• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Plaskownik mosiężny, papier ścierny, drukarka laserowa i wytrawiacz do płytek pcb.

Boki i tył pomaluj lakierem do paznokci albo markerem olejowym (Paint marker) ;-)

Na koniec można to ładnie wypolerować na lustro pastą lekko ścierną i położyć lakier/kalafonie by się nie utleniało i nie łapało tak paluchów.

Ostatnia edycja:
Plaskownik mosiężny, papier ścierny, drukarka laserowa i wytrawiacz do płytek pcb.

Boki i tył pomaluj lakierem do paznokci albo markerem olejowym (Paint marker) ;-)

Na koniec można to ładnie wypolerować na lustro pastą lekko ścierną i położyć lakier/kalafonie by się nie utleniało i nie łapało tak paluchów.

Napis drukowałeś bezpośrednio na płaskowniku czy termotransfer ? Opiszesz dokładniej ?

2 suby na mds08 jako podstawki pod monitory na tonsilku;)

Załączniki

• 2013-01-25_16-29-40_80.jpg
    2013-01-25_16-29-40_80.jpg
    93.3 KB · Wyświetleń: 0
Panowie jak robie zwrotke to po przelaczeniu fazy na glosniku wysokotonowym powinien mi sie zrobic dol przy podziale, w zwrotce co robie na nauke nie moge tak zaprojektować zeby mi tak wyszlo. Co robie nie tak, na co zwrocic uwage no i jesli nie ma takiego efektu to czy jest faktycznie zle?

Zwrotka na naukę to tylko symulacja czy i pomiary?
Masz brak zgrania faz przetworników. W dziale akustyka zapoznaj się tematem: Faza w projektowaniu zwrotnic. W symulacji włącz sobie przebiegi fazy poszczególnych głośników i staraj się nałożyc je na siebie w jak najszerszym przedziale wokół f podziału.

zwrotnica do nauki
juz mu wyslalem kilka wskazowek udzielonych mi przez yoshiego...
pozniej mu cos pomoge jak mi pomiary podesle

Paweł prześle ci jak tylko dojdę do domu bo latam po sklepach. Przeczytałem wskazówki i będę walczyl, zobaczymy co wyjdzie;)

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Subik zrobiony :) szczegół że z odpadów ale jest :) Namęczyłem się co podłożyć pod głośniki żeby tak nie wiało przy dużym ciśnieniu po godzinie zabawy udało się :P Na zdjęciach głośniczek jak i MB trochę brudne. Z FX-200 gra to fajnie :)

DSCF3454.JPG

DSCF3453.JPG

Ostatnia edycja:
Troszeczkę przesadziłem, ale miałem gdzieś wkręt do drewna 1 i jak sprawdzałem na nim to tego tak nie widać :P Muszę w tym tyg przejść się do jakiegoś sklepu i kupić trochę tych wkrętów, bo te co mam strasznie gną kosze :/

---------- Post dodany o 16:24 ---------- Poprzedni post o 15:51 ----------

Tu jeszcze fotka jak się prezentuje na tle reszty

DSCF3456.JPG

Te kosze w SW nie są też rewelacyjne - w końcu blaszane, wyginają się praktycznie w ręce pod ciężarem głośnika..

Uszczelnić mogłeś uszczelką do okien ;)

kolumnyyoshiegobypawels.jpg

zobaczcie co do mnie wrocilo po 3 latach nieobecnosci! :D
jutro rano je skladam i zobacze czym sie jaralem 10 lat temu :D (wtedy byly zbudowane)

kolumny yoshiego!
GDWK 11/100! :D

po tych 10 latach moze je skoncze. nadal za biurkiem leza ramki do maskownic. cokoly gdzies spalilem :P

Pomysł na wzmaka 200-250W/8R do suba, czyli mostkowanie Uniampa z wykorzystaniem filtra A-140 od Advance Electronic:

W weekend pomiary - SW 10' AWX, WM 5' AWX + Seas 27 aluminiowy, Usher T9930, GDWK AWX. Z racji, że kosz taki prawie tak sam w Aurum Cantusie AC130Mk2 jak w 5'A AWX i mam go na stanie to pomierzę pewnie go razem z T9930 i Seasem aluminiowym. Coś z tego na pewno pojawi się na forum w formie kompletnie opisanego projektu, choć nie wiem jak szybko.

Ma płynną regulację fazy, wg mnie zbyt wysoki subsonic. Dużym plusem jest możliwość zasilania z zasilacza końcówki mocy. Generalnie działa, ja większych testów nie robiłem, dorobiłem odwracacz fazy na wyjściu i sprawdziłem czy działa - działa :-P

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

no wiesz, SUB4 z carton audio tez byl niby prosty ale mial dziwna przypadlosc...
filtr ze strony glownej tez jakis taki nie ciekawy jest

Powrót