Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Plazma przy bieli tak. LCD mają zwykle stały pobór prądu, plazmy zależny od obrazu. Mój średnio pobiera 133W. Sorry ale wole lepszy obraz za dodatkowe pare złoty miesięcznie.
    He he zabijamy się o oszczędne TV a wzmaki aby miały z 200W/kanał:o

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
      He he zabijamy się o oszczędne TV a wzmaki aby miały z 200W/kanał
      A - class ,no i wzmak to musi mieć bo to audio jest...
      Oj tam zaraz zabijamy, no ale jak wszystko w domu zacznie tak zassysać po trochę kW, to na koniec się uzbiera...

Skomentuj

W plaźmie podany jest max.

Skomentuj

Mówicie cały czas o bieli w plazmie właśnie czerń jest super. W żadnym innym typie niema takowej (lcd,led no chyba że oled ale narazie drogie i zbytnio nie dostępne).
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Z tą czernią to na dwoje babka... jeszcze 4-5lat temu bym się z tobą zgodził, żaden lcd i pierwsze ledy nie miały czerni tylko granat/fiolet. Obecnie ledy mają bdb czerń i wcale nie adekwatnie do modelu bo np mam w sklepie LG 42LN5400 i czernią bije 42LA660 (600-700zł droższy).

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
              Z tą czernią to na dwoje babka... jeszcze 4-5lat temu bym się z tobą zgodził, żaden lcd i pierwsze ledy nie miały czerni tylko granat/fiolet. Obecnie ledy mają bdb czerń i wcale nie adekwatnie do modelu bo np mam w sklepie LG 42LN5400 i czernią bije 42LA660 (600-700zł droższy).
              Tak jest, tylko przy ledach krawędziowych, gdy na ekranie dominuje czerń lub jest całkowicie czarny ekran występują "chmurki" w rożnych modelach są mocniejsze/słabsze przy małych elementach tego sie nie dostrzeże. W OLED to juz nie występuje jak i w plazmie.
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                Sorry ale wole lepszy obraz za dodatkowe pare złoty miesięcznie.
                u mnie plazme dyskwalifikuja wentylatory i odglosy pracy tv

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  u mnie plazme dyskwalifikuja wentylatory i odglosy pracy tv
                  nie ma się co martwić przy 4K plazma odejdzie do lamusa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                    przy 4K plazma odejdzie do lamusa
                    masakra co za obraz :)

Skomentuj

nawet nie wiem o czym mowa?

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      masakra co za obraz
                      powiedzial wlasciciel LCDka ogladajac film z YT

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        masakra co za obraz
                        przepraszam kolego ale jak zobaczyłeś 4k mniemam na swoim monitorze? :lol:

Skomentuj

Witam,

Jestem użytkownikiem plazmy Panasonica z serii G jak i lcd albo już led Panasonoca seri e6. Zdecydowanie plazma ma lepszy obraz. Mało tego oglądając 98% czasu TV na plaźmie mam wrażenie, że TV LCD/LED gubią się w dynamiczych scenach - tak jakby pomijały klatki. Obraz nie idzie płynnie tylko skacze. Nie dotyczy to tylko mojego LCD-eka. Mam takie wrażenie też na innych TV. Dodatkowo kąt patrzenia na LCD jest zdecydowanie mniejszy w LCD.

Skomentuj

Prezentacje 4k na audio show wypadly tak sobie. Ogromne projektory za gruby hajs dawaly obraz co najwyzej przecietny. Oczywiscie detali bylo wiecej, ale co z tego jak sama jakosc obrazu byla bardzo przecietna.

Skomentuj

Zamieszczone przez mmatulek Zobacz posta
                              Dodatkowo kąt patrzenia na LCD jest zdecydowanie mniejszy w LCD.
                              W Panasonicu i Sony tak, ale Samsung i LG maja zdecydowanie większe kąty patrzenia, praktycznie porównywalne z kineskopem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                                Cytat Zamieszczone przez mmatulek Zobacz posta
                                Dodatkowo kąt patrzenia na LCD jest zdecydowanie mniejszy w LCD.
                                W Panasonicu i Sony tak, ale Samsung i LG maja zdecydowanie większe kąty patrzenia, praktycznie porównywalne z kineskopem.
                                Muszę poprawić swoje zdanie. Chodziło mi o większy kąt widzenia w plaźmie.

Skomentuj

Panowie, dziwna sprawa - proszę o poważne potraktowanie tematu... Jestem w kropce i nie wiem co zrobić. Pisałem list do Pani Domu, ale nie potrafią nic doradzić...

A teraz na poważnie Mam telewizor LCD LED firmy LG, nie pamiętam modelu - przedstawiciel średniej półki cenowej z oferty tej firmy, 42 cale. Obraz OK, jestem zadowolony - ale mam jeden problem. Telewizor wyłącza się sam w pewnych konkretnych sytuacjach. NP:

Odkurzacz:
                                  1. Włączam odkurzacz - telewizor wyłącza się i od razu startuje od nowa
                                  2. Odkurzacz "idzie" - z telewizorem nic się nie dzieje, też "idzie"
                                  3. Wyłączam odkurzacz i włączam go ponownie - telewizor ponownie się restartuje

Kuchenka elektryczna:
                                  1. Gotuję zupę - nie idzie włączyć telewizora, startuje, pokazuje się logo LG, ekran gaśnie - i tak w koło Macieju
                                  2. Telewizor włączony - włączam zupę - telewizor restartuje się raz za razem - po prostu sam się wyłącza i od razu włącza się od nowa - ale zaraz ponownie gaśnie i tak z 10 razy pod rząd
                                  a) w momencie gdy kuchenka jest włączona ale nie pobiera prądu (ma jakiś tam termostat w sobie, który nią steruje) - telewizor działa bez zarzutu

Żelazko:
                                  1. Sytuacja analogiczna do gotowania zupy.

Widać z tego, że problem pojawia się w momencie włączenia jakiegoś "pobieracza dużej ilości prądu". Czy problem tkwi w samym TV, czy może w instalacji elektrycznej? Mieszkam obecnie w bloku budowanym jakieś 5-6 lat temu, więc zakładam, że instalacja powinna być OK - no chyba, że wystąpiła jakaś awaria. Czy w telewizorze nie powinno być jakiegoś układu zabezpieczającego przed skutkami lekkich wahań napięcia, czy innych "anomalii" w sieci zasilającej?

Dodam jeszcze, że piekarnik elektryczny wywala korki po 2 minutach od włączenia - nie mam pojęcia dlaczego. Mieszkanie wynajmuję i piekarnik nie jest mój - z informacji uzyskanych od właściciela wynika, że podobno wybuchł w nim jakiś kurczak czy coś... Nie zakładam, że może to być coś w rodzaju zemsty "ducha kurczaczego", ale pomyślałem, że o tym wspomnę...

Skomentuj

Rzekłbym, że coś jest nie tak w instalacji... :)

Skomentuj

Dabyl, to wygląda tak jak dolphin powiedział na jakąś awarię instalacji...

Co z np. innym sprzętem rtv, jak np. stacjonarny komputer? Też się wyłącza?

Włączenie odbiornika o dużej mocy (piekarnik, żelazko itp.) powoduje pewnie spadek napięcia w instalacji i telewizor właśnie ma zabezpieczenia, które mu nie pozwalają działać :)

Masz multimetr? Zmierz napięcie w gniazdku, do którego wpięty jest telewizor i obserwuj jak zmienia się wraz z włączeniem piekarnika, czy żelazka, czy odkurzacza

Skomentuj

Podłącz każdy sprzęt do innego obwodu i sprawdź co się dzieje ze sprzętami/ chyba, że masz starą instalacje i tylko 3 odkręcane bezpieczniki na korytarzu :)

Skomentuj

Instalacja jest nowa (blok ma jakieś 5-6 lat) i skrzynka z bezpiecznikami jest dosyć "rozbudowana" - popatrzę na to i pokombinuję.

Jeśli chodzi o sprzęt RTV - posiadam tylko jakąś "wieżę panasonik" i ona zachowuje się normalnie - chyba, nie słucham jej zbyt często i być może dlatego nic nie zauważyłem (słucham głównie na słuchawkach, bo "moja" muzyka strasznie drażni moją kobietę, a na kanapie spać nie lubię...). Z innych pobieraczy prądu to jedynie oświetlenie i jakieś tam sprzęty AGD. Spróbuję jeszcze na laptoku bez baterii - jeśli tutaj będzie się coś działo, to chyba mamy winowajcę. Zdam relację wieczorem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X