• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

@_mucha_ - ja zazdroszczę Ci takiej przestrzeni do dłubania... Oj ale bym się tam bawił :PPP

Ja też. Ale korzystając z ładnej pogody wykorzystuję staram się wykorzystywać taras. Oczywiście pogoda jest ładna co drugi dzień.

zqmg5ggbz65si5abtiwt_1376932958.jpg

wykonałem prowizoryczny stół do cięcia i wziąłem się do ręcznego cięcia

2m9s2yiv93jqvcjkdhy6_1376932956.jpg

i tak w 3 dni złożyłem pierwszy z 4 potrzebnych dyfuzorów/ w tym każdy klocek dodatkowo osobno szlifowany do gladkości ;)

r122za8o3s2pqo3aftz4_1376932954.jpg

teraz czym to polakierować, żeby mialo ładny miodowy kolor, ale żeby były widoczne wszystkie słoje?

Wiem, ale takiej nie posiadam :) Pierwszy byl na próbę. Jak będę robił kolejne to sprobuję ciąć piła tylko ukuśne linie, a poziome zwykłą tarczową ( z za małą tarcza tnącą), bo one nie muszą być aż tak idealnie wycięte.

Ps. Chcialbym uzyskać efekt jak oryginal http://www.vicoustic.com/vn/imgsprodutos/Grd/MFWood36_light brown_Main.JPG tylko drewno ktore posiadam ma barwę szaro zielonkawą. Z czarnym czy białym by nie bylo problemu, dałbym podkład wysoko wypełniający i na to kolor i gotowe, ale chcę kolor drewna.

Ostatnia edycja:
czym to polakierować, żeby mialo ładny miodowy kolor, ale żeby były widoczne wszystkie słoje?
Olej lub wosk wyciągnie rysunek drewna, ja bym szedł raczej w "twardy" wosk wszytko inne im bardziej rzadsze tym mocniej będzie wsiąkać i wsiąkać (taka strona klocka) a im więcej warstw tym ciemniejsze drewno będzie. Dla zachowania obecnego koloru, jasności i rysunku drewna i uniknięcia aplikacji więcej jak 2-3 warstwy lakieru musiał byś najpierw zagruntować jakimś caponem. Jak zdecydujesz się jednak na olej to niestety odradzam te najtańsze...

mi by sie nie chcialo - szacun ;)

daj znac czy to cos daje

a mnie dzisiaj frezarka zranila - dostalem odlamkiem i rozcielo mi delkatnie warge :/

Zastanawia mnie jednak dość duża powierzchnia tych klocków, które będą trochę działały jak lusterka akustyczne a nie tylko dyfuzor.

skoro schylalem sie na wysokosc obrabianej powierzchni to oczywiste ze zalozylem. i pewnie dlatego nie walnelo w okulary tylko w usta :p
normalnie przeciez jak pracuje to frezarke mam duzo nizej i nic mi nie grozi...

ale powoli przekonuje sie do zakupu maski

djv5ihf6yplinc5c6vsu_1376942199.jpg

raport z postępu prac ;)
er18 + DXT

PS. na zdjęciu wygląda jakby dolna ścianka była krzywo :mellow:

Powrót