Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam w domu Sony Bravia, kupiony parę latek temu - obraz tylko zadawalający. Jakiś rok temu na zamówienie instalowałem komuś nowszy Sony 65 cali - obraz jeszcze gorszy... Dużo pozytywnego czytałem o Sharp Aquos - z dodatkowym żółtym piksem - możliwe, że za jakiś czas sprawdzę w pracy. A generalizując, teraz plazma nie ma wad jakie kiedyś miała - więc jakbym miał kupić teraz, kupiłbym plazmę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
      teraz plazma nie ma wad jakie kiedyś miała
      Co to były za wady?
      Kiedyś interesowałem się trochę tematem i czytałem, że ekran plazmowy jest mniej trwały od np LCD, bo "wypala się" - o co chodzi (lub chodziło?) z tym wypalaniem i jak długo jest ono, jeśli zachodzi faktycznie, na tyle nieszkodliwe, że nie widać jego efektów na ekranie?

Skomentuj

Efekt pamięci, kiepska żywotności, prądożerność to chyba główne stare problemy...nie pamiętam czy do tego jeszcze nie dochodziło mniejsze nasycenie kolorów (wyskoczyłem z tematu jak przestałem wyposażać sale konferencyjne) - choć wiadomo nie każdy lubi przesycone kolorki

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
          Co to były za wady?
          Kiedyś interesowałem się trochę tematem i czytałem, że ekran plazmowy jest mniej trwały od np LCD, bo "wypala się" - o co chodzi (lub chodziło?) z tym wypalaniem i jak długo jest ono, jeśli zachodzi faktycznie, na tyle nieszkodliwe, że nie widać jego efektów na ekranie?
          Jakos kolo roku temu rodzice kupowali telewizor. Padlo na Plazme Panasonika 46 cali. Telewizor byl ostatni z ekspozycji, w dobrej cenie i sie skusili. Po zamontowaniu w domu zauwazylem, ze na ekranie jest "duszek". Z czasem udalo mi sie nawet odczytac napis PLAY cos tam... Rozkminilem sobie, ze do telewizora musialbyc podlaczony jakis odtwarzacz dvd lub cos podobnego, co na ekspozycji przez dluzszy czas wyswietlal obraz statyczny. "Duszek" byl odcieniu zielonego, widocznosc byla zalezna od tla na jakim sie znajdowal, ale generalnie bylo to widac mocno. Miesiac czasu walczylem o wymiane telewizora na nowy i w koncu sie udalo. Serwis nawet nie chcial gadac, bo to wada powstala z blednego uzytkownia telewizora. W koncu sklep sie zrehabilitowal i sciagnal drugi taki sam model, lecz prosto z magazynu. Poki co dziala ok :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
            Ten tekst to ja już słyszałem 5 lat temu i nic niestety w temacie OLED się nie zmieniło. Z tą wyjątkową czernią na plazmie też bym nie przesadzał bo tu akurat ledy szybko je doścignęły. Jednak KOLORY, KOLORY, KOLORY.
            5 lat temu? Musiałeś to usłyszeć od niezbyt rozgarniętego człowieka. Jakby był realistą to w 2007 roku nie gadałby o tanich OLEDach, które wtedy były w fazie prototypów. Teraz są AMOLEDy w najnowszysch i najlepszych telefonach ale technologia jest na tyle droga, że ciężko jest zrobić dużego OLEDa za normalne dla konsumenta pieniądze. Ja - bez względu na pewne zahamowania upowszechniania się technologii OLED na rynku RTV - mam nadzieję na tanie Tv tego typu około 2016 roku.

---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post o 23:28 ----------

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
            Co to były za wady?
            Plazmy się wypalają tj. po kilku latach użytkowania tracą wspaniałą "czarną czerń". A w przypadku powstawania i znikania powidoków to nowsze modele plazm nie mają z tym zjawiskiem takiego problemu jak starsze wersje. Powidoki mogą powstać ale po zmianie sygnału na ruchomy duszki znikają dość szybko. Nowsze plazmy od około 2 lat mają w opcjach możliwość włączenia białegop szerokiego paska, który pozostawiony na kilka godzin skutecznie usuwa powidoki. Ja używałem go tylko na początku gdy plazma się wygrzewała. Później duszki - jeśli jakieś powstały - znikały bardzo szybko przy zmianie sygnału na dynamiczny (przykład: pasek start windowsa - wypalony i widoczny tylko na białym tle - po zmianie sygnału na kanał tv i puszczaniu go przez dwie godziny spowodował, ze po powidoku nie było śladu).

Na koniec napiszę taką osobistą dygresję - z plazmą trzeba się inaczej obchodzić, mieć w pamięci jej wady i ograniczenia, ale ten rodzaj matrycy wynagradza nas znakomitym obrazem, szczególnie czernią, która w żadnym oglądanym przez ze mnie LCD LED nie była tak dobra jak na średniego segmentu plaźmie, którą posiadam.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
              Aż sobie zadam trud i pójdę go dokładnie obejrzeć (jeśli będzie taka możliwość w sklepie - bo jest z tym problem).
              To jest właśnie u nas podstawowy problem. Jak coś jest przynajmniej dobre albo bardzo dobre to jest problem z nabyciem. Niestety najczęściej sprzedawane są produkty tanie które z natury niestety nie mogą być dobre. Ten sposób zakupów preferuje ponad 90% społeczeństwa czyli tanie i duże.

Plazma i LCD to dwie różne technologie. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. Czerń w LED-ach jest słabo odwzorowana ale tylko w pewnych warunkach tzn. jeżeli oglądamy w nocy bez żadnego zewnętrznego oświetlenia i tylko w ciemnych scenach. Jeżeli w danym momencie mamy sceny łączone jasne i ciemne nie mamy szans na zauważenie tego.

Dabyl zadał bardzo dobre pytanie o co chodzi z tym wypalaniem. Mnie nie udało się uzyskać konkretnej odpowiedzi. Bo jeżeli chodzi o to że powiedzmy czerń spadnie do poziomu czerni z LED po 10 latach to w czym problem skoro i tak będzie bardzo dobrej jakości. Mało tego za 10 lat prawdopodobnie zostanie dokonany nowy zakup.

KonradRak jeżeli będziesz miał możliwość sprawdzenie tego telewizora to polecam tryb Holywood

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
                Czerń w LED-ach jest słabo odwzorowana ale tylko w pewnych warunkach
                Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
                i tylko w ciemnych scenach.
                Trudno, żeby czerń była słabo odwzorowana w jasnych scenach. Jeśli masz scenę gdzie występuje na całym ekranie biały lub niebieski i pojawia się obiekt czarny gdzieś na środku otoczony jasnym kolorem to nawet na największych gównach LCD za 1000zł ten czarny kolor będzie wydawał się idealnie czarny.

Czerń porównuje się po włączeniu czarnego koloru na cały ekran. I w tej konkurencji Plazmy nie mają sobie równych. W sytuacji opisanej powyżej również będą miały czarniejszą czerń i jest to związane ze znakomitym kontrastem.

Skomentuj

czy jest sens kupowac te najtansze telewizory?
                  obecny "tuner" (stare VCR w roli tunera) popsul sie i teraz nie wiem czy go naprawiac czy brac na raty nowy tv
                  ale na takie lepsze raczej bym nie mial pieniadzy
                  mysle o czyms 32-37" za 1000-1500zl

---------- Post dodany o 22:54 ---------- Poprzedni post o 16:56 ----------

desperacja w temacie - VCR nie dalo sie naprawic!
                  ktos ma rozeznanie w TV 32-37"?
                  na co zwracac uwage?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
                    Dużo pozytywnego czytałem o Sharp Aquos - z dodatkowym żółtym piksem
                    Byłem dzisiaj podczas burzy śnieżnej na małej wyprawie aby obejrzeć jakiś przyszły prezent dla mnie :) w postaci sluchawek i moja uwagę zwrócił jakiś najnowszy top model sharp aquos 80 cali w świątecznej "promocyjnej cenie " na pln ok 15 tys zł. Postalem pół minuty i uznałem że obraz jest delikatnie mówiąc h...owy. Na wszystkich telewizorach puszczali ten sam film z blu-raya i na wszystkich sharpach był on najgorszy. Nie wiem jakie miał on odswiezanie ale obraz wyglądał jak z telewizji gdzie na innych było łatwo zauważyć ostrzejszy bardziej dynamiczny obraz/ np panasonicach . Sharp produkuje chyba tv tylko aby bić rekordy wielkości. Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest kupić projektor za ta sama cenę bo tv to na tym w szczególności sd byłaby nie do oglądania. A jak takie coś przewieźć do domu we własnym samochodzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                      Wg mnie lepszym rozwiązaniem jest kupić projektor
                      I wymieniać co 1000 godzin lampę..?

Na wszystkich telewizorach puszczali ten sam film z blu-raya i na wszystkich sharpach był on najgorszy
                      Pewnie by znalazł coś gorszego. Nie bronię Sharpa ale matryce ma te co Sony, a trzeba przyznać że Sony ma jedne z lepszych TV :-)

Postalem pół minuty i uznałem że obraz jest delikatnie mówiąc h...owy.
                      Zależy też trochę od tego jak deleko stałeś.

Skomentuj

skoro nie doradzicie jaki konkretny TV wybrac to zapytam inaczej

czy ktos slyszy/widzi/wyjasni roznice miedzy przesylem S/PDIF droga elektryczna a optyczna?

bo jak nie slychac roznicy to juz wiem czego bede szukal - tv z analogowym wyjsciem audio. obecnie podlacze go pod stereo, a z czasem jak fundusze pozwola to cyfrowo pod amplituner

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          czy ktos slyszy/widzi/wyjasni roznice miedzy przesylem S/PDIF droga elektryczna a optyczna?
                          Paweł, Ty z takim pytaniem? Wiadomo, że nie słychać a różnice:
                          http://pl.wikipedia.org/wiki/S/PDIF
                          http://pl.wikipedia.org/wiki/Toslink
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

czytalem te roznice
                            i wlasnie chodzi mi o zaklocenia elektromagnetyczne na coaxialu
                            bo jak nie sa slyszalne to wiem na co polowac. nie obchodzi mnie jak wyglada obraz - wazne ze podlacze pod wzmacniacz

http://allegro.pl/nowy-philips-37pfl...890425872.html
                            http://allegro.pl/toshiba-37zv635d-f...894582634.html
                            tak na szybkiego wyszukane

---------- Post dodany o 19:03 ---------- Poprzedni post o 14:08 ----------

wyszukalem tylko takie TV

PHILIPS 32PFL7404H/12
                            TOSHIBA 37ZV635D
                            PHILIPS 37PFL8404H
                            SONY KDL-40BX440

cos o nich mozecie napisac?

zalozylem tez temat na forum HDTV http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/928...iem-audio.html (najwieksze jakie znalazlem)

Skomentuj

Pawel, bierii plazme 42 cale ale nie full hd. Nie ma sensu kupowac mniejszego tv, chyba ze ogladasz z odleglosci 1 metra. Obraz bedziesz mial doskonaly na wiekszosci sygnalow przecietnej jakosci. Wybrac cos od LG lub Panasa.

Skomentuj

kazdy pisze co innego :/
                                brat ma plazme i nie narzeka na jakosc obrazu
                                ale sam twierdzi ze teraz by kupil cos lepszego z bajerami

mysle o fullHD zeby bylo na przyszlosc. nie bede zmienial tv co 3-4 lata

Skomentuj

Ale z jakimi bajerami? O polowie z nich zapomina sie po miesiacu a o 90% z nich po 3 miesiacach. Najwazniejsza jest wygoda obsługi, szybkie przelaczanie kanałów (!!!), odpowiednie mozliwosci nastaw parametrow i funkcji, ew. zeby czytał mkv itp czego moj nei ma ale mam odtwarzacz sieciowy i sobie puszczam z dysku. Oczywiscie musie miec LAN. Oczywiscie FUull HD, innych filmow praktycznie nie sciagam, czasem sie trafi jakis 720p od znajomych to obejrze z braku laku.
                                  Telewizor minimum 42 cale, do pokoju 16m2 jaki mam to 50-55" optimum (mam G20 50", teraz by sie przydał VT50 55"). 37 cali to dobre jako monitor do kompa.
                                  Plazma bije na glowe LCD, pobor mocy jak LCD na swietlowkach (sredni).
                                  Powidoki wystepuja co jest widoczne na białym tle, po czasie znikaja, nie widac tego praktycznie na filmach itp. Plazma piszczy nie dlatego ze to plazma tlyko przetwornica piszczy (tak samo w LCD). U mnie brzęczala ale to blacha z tyłu obudowy ktora nalezalo odpowiedniu puknac ewentulanie docisnac aby bylo OK - ale tlyko dlatego ze TV wisi na uchwycie, gdyby stal nie byl by tego.
                                  LED sie podobał mi tez ale przez godzine. Wydawało sie złudnie ze ma lepsze kolory, kontrast, ostrosc. Ale tylko do czasu gdy wrocilem do domu.
                                  Plazma tlyko Panas , kiedys jeszcze byl Pionner,najlepszy.
                                  LED to Samsung, LG. Reszta odbiega juz poza nielicznymi modelami.
                                  TRudno polecac obecnie Sharpa, Toshibe czy Philipsa albo Sony.
                                  Zreszta wszystko mozna wyczytac na forum HDTV.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                                    Ale z jakimi bajerami? O polowie z nich zapomina sie po miesiacu a o 90% z nich po 3 miesiacach
                                    tez to samo mu mowie o 3d - mi ten bajer znudzil sie przed polowa filmu

nie mam pojecia jak dziala internet w TV. tam jest normalna przegladarka? czy oglada sie tylko dane kanaly online?

Oczywiscie musie miec LAN
                                    w jakim celu?

Oczywiscie FUull HD
                                    mimo ze nie bede narazie tego uzywal to jestem zdania ze warto to miec. nie bede przeciez zmienial tv przez jakies kolejne 10 lat, a w tym czasie moze kupie blue-ray czy cos innego

Telewizor minimum 42 cale,
                                    u mnie raczej to MAX
                                    ale juz po namowach kilku osob zmienilem zdanie i szukam tylko takich

Plazma bije na glowe LCD, pobor mocy jak LCD na swietlowkach (sredni).
                                    niestety plazma odpada - nie toleruje wentylatorow itp

Zreszta wszystko mozna wyczytac na forum HDTV.
                                    czytam i czytam i... predzej zrezygnuje z zakupu niz sam podejme decyzje ;]

Skomentuj

Zgadzam się z przedmowca.Tylko full hd. Monitor do kompa to minimum 32 a tv 50 cali/z czasem i takuwydaje się za mały. Plazma najlepsza / tak jak wielu by powiedziało że wzmac niacz lampowy najlepszy do audio.Lan jest bardzo przydatny do oglądania filmów-kup serwer chociaż 2 dyskowy i zawał go filmami.Co do przeglądarki to tylko nowsze tv je mają i nie zawsze działa dobrze. Ja również wolę oglądać filmy w full hd niż sd czy dvd.Jak raz obejrzałem to uznałem że niepotrzebne mi setki filmów w divixie i terabajty poszły do kosza. 3D jest chyba we wszystkich tv produkowanych od 2lat ale to tylko bajer. Jak mówię żonie że chce ogladac film w 3d to tylko słyszę narzekanie "znowu?"/ pewnie dlatego że wszystkie filmy produkowane w ostatnich latach trwają po 2 godziny lub więcej i oglądając taki film wieczorem albo nie ma się chęci albo się zasypia.
                                      Last edited by ruffpl; 25.12.2012, 23:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        niestety plazma odpada - nie toleruje wentylatorow itp

Jakie wentylatory ? Owszem wentylatory miały miejsce w palzmie ale ok 10 lat temu...
                                        Obecnie plazmy są na tyle dopracowanie że przy normalnym użytkowaniu wypalnie jest nie zauważalne po czasie kilku lat. Jeśli chodzi o pobór mocy to jest porównywalny do LCD na lampach CCFL chyba że sceny będą mocno jasne to moc pobierana gwałtownie rośnie..

Jak już tak bardzo nie chcesz plazmy a LCD to weź coś z pod marki Sharpa a konkretnie jakiegoś Aquosa ze względu na 4 zółty piksel który znacznie poszerza gamut. Dodatkowo dają gwarancje na bad pixele przez cały okres gwarancji.
                                        Reszta LCD to prawie wszystko oparte na matrycach Samsunga.
                                        Last edited by Pawel_; 25.12.2012, 23:42.

Skomentuj

Ja ze swojej strony mogę polecić Sharp LC-40LE540E, świetna jakość obrazu, dźwięk nie najgorszy i do tego pobór mocy tylko 44W. Wiadomo, że nie jest to ferrari wśród telewizorów, ale w swojej cenie(1900zł na promocji) myślę, że był trafnym wyborem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X