Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Był, był :) Przywiózł nowy telewizor, zmontował wszystko i coś tam poustawiał w parametrach obrazu.
    Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy po włączeniu TV to jakoś obrazu, która jest o niebo lepsza niż w starym modelu - ciężko mi jednak ocenić, czy tak po prostu, czy dlatego, że stary był wadliwy. W każdym razie obraz żyleta, świetne naturalne kolory, płynny ruch na ekranie (nie chodzi o True Motion, bo to od razu wyłączyłem - nie dam rady tego oglądać). Nie miałem jeszcze czasu dłużej oglądać, ale wszystko wskazuje na to, że działa, więc jestem zadowolony :P

Skomentuj

Panowie czy ktoś z was korzysta z platformy nc+ ?
      Posiadam w domu turboboxa+ i po podpisaniu nowej umowy mamy nc+go za free więc trzeba było mu neta dostarczyć. Kupiłem dedykowany router nano Tp-linka bo router podstawowy jest na piętrze i kabli nie będę ciągnąć i zabrałem się za konfigurację.

W trybie "client" vod działa bez problemu, ja natomiast chciałem użyć trybu "bridge", tak aby oprócz kablowego połączenia dekodera, mieć przy telewizorze dodatkowy punkt wifi do telefonu itp.
      Po konfiguracji sprawdzałem router na laptopie i działał dobrze, tzn net był i po wifi i po kablu. Jednak turbobox+ po podłączeniu do tplinka nie potrafi skonfigurować sieci i vod działać nie chce.

Czy ktoś z was miał taki problem albo zna tego przyczynę ? Na stronie nc+ wielu informacji nie ma, oprócz instrukcji do trybu client. Czy może być tak, że dekoder nie będzie działać w innym trybie ?

Skomentuj

Skonfiguruj w tryb repeater, instrukcja jak: http://www.tp-link.com.pl/article/?id=397
        nic innego tylko wzmocnie dotychczasowego sygnału, nawa ssid pozostaje ta sama jak w podstawowym routerze, bez kabli tylko podłączyć zasilanie, a konfiguracje przeprowadzasz przez port lan w nano tplink.
        Last edited by jaman7; 22.05.2015, 15:29.

Skomentuj

A próbowałeś ustawiać w dekoderze NC plus IP i pozostałe parametry sieci jako statyczne ? Słyszałem że te urządzenia słabo sobie radzą z DHCP.

Ja mam podobnie jak ty kombinujesz, też na dwóch routerach TP-Link, ustawiony własnie bridge po WIFI. IP na stałe (w "główno dowodzącym" routerze można ustawić zakres adresów które będą statyczne). Działa bez problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
            nic innego tylko wzmocnie dotychczasowego sygnału,
            Odpada, turbobox nie ma swojej karty WiFi, musi iść przez kabel.
            Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
            Ja mam podobnie jak ty kombinujesz, też na dwóch routerach TP-Link, ustawiony własnie bridge po WIFI. IP na stałe (w "główno dowodzącym" routerze można ustawić zakres adresów które będą statyczne). Działa bez problemu.
            Coś tam próbowałem, ale nie jestem biegły w sieciach i musiałbym najpierw poczytać zanim bym to ustawiał. Nie ruszałem wczoraj w ogóle głównego routera, więc nawet nie wiem jakie on ma IP, tzn czy sieć działa na stałym czy na zmiennym.
            Może ktoś dysponuje jakimś poradnikiem w miarę normalnym jezykiem napisany, jak skonfigurować sieć z dwoma routerami na statycznym ip ? Ja się gubię z maskami itd.

Skomentuj

nie trzeba wiele kombinować wszystko na dhcp jedziesz bez kabli to tylko tryb repeater ,http://www.tp-link.com.pl/resources/...702N_V1_UG.pdf od strony 123 po kolei opisane , po skonfigurowaniu neta będziesz miał po lan dla dekodera oraz zródło i nadawanie po wifi hasło sieci wifi dajesz taki sam jak i ssid dla podstawowego routera. tzn powielony podstawowy router
              właśnie u siebie teraz skonfigurowałem sobie neta w trybie repeater na innym routerze, a źródło od innego rutera po wifi, odbiór mam po wifi w trybie repeater i po lan

link na youtube w jakimś języku ale widać po obrazkach https://www.youtube.com/watch?v=QeLrNLWsSDU jak skonfigurować tryb repeater
              Last edited by jaman7; 22.05.2015, 17:59.

Skomentuj

Hmm no to jeśli tak mówisz, to sprawdzę przy najbliższej sposobności.
                W takim razie czym różni się to od trybu bridge ? Tylko tym, że hasło i ssid jest inne, żeby nie udostępniać głównego ?

EDIT:
                A no i dodam, że w trybie bridge router działa dobrze z telefonem i lapkiem, i to po kablu jak i po wifi. Problem pojawia się przy dekoderze, nie potrafi się połączyć z siecią.
                Last edited by waloos; 22.05.2015, 19:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
                  jedziesz bez kabli to tylko tryb repeater
                  Potwierdzam, udało się :)
                  Tzn skonfigurowałem na nowo całą sieć domową, bo miałem jakieś dziwne adresy IP, na dodatek hasła do routera głównego nie pamiętałem. Teraz DHCP jest na routerze nadrzędnym, o adresie 192.168.1.1, router przy dekoderze ma DHCP wyłączone i adres 192.168.1.2, pula do obsadzania jest od 100 do chyba 200.
                  Modem przy dekoderze pracuje w trybie repeater, net jest na LANie i na wifi pod tym samym SSID i hasłem jak z routera głównego. Turbobox+ też łączy się z netem, więc mam co chciałem, dzięki za pomoc.

Skomentuj

stalo sie najgorsze - stracilem tv! :crying:
                    siostra dzwonila z informacja ze oba tv padly jej po burzy!
                    nigdy nie chcialo mi sie wierzyc zeby w miescie, gdzie jest elektryka pod ziemia moglo do tego dojsc... :(

teraz pytanie - czy ma ktos doswiadczenia z serwisem gwarancyjnym philipsa? jak by wygladala reakcja serwisu na takie uszkodzenie?

Skomentuj

Nie naprawa na gwarancji. Ratuje jedynie ubezpieczenie mieszkania - jesli bylo.

Skomentuj

Podpytam żonę jak wróci, pracowała tam jakiś czas temu i może ma jeszcze jakieś kontakty.

Pytanie którędy poszło przepięcie, czy zasilaniem czy sygnałem (kablówka). Jak zasilaniem to teoretycznie można by się próbować boksować z dostawcą energii że nie zabezpieczył odpowiednio swojej infrastruktury i przyczynił się do tego zdarzenia. Być może oni jako dostawca mają OC od tego typu zdarzeń. Choć bez sądu zapewne się nie obejdzie.

Ja mieszkam na wsi i każda burza oznacza dla mnie wycieczkę po domu i fizyczne odłączenie wszystkich wrażliwych urządzeń od sieci.

Skomentuj

zawsze jak się pytam przy okazji montażu anteny czy zakładamy na kabel właśnie takie zabezpieczenie to mało kto decyduje się na wydanie 10zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Nie naprawa na gwarancji. Ratuje jedynie ubezpieczenie mieszkania - jesli bylo.
                            siostra wlasnie dzwonila po dokladne dane co do tv bo zglaszaja do polisy na mieszkanie
                            oby sie udalo!

Skomentuj

tani telewizor

Jaki telewizor możecie polecić w cenie do 1500zł? Odległość od ekranu 3m

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                siostra wlasnie dzwonila po dokladne dane co do tv bo zglaszaja do polisy na mieszkanie
                                oby sie udalo!
                                Możesz też zgrywać głupa że przestał działać. Dużo serwisów jak nie działa to wymienia cały sterownik bez sprawdzania co padło.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                                  Możesz też zgrywać głupa że przestał działać. Dużo serwisów jak nie działa to wymienia cały sterownik bez sprawdzania co padło.
                                  oj stary temat

tv juz dawno naprawiony. za naprawe zawolali 50% ceny tv :o

Skomentuj

Panowie czy ktoś miał już styczność z nowym tv manty ?

konkretniej http://www.manta.com.pl/pl/led5501

cena smieszna a szukam czegoś dużego na ekran do komputera

Skomentuj

Kupując telewizor wiele osób patrzy tylko na rozmiar telewizora i cenę. Warto jednak też poczytać opinie, gdyż dzięki temu słyszymy opinie innych ludzi.
                                      Ludzie, których się kocha, nigdy naprawdę nie umierają, żyją, dopóki się o nich pamięta, dopóki są w twoim sercu.

Skomentuj

A w czym te opinie maja pomoc skoro sa na zasadzie fajny/niefajny?
                                        Ja dzisiaj kupujac tv to zapytalbym sie najpierw czy istnieje mozliwosc kalibracji kolorow i zobaczyl jaki jest rezultst. Tanie tv maja to do siebie ze maja 'zafarb' danego koloru i nie maja nic wspolnego z naturalnoscia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          Tanie tv maja to do siebie ze maja 'zafarb' danego koloru i nie maja nic wspolnego z naturalnoscia.
                                          tez sie tym kierowalem przy wyborze tv. ustawienia tv to jedno, a drugie to sam sygnal tv. rozne stacje roznie maja podkrecone kolory :/
                                          to tak samo jak narzekaja na stacje radiowe ze jada na loudnessie

jak to ma byc monitor to lepiej idz do sklepu i potestuj czy sie nie wyklada na szczegolach
                                          jak ja szukalem tv to mialem fajne plansze testowe - np "szachownica" pixel w pixel inny kolor. i jeden fajny tv sie wylozyl na tym!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X