Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tv do komputera się nie nadaje chyba że fotografia gier i filmów do innych Rzeczy szkoda wzroku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      tez sie tym kierowalem przy wyborze tv. ustawienia tv to jedno, a drugie to sam sygnal tv. rozne stacje roznie maja podkrecone kolory :/
      to tak samo jak narzekaja na stacje radiowe ze jada na loudnessie
      Ok, ale jak nie masz skalibrowanego tv to cały ten defekt sygnału jeszcze bardziej widać.

Przy słabych sygnałach warto też sprawdzić TV, bo w sklepach mają typowe oczojebne reklamówki zapuszczone, które nic nie odzwierciedlają. Ja zawsze biorę kilka filmów w różnych jakościach i sprawdzam. Stąd też zawsze polecam bravie od sonego a nie np samsungi, które w większości mają oczojebne kolory i na dłuższą metę męczą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
        Tv do komputera się nie nadaje chyba że fotografia gier i filmów do innych Rzeczy szkoda wzroku.

Chodzi o podłaczenie TV do komputera typu HTPC i patrzenie na niego z odległości min 3m. oglądanie filmów czy przegladanie neta itd leżąc w łóżku. Nie będzie używany do telewizji.
        Last edited by dragon; 20.12.2016, 19:41.

Skomentuj

To celuj w duży gabaryt. Ja mam od komputera do kanapy nie wiem.. 3,5m, tv 55cali i żona już nie daje rady przeczytać co na stronie pisze. Ja daję, ale ledwie.

Skomentuj

Jeszcze jest jeden ważny składnik. Często modele testowe w sklepach mają wyśrubowane parametry...często podkręcone w trybach serwisowych. Słyszałem kiedy teorię, że nawet potrafią być inne matryce reklamujące inne modele z tańszego segmentu, ale tego potwierdzić nie mogę. A w tych wystawionych reklamowych/testowych modelach czasami źródło też ma stworzone materiały stricte pod model, aby wszystko wyglądało najlepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz posta
              Często modele testowe w sklepach mają wyśrubowane parametry...często podkręcone w trybach serwisowych.
              kazdy tv jest przelaczany na taki tryb. masz do wyboru w wielu tv tryb "sklep" czy podobne

Skomentuj

Kilkanaście lat robiłem w agd i rtv i nigdy się z tym nie spotkałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz posta
                  Jeszcze jest jeden ważny składnik. Często modele testowe w sklepach mają wyśrubowane parametry...często podkręcone w trybach serwisowych. Słyszałem kiedy teorię, że nawet potrafią być inne matryce reklamujące inne modele z tańszego segmentu, ale tego potwierdzić nie mogę. A w tych wystawionych reklamowych/testowych modelach czasami źródło też ma stworzone materiały stricte pod model, aby wszystko wyglądało najlepiej.
                  No raczej nie bardzo bo każdy wystawowy model jest prędzej czy później normalnie sprzedany tylko z promocja.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                  To celuj w duży gabaryt. Ja mam od komputera do kanapy nie wiem.. 3,5m, tv 55cali i żona już nie daje rady przeczytać co na stronie pisze. Ja daję, ale ledwie.
                  Zawsze można powiekszyć czcionke na stronie

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                    Chodzi o podłaczenie TV do komputera typu HTPC i patrzenie na niego z odległości min 3m. oglądanie filmów czy przegladanie neta itd leżąc w łóżku. Nie będzie używany do telewizji.
                    Mam dobry TV 32" Sony z małym input lagiem polecany wręcz do gier ale próbowałem go używać jako monitora z różnych odległości i różnymi parametrami obrazu i zawsze blą mnie oczy, wydaje mi się że coś tkwi w kontraście czy jasności że TV nie nadaje się do przeglądania stron www tak samo jak typowy monitor komputerowy nie nadaje się do oglądania filmów. Sprawdź lepiej to sobie zanim wtopisz kasę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Może wizyta u okulisty by się przydała ? I nie mówię tego złośliwie. Ja mam TV 40 cali full hd, też mam podłączony komputer w roli odtwarzacza muzyki, siedzę od niego może jakieś 2,5-2,8m i wszystko na nim przeczytam. Żona już miała problemy. Po badaniu okazało się że jedno oko -0,75, drugie -0,5 . Zrobiła okulary i okazuje się, że teraz wszystko widzi. Czasem się nawet nie wie kiedy wzrok się pogorszył, po prostu dzieje się to powoli i się przyzwyczajamy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Może wizyta u okulisty by się przydała ?
                        Żona chodzi w soczewkach, ale i tak gorzej ode mnie widzi. Ja mam jedno oko -1, a drugie dokładnie 0, więc też w normalnych warunkach radzę sobie bez problemu z dużych dystansów.
                        Muszę chyba zmierzyć raczej odległość od tv dokładnie. Jak zmierzę to będę pisał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Czasem się nawet nie wie kiedy wzrok się pogorszył, po prostu dzieje się to powoli i się przyzwyczajamy.
                          A później to już z górki. Raz na 1,5 roku 2 lata nowe szkiełka. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                            Mam dobry TV 32" Sony z małym input lagiem polecany wręcz do gier ale próbowałem go używać jako monitora z różnych odległości i różnymi parametrami obrazu i zawsze blą mnie oczy, wydaje mi się że coś tkwi w kontraście czy jasności że TV nie nadaje się do przeglądania stron www tak samo jak typowy monitor komputerowy nie nadaje się do oglądania filmów. Sprawdź lepiej to sobie zanim wtopisz kasę.
                            Nie tak dawno używałem samsunga 48" własnie do tego celu i dało się normalnie używać tylko trzeba posiedzieć trochę przed tym i ustawić obraz tak żeby nie bolał, czasami nawet po paru dniach jeszcze czujemy że coś nas męczy w tym obrazie i znowu korekta. Wszystko jest do ogarnięcia nawet w kiepskiej matrycy, także bez stresu :)

Teraz szukam czegoś taniego z sensownym serwisem i bez bajerów. Na samsungu się sparzyłem za mocno...
                            Last edited by dragon; 21.12.2016, 15:46.

Skomentuj

Jednak ze względu na wzrok uważał bym na używanie tv jako monitora, może szybciej i wygodniej jest użyć smartfona czy tv ale komfort to dobry 21-23" monitor z matryca amva

Skomentuj

Zamieszczone przez pajinu
                                A co sądzicie o telewizorach z zakrzywionym ekranem? Ja właśnie przymierzam się do wyboru jakiegoś nowego i naprawdę dobrego sprzętu. Czytałem trochę właśnie o telewizorach z zakrzywionym ekranem, choćby tu http://www.parkfm.com.pl/telewizor-z...ionym-ekranem/ i wygląda na to, że warto w nie inwestować, ale chciałbym jeszcze poznać wasze zdanie na ten temat. Czy ktoś z Was korzystał może z takiego telewizora i jest w stanie doradzić czy są one warte uwagi? Z góry dzięki za porady :)
                                To trochę marketing.. prawie żadnej różnicy między płaskim a zakrzywionym nie ma..
                                Popatrz sobie na oledy..(głównie lg) powoli zaczynają być w zasięgu normalnych cen.. a mnie się spodobaly

Skomentuj

Marketing to ten Pan, bez jaj, nowe konto, zero postów i odgrzebany temat sprzed prawie roku, żeby zapytać o telewizor i przez przypadek podrzucić linka?

Ale jak już w temacie, szukam 55" w cenie ok 3500, chyba, że bardzo warto, to do 4000. W euro.com.pl ceny 4k 55" zaczynają się od 2999, jest coś na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Nie wykrzywiony, bo będzie wisiał na ścianie :)
                                  Last edited by Tanner; 10.10.2017, 18:59.

Skomentuj

To i ja sie podepne pod temat, poszukuje jakiegos fajnego tv z dobra jakoscia obrazu tak za +/- 2500 (max 2800)
                                    Taki +40 cali
                                    Sony? Lg?
                                    Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
                                    i ciągle rośnie :)

Skomentuj

Sony Bravia Polecam

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                                        Sony Bravia Polecam
                                        A jakis konkretny model masz na mysli? Tego jest tyle ze w zasadzie nie wiadomo ktory... :rolleyes:
                                        Producenci podaja swoje parametry odwiezania obrazu, co model to inaczej... Kiedys bylo np odswiezanie obrazu podawane w herzach, wiec wiadomo co sie bralo, dzisiaj to ten parametr pdawany jest w mci (LG), dla sony nie wiem
                                        Priorytetem dla mnie jest jakosc obrazu jaka ukaze przede mna dany "telefunken", pozniej przekatna, a na koncu jakies tam bajery (np funkcje smart)
                                        Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
                                        i ciągle rośnie :)

Skomentuj

A jak z oprogramowaniem w tv Sonego? Jest jakiś w miarę sensowny SmartTV?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X