Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Forumowe zamówienie zrobimy będzie taniej

Skomentuj

Czyli w końcu nie polecacie telewizorów z niską rozdzielczością tak? Jeśli tv ma rozdzielczość 1024x768 to lepiej go nie brać?

Skomentuj

Paweł S czy już coś wybrałeś?
        W sumie dziwnie to zabrzmi ale nie kierowałbym się obrazem w sklepie ponieważ najczęściej ustawione one są na tryb standard albo dynamiczny. U siebie w toshiba mam profil sklep i wierz mi że tego nie da się oglądać. Jeżeli chciałbyś w sklepie testować to niestety musiałbyś siedzieć tam po kilka godzin dziennie. Na Twoim miejscu szukałbym testów konkretnych modeli i tym się kierował a potem znalazł ten właściwy i go kupił. A tak na marginesie czy któryś z oglądanych przez Ciebie modeli posiadał regulacje koloru podstawowego RGB, skali szarości oraz poziomu bieli?

Jesteśmy na forum diyaudio na którym zwracamy szczególną uwagę na jakość dźwięku, zastosowane głośniki, elementy zwrotnic itd. a jak chodzi o wybór telewizora to często powtarza się "jaki pilot, szybkość przełączania kanałów, menu itd". Idąc tym tokiem myślenia to może należy zwracać uwagę na to czy ramka głośnika jest ładna lub ma złote konektory (w sumie niektórzy tak robią) a nie na jakość dźwięku.

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post o 15:21 ----------

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
        Czyli w końcu nie polecacie telewizorów z niską rozdzielczością tak? Jeśli tv ma rozdzielczość 1024x768 to lepiej go nie brać?
        Ostatni sprawdzałem to na dekoderze n. Ja różnicy nie zauważyłem choćby najmniejszej, co nie zmienia faktu że mam ustawione na 1080i. Chyba bardziej dla własnej satysfakcji ;-)

Skomentuj

Tez szukam TV i sledze ten watek. Przejżałem forum hdtv i tam często polecaja Panasa, philipsa.... mało kto mówi o LG.... Jak to w koncu jest?

Skomentuj

Wybor padl na philipsa 5007 chociaz nie jest bez wad.
            Nie sprawdzalem regulacji RGB w philipsie ale wiem ze sharp takiej nie posiadal

Wybieralem kilka modeli najlepiej ocenianych tv a pozniej sam wybieralem sposrod 4 modeli jakie byly w jednym sklepie.
            Faktycznie trybow dynamicznych i pokazowych nie da sie ogladac :/
            A w tym sklepie spedzilem troche czasu

Narazie brak czasu na pytanie o kredyt. Pozniej sie zobaczy

Skomentuj

Pawel S. a sklep dla idiotów i raty 0%?? Ja tak chce kupic:)

Skomentuj

Posiadam Panasonic TV TX-L42ET50E. Mogę go z ręka na sercu polecić. Jeśli koś ma pytania niech pisze
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

hermes dokładnie wezmę chyba tego Panasa w wersji 47".

Skomentuj

W MM nie maja philipsow
                    A i tak bede potrzebowal kase na nowy "stolik"

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                      hermes dokładnie wezmę chyba tego Panasa w wersji 47".
                      Będzie Pan zadowolony. Jak coś mogę Ci podesłać model okularów 3D co pasują od Samsunga, a kosztują tylko 100zł/sztukę
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
                        Paweł S czy już coś wybrałeś?
                        W sumie dziwnie to zabrzmi ale nie kierowałbym się obrazem w sklepie ponieważ najczęściej ustawione one są na tryb standard albo dynamiczny. U siebie w toshiba mam profil sklep i wierz mi że tego nie da się oglądać. Jeżeli chciałbyś w sklepie testować to niestety musiałbyś siedzieć tam po kilka godzin dziennie. Na Twoim miejscu szukałbym testów konkretnych modeli i tym się kierował a potem znalazł ten właściwy i go kupił. A tak na marginesie czy któryś z oglądanych przez Ciebie modeli posiadał regulacje koloru podstawowego RGB, skali szarości oraz poziomu bieli?

Jesteśmy na forum diyaudio na którym zwracamy szczególną uwagę na jakość dźwięku, zastosowane głośniki, elementy zwrotnic itd. a jak chodzi o wybór telewizora to często powtarza się "jaki pilot, szybkość przełączania kanałów, menu itd". Idąc tym tokiem myślenia to może należy zwracać uwagę na to czy ramka głośnika jest ładna lub ma złote konektory (w sumie niektórzy tak robią) a nie na jakość dźwięku.

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post o 15:21 ----------

Ostatni sprawdzałem to na dekoderze n. Ja różnicy nie zauważyłem choćby najmniejszej, co nie zmienia faktu że mam ustawione na 1080i. Chyba bardziej dla własnej satysfakcji ;-)
                        Wielkość piskela. tym się różni Tv z 1024-768 a fullHD. W tym pierwszym przypadku piksel jest po prostu prostokątny a nie kwadratowy jak w przypadku rozdzielczośći 1280-720, 1360-768 i 1920-1080.

Ponadto w ekranie o przekątnej 110cm piksel będzie o wiele wiekszy przy rozdzielczości 1024x768 niż przy fullHD. I im większy panel tym ta różnica jest bardziej widoczna na oko. W materiale fullHD można róznicę wyłapać na ekranach 42 cale i większych.

Z tego co pamiętam sa chyba jakies plazmy Lg 50" i 1024-768. Dla mnie to element dyskwalifikujący taki model.

---------- Post dodany o 23:44 ---------- Poprzedni post o 18:55 ----------

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                        O kolejny. Zauważyłem, że pijesz do mojej porady umieszczonej kilkadziesiąt postów wyżej w tym temacie. To co tam napisałem to właśnie nie jest wybieranie na zasadzie: "ważne, żeby kolumna miała ładny kolor i była wąska". Jak przeczytasz dobrze całego tamtego posta oraz kilka innych mojego autorstwa w tym temacie to zauważysz, że dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu (Dlatego polecam plazmy) oraz ergonomia (Dlatego każę sprawdzać pilota i menu telewizora). Jak takie kryteria to dla ciebie odpowiednik sprawdzania "ładności" ramki i obecności złotych konektorów to gratuluję zdolności intepretacyjnych.

Skomentuj

Z tego co pamiętam sa chyba jakies plazmy Lg 50" i 1024-768. Dla mnie to element dyskwalifikujący taki model.
                          No bo masz rację, to jakieś nieporozumienie jest tym bardziej jak ktoś ma dosyć blisko telewizor (jak np. ja - 46 calowy w odległości około 2,5 metra).

Skomentuj

(Dlatego każę sprawdzać pilota i menu telewizora)
                            akurat to byla bardzo dobra rada
                            chyba toshiba miala tak przekombinowany pilot ze nie wiedzialem co jest do czego :/
                            a przez menu philips pokazal swoja przewage nad sharpem

Skomentuj

[quote=Pawel S.;331851]a przez menu philips pokazal swoja przewage nad sharpem

Sharpa mam i nie ma naprawdę żadnego problemu z obsługą ale ostatnio kupowałem philipsa ze znajomym i musze potwierdzić że menu jest bardziej przyjazne.

Skomentuj

Popatrz na pioneera
                                Tylko szkoda, ze go tak cieżko u nas kupić :/
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

O kolejny. Zauważyłem, że pijesz do mojej porady umieszczonej kilkadziesiąt postów wyżej w tym temacie. To co tam napisałem to właśnie nie jest wybieranie na zasadzie: "ważne, żeby kolumna miała ładny kolor i była wąska". Jak przeczytasz dobrze całego tamtego posta oraz kilka innych mojego autorstwa w tym temacie to zauważysz, że dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu (Dlatego polecam plazmy) oraz ergonomia (Dlatego każę sprawdzać pilota i menu telewizora). Jak takie kryteria to dla ciebie odpowiednik sprawdzania "ładności" ramki i obecności złotych konektorów to gratuluję zdolności intepretacyjnych.
                                  Nie pisałem tego po to aby kogoś urazić ale niestety, powtarzam NIESTETY, takie odnosi się wrażenie jak się czyta ten temat.

Mamy inne zdania i bardzo dobrze dzięki temu świat nie jest nudny. Ja poprostu nie zawracam sobie głowy sprawami które w perspektywie czau stają się nie istotne a pierwotnie mogą powodować dokonanie niewłaściwego zakupu. Bo tak naprawdę kto codziennie śmiga po menu i cos tam zmienia oraz używa pełnej gamy przycisków.

Skomentuj

Ale ja zauważyłem, że odnosisz takie wrażenie i tą wypowiedzią chciałem zakomunikować, że jest ono błędne. Ja czytając ten temat zaueważyłęm może dwie osoby, które nie przykładają zbyt dużej wagi do tego jaki TV kupią (Ważne żeby miał tyle i tyle cali oraz niską cenę) Sposób nawigacji po menu ustawień, sposobu zmiany tych ustawień, po listach programów i łatwośc ich edycji to aspekty najważniejsze zaraz po jakości obrazu. Jak jakość obrazu jest zadowalająca to oczywiście ten TV powinno się kupić. Ale jak nie jesteś wstanie stwierdzić czy dwa TV różnią się znacząco jakością obrazu to bierze się pod uwagę ergonomię. Nieważne czy chodzi o pilota czy o menu TV. Przyjemniejsza obsługa telewizora, z którym będziesz obcował kilka lat życia to nie jest aspekt podrzędny a jeden z ważniejszych.

Wybierz się z kobietą na zakupy TV to wtedy zobaczysz co to jest kupowanie "na kolor ramki i obecność złotych konektorów".

Skomentuj

Wybierz się z kobietą na zakupy TV to wtedy zobaczysz co to jest kupowanie "na kolor ramki i obecność złotych konektorów".
                                      dziwne, ja poszedlem ze swoja i nic nie powiedziala. stwierdzila tylko "ten faktycznie jest ladny" - nic wiecej

Skomentuj

No widzisz jakie masz szczęście?

Skomentuj

Moja żona w to nie wnika bo wie że i tak zrobię co będę chciał

---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post o 10:12 ----------

Wielkość piskela. tym się różni Tv z 1024-768 a fullHD. W tym pierwszym przypadku piksel jest po prostu prostokątny a nie kwadratowy jak w przypadku rozdzielczośći 1280-720, 1360-768 i 1920-1080.

Ponadto w ekranie o przekątnej 110cm piksel będzie o wiele wiekszy przy rozdzielczości 1024x768 niż przy fullHD. I im większy panel tym ta różnica jest bardziej widoczna na oko. W materiale fullHD można róznicę wyłapać na ekranach 42 cale i większych.

Wracając do tego co napisałem że nie widzę różnicy między rozdzielczością 768 a 1080 ale na telewizorze 37 cali. Uważam ze nabywając 40 cali i więcej to już obowiązkowo w rozdzielczości 1080.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X