• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Na internetach niestety nie, u mnie to było 22 z groszami/kilogram, także koszta tych kilkunastu śrubek są rzeczywiście niewielkie i montaż bardziej kulturalny od imbusów do drewna.

nu1x2f3qtcv3s1ulj7ty_1385591689.jpg

dotarly glosniki ;)
czekam na wzmacniacz

Używał ktoś może czegoś takiego http://www.sariv.pl/katalog/produkt/472? Widziałem chyba kiedyś takie rozwiązanie w klonie Avalonow/ czy takie coś wkręcone w drewno będzie dobrze trzymać?
Jak wkręcisz w twarde drewno to trzyma jak stołtys diabła za rogi ;) Ciężko jest to wkęcić a dokładniej zacząć; bo później z pół metra rury na klucz i kręcisz łatwo. Płyty raczej rozpycha ale w dobrym MDF`ie możesz teżspróbować.

Jak wkręcisz w twarde drewno to trzyma jak stołtys diabła za rogi ;) Ciężko jest to wkęcić a dokładniej zacząć; bo później z pół metra rury na klucz i kręcisz łatwo. Płyty raczej rozpycha ale w dobrym MDF`ie możesz teżspróbować.

Kiedyś sprawdzałem i mi rozwarstwiło mdf, może przy dużo większej dziurze było by ok.

Trudno dostać wkręty długości mniejszej niż 20mm, więc przy mocowaniu głośników częściowo wystają na wylot. Przejmujecie się tym, czy jakoś je skracacie?

Właśnie po to są nakrętki pazurkowe, 100 sztuk wyjdzie jakieś 16zł z przesyłką, w moim przypadku nie udało się dostać na miejscu...

Nic to nie da Łukaszu, do dupy są te nitonakrętki bo przynajmniej mi zawsze się obracały i wyrzeźbiły otwór jak "odpowiedniej" siły użyłem do zakręcenia a zawsze lubię troszkę mocniej przykręcić :)

Trzeba by przykleić jakimś epoxy :-)

Osobiście preferuje nakrętki pazurkowe, ale może wypróbuje nitonakrętki + klej.

Ja także przeszedłem z nakrętek pazurkowych i imbusów na właśnie wkręty, nie chce mi się bawić i męczyć z tym bo jestem po prostu leniwy :)

Pazurkowe tez maja minus
Potrafią sie obrócić jak za mocno przykrecisz
Jak za mocno przycisniesz srube to potrafią sie wybić i cieżko potem odkręcić

Wiec rewelacji nie ma

Żeby jeszcze główki miały lepsze do mocowania głośników. Wkręty do regipsów są uniwersalne i niezastąpione.

Powrót