkowym żółtym piksem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaWg mnie lepszym rozwiązaniem jest kupić projektor
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaNa wszystkich telewizorach puszczali ten sam film z blu-raya i na wszystkich sharpach był on najgorszy
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaPostalem pół minuty i uznałem że obraz jest delikatnie mówiąc h...owy.
Skomentuj
-
skoro nie doradzicie jaki konkretny TV wybrac to zapytam inaczej
czy ktos slyszy/widzi/wyjasni roznice miedzy przesylem S/PDIF droga elektryczna a optyczna?
bo jak nie slychac roznicy to juz wiem czego bede szukal - tv z analogowym wyjsciem audio. obecnie podlacze go pod stereo, a z czasem jak fundusze pozwola to cyfrowo pod amplituner
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaczy ktos slyszy/widzi/wyjasni roznice miedzy przesylem S/PDIF droga elektryczna a optyczna?
http://pl.wikipedia.org/wiki/S/PDIF
http://pl.wikipedia.org/wiki/ToslinkDayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
czytalem te roznice
i wlasnie chodzi mi o zaklocenia elektromagnetyczne na coaxialu
bo jak nie sa slyszalne to wiem na co polowac. nie obchodzi mnie jak wyglada obraz - wazne ze podlacze pod wzmacniacz
http://allegro.pl/nowy-philips-37pfl...890425872.html
http://allegro.pl/toshiba-37zv635d-f...894582634.html
tak na szybkiego wyszukane
---------- Post dodany o 19:03 ---------- Poprzedni post o 14:08 ----------
wyszukalem tylko takie TV
PHILIPS 32PFL7404H/12
TOSHIBA 37ZV635D
PHILIPS 37PFL8404H
SONY KDL-40BX440
cos o nich mozecie napisac?
zalozylem tez temat na forum HDTV http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/928...iem-audio.html (najwieksze jakie znalazlem)
Skomentuj
-
Ale z jakimi bajerami? O polowie z nich zapomina sie po miesiacu a o 90% z nich po 3 miesiacach. Najwazniejsza jest wygoda obsługi, szybkie przelaczanie kanałów (!!!), odpowiednie mozliwosci nastaw parametrow i funkcji, ew. zeby czytał mkv itp czego moj nei ma ale mam odtwarzacz sieciowy i sobie puszczam z dysku. Oczywiscie musie miec LAN. Oczywiscie FUull HD, innych filmow praktycznie nie sciagam, czasem sie trafi jakis 720p od znajomych to obejrze z braku laku.
Telewizor minimum 42 cale, do pokoju 16m2 jaki mam to 50-55" optimum (mam G20 50", teraz by sie przydał VT50 55"). 37 cali to dobre jako monitor do kompa.
Plazma bije na glowe LCD, pobor mocy jak LCD na swietlowkach (sredni).
Powidoki wystepuja co jest widoczne na białym tle, po czasie znikaja, nie widac tego praktycznie na filmach itp. Plazma piszczy nie dlatego ze to plazma tlyko przetwornica piszczy (tak samo w LCD). U mnie brzęczala ale to blacha z tyłu obudowy ktora nalezalo odpowiedniu puknac ewentulanie docisnac aby bylo OK - ale tlyko dlatego ze TV wisi na uchwycie, gdyby stal nie byl by tego.
LED sie podobał mi tez ale przez godzine. Wydawało sie złudnie ze ma lepsze kolory, kontrast, ostrosc. Ale tylko do czasu gdy wrocilem do domu.
Plazma tlyko Panas , kiedys jeszcze byl Pionner,najlepszy.
LED to Samsung, LG. Reszta odbiega juz poza nielicznymi modelami.
TRudno polecac obecnie Sharpa, Toshibe czy Philipsa albo Sony.
Zreszta wszystko mozna wyczytac na forum HDTV.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaAle z jakimi bajerami? O polowie z nich zapomina sie po miesiacu a o 90% z nich po 3 miesiacach
nie mam pojecia jak dziala internet w TV. tam jest normalna przegladarka? czy oglada sie tylko dane kanaly online?
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaOczywiscie musie miec LAN
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaOczywiscie FUull HD
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaTelewizor minimum 42 cale,
ale juz po namowach kilku osob zmienilem zdanie i szukam tylko takich
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaPlazma bije na glowe LCD, pobor mocy jak LCD na swietlowkach (sredni).
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaZreszta wszystko mozna wyczytac na forum HDTV.
Skomentuj
-
Zgadzam się z przedmowca.Tylko full hd. Monitor do kompa to minimum 32 a tv 50 cali/z czasem i takuwydaje się za mały. Plazma najlepsza / tak jak wielu by powiedziało że wzmac niacz lampowy najlepszy do audio.Lan jest bardzo przydatny do oglądania filmów-kup serwer chociaż 2 dyskowy i zawał go filmami.Co do przeglądarki to tylko nowsze tv je mają i nie zawsze działa dobrze. Ja również wolę oglądać filmy w full hd niż sd czy dvd.Jak raz obejrzałem to uznałem że niepotrzebne mi setki filmów w divixie i terabajty poszły do kosza. 3D jest chyba we wszystkich tv produkowanych od 2lat ale to tylko bajer. Jak mówię żonie że chce ogladac film w 3d to tylko słyszę narzekanie "znowu?"/ pewnie dlatego że wszystkie filmy produkowane w ostatnich latach trwają po 2 godziny lub więcej i oglądając taki film wieczorem albo nie ma się chęci albo się zasypia.Last edited by ruffpl; 25.12.2012, 23:35.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaniestety plazma odpada - nie toleruje wentylatorow itp
Jakie wentylatory ?Owszem wentylatory miały miejsce w palzmie ale ok 10 lat temu...
Obecnie plazmy są na tyle dopracowanie że przy normalnym użytkowaniu wypalnie jest nie zauważalne po czasie kilku lat. Jeśli chodzi o pobór mocy to jest porównywalny do LCD na lampach CCFL chyba że sceny będą mocno jasne to moc pobierana gwałtownie rośnie..
Jak już tak bardzo nie chcesz plazmy a LCD to weź coś z pod marki Sharpa a konkretnie jakiegoś Aquosa ze względu na 4 zółty piksel który znacznie poszerza gamut. Dodatkowo dają gwarancje na bad pixele przez cały okres gwarancji.
Reszta LCD to prawie wszystko oparte na matrycach Samsunga.Last edited by Pawel_; 25.12.2012, 23:42.
Skomentuj
Skomentuj