Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a ja pare dni temu zdradziłem definitywnie plazmy ;p ... oczywiscie mażyłem sobie że zastąpie mojego panasa nowym VT50 jednak ... za drogie są.
    zdecydował bilans rachunków za prąd (może gdybym miał mieszkanie a w nim kilka żarówek i pare sprzetów agd to bym tak tego nie odczuwał .. jednak powiem wam że w przypadku utrzymywania domu to w skali roku drastycznie czuć różnice na takich rzeczach)
    no i mam teraz dwa ledy ... sharpa le830e i philipsa pfl6007k, jako że należę do gadzeciazy to tego typu zabawki staram się selekcjonować dokladnie, i powiem wam że ten philips urzekł mnie jakoscia 3D, ambilightem świetnie działającym na dowolnym kolorze tła, (naprawde niedoceniany fantastyczny bajer ;p) i swietnym (wedlug mojego gustu) design'em ... po prostu mi się podoba

sharp ma wiecej mozliwosci ingerencji w obraz ...masa ustawien cieploty, odcieni itd... i po dobrej kalibracji wydaje mi sie ze mozna sobie lepiej ustawic obraz niz na tym philipsie, (ciagle uwazam że le830e to w tym przedziale cenowym lider w jakosci obrazu)
    philips prostrzy, ale bardzo przyjemny obraz, swietna dynamika/płynność i lepsze kąty boczne ... a średnio zużywa 60W heh ... (zreszta sharp tez tyle, mierzyłem sobie) philips ma wolniejsze menu od sharpa ale w codziennym uzytkowaniu wogole mi to nie przeszkadza

oba wybrałem bo nie lubie cloudingu, bandingu i sztucznej cukierkowatości (z przyzwyczajenia do plazmy szukalem czegos co bedzie podobnie naturalne i żywe) te wady dla mnie skreslają TV i nie przysloni tego mnogosc bajerów w stylu skypa, i smart-bajerow heh..[COLOR="#696969"]

PS kupowanie dzisiaj TV bez full-hd to ... dla mnie dziwactwo i glupota, to ze sat/dvb-t nie nadaje w pelnym hd nie oznacza ze jest jakis problem z dostepnoscia tego materialu ... nie pamietam kiedy ostatnio sciagnalem jakis film w innej rozdzialce niz HD ....

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 19:35 ----------

jeszcze jedno .........szybkosc i stabilnosc dzialania tego forum doprowadza mnie do szewskiej pasji

Skomentuj

Potrzebuję 21" TV (lub monitor z funkcją tv) w okolicach 400zł...
      Ktoś ostatnio szukał coś podobnego?

Skomentuj

Za 300zl kupilem mamie 14" no name wiec z 20" moze byc ciezko :/

Skomentuj

To ja się wypowiem, bo z 1,5roku temu polazłem do MM z laptopem z wyjściem hdmi i czepiałem się różnych telewizorów wyświetlając na nich dobrze mi znane zdjęcia (trochę się bawię w fotografię od lat szczenięcych, więc się trochę oko wyrobiło). W domu oglądam te zdjęcia na dobrym monitorze PVA.
          No i tak: najlepszy zakres tonalny mają plazmy (czerń... to nie czerń tylko jeszcze kupę detali w bardzo słabych szarościach a i w normalnym natężeniu zróżnicowanie tonalne biło na kolana lcdki) później lcd podświetlane świetlówkami a później LEd. Przy czym plazma o podobnej wielkości za 3-4kzł dawała znacznie lepsza jakość obrazu od topowego Samsunga za dwadzieścia kilka.

Sprzedawca który mi towarzyszył miał ewidentnie parcie na wciśnięcie mi jakiegoś Samsunga. Ale jak zobaczył na własne oczy, to mu kompletnie zabrakło argumentów.
          Od tej pory takiej analityki juz nie przeprowadzałem, w tym teście w owym czasie w lcd dominowały jeszcze panele TN/TTF. W tej chwili standardem jest niby IPS, ale patrząc nawet na oko bez obrazów testowych, to plazmy dalej wygrywają.
          Minusem plazm jest niższa jasność, co może przeszkadzać przy bardzo jasnym otoczeniu. Ale jeszcze raz: pomimo niższej jasności wyświetlają więcej detali i w cieniach i w światłach. Jeśli miałbym mówić przez analogię do fotografii, to jak wykonanie odbitki na normalnym/miękkim papierze (plazma) vs twardym o wysokim kontraście (lcd)
          Do tego jeszcze lcdki miały gorzej zbalansowane barwy, więc z wyraźnymi przesunięciami w stronę jakiejś barwy, najczęściej czerwieni. przy tym biel jest w miarę biała, bo raz że przesunięta ku niebieskiemu a dwa że o bardzo dużym natężeniu. Plazmy dużo bardziej neutralne. To wprawdzie da się kompensowac kalibrując kolory panelu, ale to z kolei zawsze działa jak mixer w windowsie - czyli znów coś obcinamy.

Ale i tak jeśli nic się nie zmieni w technologii, to mój telewizor będzie plazma. Plazmy są po prostu lepsze.

Co do plazm... mają zazwyczaj mniej bajerów typu usługi internetowe, obsługa natywna formatów plików itp (tutaj definitywnie królował Samsung), ale od czego w końcu domowy htpc???

Skomentuj

Reasumując trochę ten wątek. Wyższość jednej technologii nad drugą zależy od przeznaczenia i osobistych preferencji uzytkowników.
            Ja oglądam filmy gównie wieczorami, albo przy zaciemnionym pomieszczeniu i nie wyobrażam sobie miec niczego innego niz plazmy. naturalnośc kolorów i czarna czerń to rzeczy nieosiągalna dla wielu efekciarskich LED.
            Pamietam jak chodziłem po sklepach sprawdzając telewizory podobnie jak Micwoj pod kątem naturalności to koło mojego Panasa stał jakiś SONY LED za 7 tyś i szczerze mówiąc nie miał polotu. i nie chodzi tu o jakiś snobizm, że chwali się co się ma, ale zupełny obiektywizm. Kupując Panasonica TX-P50G30 E byłem świadomy największej wady jaką posiada czyli piszczenia podczas jasnych scen, ale dla mnie najważniejszy był obraz, więc wybór był bezdyskusyjny. Jeszcze pare ładnych miesięcy będę spłacał raty, ale absolutnie nie żałuję, że się porwałem na taki spory jak dla mnie wydatek. Dobrym komentarzem co do naturalności obrazu jest pytanie mojego kolegi gdy widział ten TV u mnie krótko po zakupie; Czy to jest 3D? - ja mówie że zwykły 2D a on, że myślał, że 3D tłumacząc, że postacie są takie jak na żywo.

Kwestia poboru mocy (150-180WAT) przy oglądaniu od czasu do czasu filmu i meczu zupełnie nieodczuwalna. Chyba, że ktoś lubi telewizje i TV chodzi całe dnie to rzeczywiście może lepiej kupić LEDA. Jednak jak człowiek uwielbia kino domowe i lubuje się dzwiękiem przestrzennym w filmach nie młócąc wszystkiego co popadnie w TV, a serwując sobie seanse co jakś czas by się raczyć dzwiękiem i obrazem na poziomie to Plazma jest dobrym wyborem.
            Problem szumiacych (jestem cichofilem) wentylatorów i jeszcze bardziej irytującego popiskiwania w jasnych scenach zniwelowałem o jakieś 70% wieszczając na ścianie za TV panele z Isover PT- 80 takie jak do zabawy z dudniącym basem.
            Także przed zakupem należy zastanowić się czego się oczekuje od TV bo nie ma idealnej technologii zadowalającej wszystkich bez wyjątków.
            pozdrawiam

Skomentuj

Mi brat przywiozl jakis czas temu stary tv lg. Nie uzywam go prawie bo tak strasznie piszczy ze glowa boli po paru minutach. Co ciekawe tylko ja slysze ten pisk i brumienie transformatora...
              Tak wiec nie wyobrazam sobie placic grubej kasy za tv ktory wkurza

Skomentuj

W tym przypadku nie ma mowy o takim pisku powodujacego ból głowy, ale doskonale wiem o jaki Ci chodzi bo mam 22 calowy monitro LG i czasem ma takie napady piszczenia, że 5 min nie idzie wysiedzieć. Też to ma związek z jasnością, ale w Panasonicu to jest dużo cichszy pisk i raczej o niższej czestotliwości niż w LG i pojawia się tylko wtedy gdy jest dużo białego koloru. Powiedzmy od 3/4 przewagi bieli nad resztą ten pisk słychać i może przeszkadzać takim wyczulonym ludziom jak Ty i ja (u mnie też tylko mi to wadziło). Przy czym ta uciązliwośc dotyczy tylko nocnego oglądania, gdy całe otoczenie nie wydaje dzwięków i oglądamy tak cicho jak ogląda się TV przy śpiącym dziecku - może to coś obrazuje takie porównanie
                Z resztą jak powiedziałem skutecznie wyciszyło to zastosowanie pochłaniaczy z wełny mineralnej tak, że pisk Blu raya gdy odtwarza płytę jest większy. (Z nim też muszę powalczyć bo jest ciut za głośny)
                Gdyby ten pisk był nieakceptowalny albo niemożliwy do wyciszenia o oczywiście wziąłbym plazmę od LG, którą ma mój kolega i mu nie piszczy. Ale że obraz jest zdecydowanie lepszy w Panasach i ten pisk jest ok to w cenie do 4 tyś nie widziałem nic lepszego według moich kryteriów ( ja kupiłem za 2900 na allegro). Jeżeli jesteś jeszce bardziej zeschizowany na punkcie takich pisków i brumień to rzeczywiście dla Ciebie lepszy byłby inny TV.
                pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  Mi brat przywiozl jakis czas temu stary tv lg.
                  Kondy w zasilaczu na wtórnym sprawdź - częsta przypadłość w LGkach.

Skomentuj

Raczej nie mam zamiaru tam zagladac. Chyba ze jakims cudem bede mial nadmiar wolnego czasu

Skomentuj

Kto chce nabyć pazmę to trzeba zacząć o tym myśleć.

Kochana unia ma wprowadzić limity na zużycie prądu.

Skomentuj

Nie na temat...
                        ja pier... <facepalm>

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                          Kto chce nabyć pazmę to trzeba zacząć o tym myśleć.

Kochana unia ma wprowadzić limity na zużycie prądu.
                          Ja mam zamiar tak po lecie, na jesień. Ale chyba będzie trzeba teraz... Kocham unie. :mad: Dzięki za info!

Skomentuj

Cześć, szukam jakiegoś telewizora plazma/lcd led w okolicach 3000zł.
                            Głownie będę na tym oglądał filmy i seriale (sygnał z komputera) i trochę regularnej telewizji, sport.
                            Przewidywana odległość oglądacza od ekranu 3-3,5m czyli celuję w 42-50 cali, z większym naciskiem na górną granicę.
                            Żadne bajery 3D i inne wifi mnie nie interesują, bo na nic mi się to nie zda. TV ma zapewniać jak najlepszą jakość, bo posłuży w moim wypadku tylko do oglądania.

Założyłem temat na HDTV, ale dostałem tylko te dwie propozycje:
                            Sharp 50 le 652
                            Philips 50PFL 4208
                            Niestety kwotowo są trochę za daleko 3000zł, bo kosztują 3600 i 3900

Skomentuj

To celuj w nizszy model philipsa - np polecany 4007 (nie wiem czy nie pomylilem oznaczen - chodzi o ten z zerowym input lagiem)

Skomentuj

oceń ten http://allegro.pl/led-47-philips-47p...367045132.html

Skomentuj

Może ten, sam się nad nim zastanawiam
                                  http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/P...002/index.html
                                  lub ST50 zeszłoroczna wersja choć posiada bajery których nie potrzebujesz.

Skomentuj

Coś się we mnie łamie w stronę Philipsa 50PFL4208...
                                    Taki zakup wykonuje się raz na kilka (naście?) lat i chyba nie ma co dziadować o kilkaset zł.
                                    Jutro podjadę do sklepu w Zabrzu, bo mają go najtaniej i najbliżej, no i się zobaczy...

Skomentuj

NA tych wszystkich ledach/lcdekach to sie tylko telegazete fajnie oglada

Skomentuj

Bebok gdzie bo wprawdzie mieszkam koło cze-wy ale w Zabrzu jestem w pracy.

Skomentuj

http://www.mixmedia.pl/philips-telew...nt=108507#taby
                                          Kopalniana 32
                                          Na ten adres wyszukiwarki cen znajdują kilka sklepów, więc podejrzewam, że jest kilka nazw sklepu, a jeden asortyment i jeden właściciel.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X