Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdz ergonomię menu. Głównie narzędzia do zmiany kolejności kanałów. Zbadaj czas przełączania kanałów, obejrzyj piloty i jakie funkcje oferują bez wchodzenia do menu (Np. osobny przycisk do włączenia wyłącznika czasowego) i ich ergonomię. Jak zauważysz u jednej firmy łatwiejsze menu to plusik. Później test jakości obrazu czyli wyświetlenie z jakiegoś własnego odtwarzacza HDD film w fullHD i kilka obrazów 1920x1080 zrobionych w paincie (kolory czarny, czerwony, zielony, niebieski i biały). Przy białym przykładasz ucho do tyłu obudowy i słuchasz czy Tv wydaje z siebei jakieś głośne dzwięki. ten ostatni test jest głównie pod ciebie bo coś tam gadałeś, że nie zdzierżysz jak ci TV będzie "śpiewał" .

No i przede wszystkim poczytaj ten dział: http://hdtvpolska.com/forum/136-plazma/
    Last edited by gooralesko; 27.12.2012, 17:29.

Skomentuj

minusy philipsow po opiniach uzytkownikow
      -powolne dzialanie menu
      -brak mozliwosci edycji listy kanalow
      -osobna lista dla tv naziemnej i kablowej

plusy
      + można podłączyć klawiaturę i mysz
      + obraz

sharp
      - dlugo sie uruchamia
      + reczne sterowanie na widoku

toshiba
      -nie dziala z klawiatura?
      + podobno szybka przegladarka

samsung odpadl z powodu braku wejscia dla kompa

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      kilka obrazów 1920x1080 zrobionych w paincie (kolory czarny, czerwony, zielony, niebieski i biały). Przy białym przykładasz ucho do tyłu obudowy i słuchasz czy Tv wydaje z siebei jakieś głośne dzwięki. ten ostatni test jest głównie pod ciebie bo coś tam gadałeś, że nie zdzierżysz jak ci TV będzie "śpiewał" .
      dzieki
      a dlaczego akurat bialy?

Skomentuj

Bo biały jest prądożerny:-)

Skomentuj

jezeli philipsy dzialaja tak samo szybko i stabilnie jak ich strona internetowa to olewam philipsa!

---------- Post dodany o 20:31 ---------- Poprzedni post o 18:55 ----------

plyta testowa wypalnona
          obrazy testowe na usb
          jutro bede ich godzinami meczyl :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            a dlaczego akurat bialy?
            Bo plazmowe TV nie wysilają się w ogóle przy wyświetlaniu czarnego a najbardziej przy wyświetlaniu białego koloru. Im więcej białego na ekranie tym więcej żrą prądu w danej chwili. To właśnie w takiej sytuacji telewizor może "hałasować".

---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post o 20:49 ----------

-osobna lista dla tv naziemnej i kablowej
            To samo mają samsungi LCD. W dwóch Tv z różnych pułapów cenowych to zaobserwowałem, więc mniemam, że każdy Samsung - bez względu na to czy plazma czy LCD - ma taki mankament.

Skomentuj

w sklepie dla idiotow znalazlem tylko 2 tv - samsunga i i sharpa

w euro rtv agd dopiero znalazlem wszystko co mnie interesuj
              Gzie TY chłopie chodzisz po takich szrotach.

neo24.pl

---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post o 22:07 ----------

samsung odpadl z powodu braku wejscia dla kompa
              Czyżby nie miał HDMI?

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta

neo24.pl
                a jak ja w sklepie internetowym ocenie organoleptycznie te modele tv? ;>

Czyżby nie miał HDMI?
                w 14 letnim blaszaku? :lol:
                lapek ma, ale blaszak juz nie

Skomentuj

To raczej filmow w full hd ci ten komp nie uciagnie:biggrin: jak taki stary.

Skomentuj

neo24.pl
                    no faktycznie - 100zl taniej!
                    a te 100zl odbije sobie kupujac na miejscu na raty 20x0%! ;]

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                    To raczej filmow w full hd ci ten komp nie uciagnie jak taki stary.
                    zobacz do jakiej kwoty dadza raty - moze jakis b-r player sie kupi

Skomentuj

Moze blu-ray bedzie w gratisie. Ja tak kupilem tv poltora roku temu.

Skomentuj

Co Cię urzekło w tych produktach które wypisałeś?

Skomentuj

pozytywne opinie, dobre wyniki w testach a np w sharpie panel na widoku

czy sa warte zakupu?
                          zobacze w sklepie bo narazie jakos nie moge sie tam wybrac

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                            To raczej filmow w full hd ci ten komp nie uciagnie jak taki stary.
                            Najbardziej dostępne czyli mkv w full hd działają bezproblemowo na tv z weiścia usb, dobrze by było żeby tv miał wyjście cyfrowe dźwięku, a gdyby chciał odpalać ze starego kompa to trzeba
                            grafikę wrzucić np. ati hd3450 i odpowiednio ustawić.

---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post o 17:51 ----------

Gdybyś kupował tv z matrycą typu LED to dobrze by było przetestować w sklepie równomierność podświetlenia bo zdarzają się takie że nawet bez obrazów testowych łatwo wychwycić.
                            Mój kolega właśnie na taki trafił ,zorientował się na drugi dzień, chciał wymienić ale u sprzedawcy dowiedział się że energooszczędna technologia led dopuszcza możliwość nierównomiernego podświetlenia ,nie jest to wadą produktu
                            i nie podlega z tego względu wymianie/reklamacji, na info samsunga to samo, a zakupił chyba najdroższy model 46",wiosną ok5500zł. Był wkur....

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                              dobrze by było żeby tv miał wyjście cyfrowe dźwięku
                              to koniecznie - maja chyba kazde
                              chcialem z analogiem ale niestety nowe juz nie maja :(

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                              Gdybyś kupował tv z matrycą typu LED to dobrze by było przetestować w sklepie równomierność podświetlenia bo zdarzają się takie że nawet bez obrazów testowych łatwo wychwycić.
                              tylko to dzisiaj moglem sprawdzic - brak mozliwosci podlaczenia dvd :/

i nie spodziewalem sie ze tv az tak bardzo sie wylozy!

toshiba zaczela mocno migac na HALF-WHITE i na HALF-GREEN! zadne ustawienia tego nie wyeliminowaly

sharp na kolorach pokazal nierownomiernosc podswietlenia - wyraznie widac gdzie sa diody podsietlenia matrycy. co ciekawe czarny wypada rewelacyjnie!

dopiero na philipsie ledwo bylo to widoczne i to w dodatku w jednym miejscu (mozliwe ze byly to reflexy - za duzo tam swiecilo)

wkurzony jestem tez ze nie moge sprawdzic drozszego modelu z 3D bo "okularow nie mamy rozpakowanych" !!!!!

Skomentuj

Z ciekawości plazmatyki też sprawdzałeś?

Skomentuj

jeszcze nie - dzisiaj sprawdze zeby miec pewnosc
                                  ale juz jeden mnie odstraszyl - stal tylem za "moim". 4 wentylatory!! ale to bylo jakies 50-55"

---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post o 12:16 ----------

niestety plazmy nie sprawdze
                                  moje zalozenia spelniaja 3 modele
                                  1 - odpada bo brak full hd
                                  2 i 3 odpada bo 50"!!!!

Skomentuj

Jak ja szukałem , poczytałem i wiedziałem co oczekuje to wybór był tylko jeden, plazma panasonica, modele różne , potrzebowałem akurat 42` i jest obraz żyleta do tego bardzo bogate wyposażenie , ale to gt50 , jak byś trafił gdzieś jeszcze gt30 to byś dalej nie musiał szukać, bez wiatraków z tyłu, w jasny dzień zużycie 180-280W, wieczorem przy lampce potrafi spaść do 80W - 150W.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      w jasny dzień zużycie 180-280W
                                      VS 89W MAX przy ledzie

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      jak byś trafił gdzieś jeszcze gt30 to byś dalej nie musiał szukać, bez wiatraków z tyłu
                                      jest, ale tylko 50" :/

Skomentuj

Też widziałem zużycie , sharp najlepiej pod tym względem wychodził, jednak postawiłem na jakość obrazu i dlatego taki wybrałem

Skomentuj

bierz 50:razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X