• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ale kruszyna z tego L22 w tym towarzystwie.

Teraz jeszcze fajniej to widać:
7ad1yq02phiijzhjumpf_1379143878.jpg
v3sa103ehl16tyjde2zq_1379143879.jpg
yitg1n0yiwh4p04hrxlz_1379143881.jpg

Mój projekt kolumn i subwoofera zbliża się ku końcowi, muszę tylko zrobić półokrągłe boki. Zamierzam przykleić HDF 3mm, który jest dość sztywny, do zaokrąglenia na zdjęciu (wymiary 29x15mm). Jak sądzicie, nie będzie problemów z przyklejeniem HDF na Wikol i ewentualnym jego odklejaniem lub rozwarstwianiem? :glare:
Przy takim łuku nie będzie problemów. Jednak do tego typu zadań najlepiej stosować poliuretan - bez problemów można kleić HDF nawet przy promieniu gięcia 500mm, tylko wtedy trzeba robić kopyto.
Pozdrawiam

Jak sądzicie, nie będzie problemów z przyklejeniem HDF na Wikol i ewentualnym jego odklejaniem lub rozwarstwianiem?

Połóż element na czymś płaskim w pozycji przyklejanym HDF-em do góry, pod ten element daj jakieś gazety aby nie zabrudzić "podłogi" od wyciekającego kleju, dobrze rozprowadź klej, przyklej HDF, , daj na końcach HDF-u sztywne listewki aby na całej długości się mocno skleił i dociśnij czymś ciężkim, również najlepiej na całej długości listewek.

Tego pasami samego nie ściągniesz, cały element by się wygiął.
Chyba że znajdziesz taką płytę kilka cm większą od klejonego elementu, i to samo zrobisz co opisywałem wyżej, tyle że wszystko ściągniesz pasami, element wraz z płytą. Będziesz mógł wtedy to sobie przestawiać gdzie chcesz.

Odkleić się nie powinien, rozwarstwiać też nie.

Jaki litraż i strojenie?

Komora woferka jest 25L zrobilem z zapasem wrazie czego , kolumny leca niedługo na strojenie bo ja jestem w tych sprawach niedoswiadczony :flapper:

pl9utsy4byvxrby1326p_1379147290.jpg

w miedzyczasie robia sie nowe obudowy do mission + sony ktore wyląduja u brata :)

Ostatnia edycja:
Na początku planowałem kleić na Wikol, ale kolega Janekzet polecił poliuretan.
Przy takim łuku nie będzie problemów. Jednak do tego typu zadań najlepiej stosować poliuretan - bez problemów można kleić HDF nawet przy promieniu gięcia 500mm, tylko wtedy trzeba robić kopyto.
Pozdrawiam

Jak mówicie, że klej wikolowy jest lepszy, tak więc zostanę przy nim. ;)

A dlaczego poliuretanowy a nie vikolowy?

Poliuretan ma kilka cech przewyższających wikole- nie zawiera wilgoci, wypełnia spore nierówności i w takich przypadkach jest dużo szybszy od wikola , jest mniej wrażliwy na zabrudzone powierzchnie - nawet zatłuszczone powierzchnie dobrze klei.
Nie posiada jednak ważnej cechy wikola , która jest czasami potrzebna tzn. możliwość klejenia żelazkiem.
W przypadku klejenia mocno giętych elementów to tylko poliuretan, w tym przypadku wikol też pewnie da radę - ale trzeba dłużej poczekać , żeby być pewnym.
U mnie w firmie w takich przypadkach po różnych doświadczeniach, stosujemy tylko poliuretan.
Pozdrawiam

Kilka lat temu u znajomego na warsztacie do klejenia kolumn (zero użycia wkrętów) używaliśmy czegoś takiego http://usa.weiss-chemie.com/html/pdf/produkte/TM_COSMOCOLL_FL44_p.pdf jakby nie było po 8 latach obudowy dalej się trzymają bardzo dobrze.

Dzisiaj pierwsze uruchomienie BSW 184II w prowizorycznej obudowie z odzysku. Puki co napędza go para na 2N3055... ale już jest dobrze ;]

Załączniki

• IMG20130914_002.gif
    IMG20130914_002.gif
    718 KB · Wyświetleń: 0
bp7exlz6lc9gi9h7jrw7_1379172559.jpg
725bq8yti58jk5n8hc5s_1379172561.jpg

Lepsze niż oryginał... Brakuje tylko jakiegoś glupiego loga typu ruffplayauadrall :lol:... nie, nie... no przecież żartuję ;)

Zaraz biorę się za zworki.

Powrót