Tv do komputera się nie nadaje chyba że fotografia gier i filmów do innych Rzeczy szkoda wzroku.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?
Collapse
X
-
Shizo
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatez sie tym kierowalem przy wyborze tv. ustawienia tv to jedno, a drugie to sam sygnal tv. rozne stacje roznie maja podkrecone kolory :/
to tak samo jak narzekaja na stacje radiowe ze jada na loudnessie
Przy słabych sygnałach warto też sprawdzić TV, bo w sklepach mają typowe oczojebne reklamówki zapuszczone, które nic nie odzwierciedlają. Ja zawsze biorę kilka filmów w różnych jakościach i sprawdzam. Stąd też zawsze polecam bravie od sonego a nie np samsungi, które w większości mają oczojebne kolory i na dłuższą metę męczą.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaTv do komputera się nie nadaje chyba że fotografia gier i filmów do innych Rzeczy szkoda wzroku.
Chodzi o podłaczenie TV do komputera typu HTPC i patrzenie na niego z odległości min 3m. oglądanie filmów czy przegladanie neta itd leżąc w łóżku. Nie będzie używany do telewizji.Last edited by dragon; 20.12.2016, 19:41.
Skomentuj
-
Jeszcze jest jeden ważny składnik. Często modele testowe w sklepach mają wyśrubowane parametry...często podkręcone w trybach serwisowych. Słyszałem kiedy teorię, że nawet potrafią być inne matryce reklamujące inne modele z tańszego segmentu, ale tego potwierdzić nie mogę. A w tych wystawionych reklamowych/testowych modelach czasami źródło też ma stworzone materiały stricte pod model, aby wszystko wyglądało najlepiej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz postaCzęsto modele testowe w sklepach mają wyśrubowane parametry...często podkręcone w trybach serwisowych.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz postaJeszcze jest jeden ważny składnik. Często modele testowe w sklepach mają wyśrubowane parametry...często podkręcone w trybach serwisowych. Słyszałem kiedy teorię, że nawet potrafią być inne matryce reklamujące inne modele z tańszego segmentu, ale tego potwierdzić nie mogę. A w tych wystawionych reklamowych/testowych modelach czasami źródło też ma stworzone materiały stricte pod model, aby wszystko wyglądało najlepiej.
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTo celuj w duży gabaryt. Ja mam od komputera do kanapy nie wiem.. 3,5m, tv 55cali i żona już nie daje rady przeczytać co na stronie pisze. Ja daję, ale ledwie.
Skomentuj
-
Shizo
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaChodzi o podłaczenie TV do komputera typu HTPC i patrzenie na niego z odległości min 3m. oglądanie filmów czy przegladanie neta itd leżąc w łóżku. Nie będzie używany do telewizji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTo celuj w duży gabaryt. Ja mam od komputera do kanapy nie wiem.. 3,5m, tv 55cali i żona już nie daje rady przeczytać co na stronie pisze. Ja daję, ale ledwie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMoże wizyta u okulisty by się przydała ?
Muszę chyba zmierzyć raczej odległość od tv dokładnie. Jak zmierzę to będę pisał :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaCzasem się nawet nie wie kiedy wzrok się pogorszył, po prostu dzieje się to powoli i się przyzwyczajamy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaMam dobry TV 32" Sony z małym input lagiem polecany wręcz do gier ale próbowałem go używać jako monitora z różnych odległości i różnymi parametrami obrazu i zawsze blą mnie oczy, wydaje mi się że coś tkwi w kontraście czy jasności że TV nie nadaje się do przeglądania stron www tak samo jak typowy monitor komputerowy nie nadaje się do oglądania filmów. Sprawdź lepiej to sobie zanim wtopisz kasę.
Teraz szukam czegoś taniego z sensownym serwisem i bez bajerów. Na samsungu się sparzyłem za mocno...Last edited by dragon; 21.12.2016, 15:46.
Skomentuj
-
Shizo
Jednak ze względu na wzrok uważał bym na używanie tv jako monitora, może szybciej i wygodniej jest użyć smartfona czy tv ale komfort to dobry 21-23" monitor z matryca amva
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pajinuA co sądzicie o telewizorach z zakrzywionym ekranem? Ja właśnie przymierzam się do wyboru jakiegoś nowego i naprawdę dobrego sprzętu. Czytałem trochę właśnie o telewizorach z zakrzywionym ekranem, choćby tu http://www.parkfm.com.pl/telewizor-z...ionym-ekranem/ i wygląda na to, że warto w nie inwestować, ale chciałbym jeszcze poznać wasze zdanie na ten temat. Czy ktoś z Was korzystał może z takiego telewizora i jest w stanie doradzić czy są one warte uwagi? Z góry dzięki za porady :)
Popatrz sobie na oledy..(głównie lg) powoli zaczynają być w zasięgu normalnych cen.. a mnie się spodobaly
Skomentuj
-
Marketing to ten Pan, bez jaj, nowe konto, zero postów i odgrzebany temat sprzed prawie roku, żeby zapytać o telewizor i przez przypadek podrzucić linka?
Ale jak już w temacie, szukam 55" w cenie ok 3500, chyba, że bardzo warto, to do 4000. W euro.com.pl ceny 4k 55" zaczynają się od 2999, jest coś na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Nie wykrzywiony, bo będzie wisiał na ścianie :)Last edited by Tanner; 10.10.2017, 18:59.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez radecky Zobacz postaSony Bravia Polecam
Producenci podaja swoje parametry odwiezania obrazu, co model to inaczej... Kiedys bylo np odswiezanie obrazu podawane w herzach, wiec wiadomo co sie bralo, dzisiaj to ten parametr pdawany jest w mci (LG), dla sony nie wiem
Priorytetem dla mnie jest jakosc obrazu jaka ukaze przede mna dany "telefunken", pozniej przekatna, a na koncu jakies tam bajery (np funkcje smart)Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
i ciągle rośnie :)
Skomentuj
Skomentuj