• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

To co zamiast niego teraz będzie?

A na jakim Marantzu jedziesz teraz?

Na razie jest Marantz PM-75.

Coś większego

Może do końca roku uda się złożyć :)

Wydawało mi się, że gdzieś widziałem wpis LuSzTiego, że chciałby dzielonego Rotela, ale może coś pomieszałem. nie mogę teraz tego odnaleźć.

Rozmowa o Rotelu to była ponad 1,5 roku temu :)

Jak to wygląda z drugiej strony? Nie lutujesz elementów punkt w punkt bez zbędnych kabelków?

Z założenia oczywiście nie pokażę jak to wygląda pod spodem ;)
Jeśli chodzi o lutowanie punkt w punkt, to tak, starałem się aby było takich połączeń jak najwięcej.
Niestety czasem się nie da wszystkiego tak polutować, a to za sprawą np. ułożenia cewek jak najdalej od siebie.
Kilka kabli 1,5* tam jest, ale wszystko ładnie poprowadzone.

Jeśli chodzi o odległość elementów to jest to zazwyczaj 8mm, jeden od drugiego, więc nie tak daleko... 15mm to najdłuższa odległość, między czarnym kondem a tą dużą cewką powietrzną.
Nie chciałem zrobić "gniota", głośnik basowy ma 10" więc mogłem zrobić ciut większą płytkę aby mi się to lepiej składało, no i tak też zrobiłem ;)

Po za tym, lubię gdy zwrotnica ładnie wygląda (ład i porządek) :p
Dziś przyjadą brakujące kondy, więc będzie to już inaczej wyglądać jak ten środek nie będzie pusty.

Czyżbyś Rafale skończył projekt nowego potworka? Nie pochwaliłeś się niczym
Nie skończyłem . Skończony będzie jak będzie działać .
Ale trafa już są :)
tpu86bkgpog232fv8y63_1390418588.jpg

Doradźcie mi co będzie lepszym wyborem do budowy nowego suba. Chcę wymienić to co mam teraz czyli SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP zasilany n-mosfetem Irka. Wszystko jest ok ale przy większej głośności. Przy codziennym normalnym odsłuchu np radia suba wcale nie słuchać dlatego zastanawiam się nad budowa nowej skrzynki. Zależy mi raczej na zejściu, pokój ok 16m2. Myślę nad Visatonem 250s tyle, że jest trochę drogi. Może wystarczyłby 200s? Ten jest w Greltonie w promocji za 161zł. A może coś innego w podobnej cenie?

Nie rozumiem, przecież można podkręcić.
A widzisz, okazało się że ktoś bawił się ustawieniami na amplitunerze i skręcił sub-out. Sub był dłuższy czas odłączony i dziś go podpiąłem - ale wstyd, żeby nie sprawdzić takiej rzeczy ;) Natomiast pytanie pozostaje aktualne. Nie wiem czy ja się postarzałem, czy słuch mi się wyostrzył ale nie do końca jestem zadowolony z dźwięku - "męczy" mnie. Nie wiem czy to przez akustykę pokoju czy przez złą aplikację ale coś nie gra tak jak powinno. Trzecia, że design samego głośnika mi nie pasuje. Czwarta, że chęć budowania czegoś nowego się odzywa... ;)

Może ktoś mi powiedzieć czy takie rozmieszczenie elementów bedzie ok? czy wymaga pcb dwustronnego? Schemat zasilacza ravena tylko dodane parę kondensatorów.
97278056691512235572.png

Tzn. chodziło mi o to czy mam zrobić to na płytce PCB, którą pierw będę musiał wytrawiać, czy na tej samej płytce na której tylko wytrasuje rowki.
Jeśli chodzi o tą pierwszą, to nie mam takiej możliwości, a z drugą nie chciało by mi się bawić... no i nie za ładnie to wygląda.

Ja tam zawsze łączę punkt w punkt, skręcam nóżki ze sobą i lutuję. I tak nikt tego nie widzi a przynajmniej wszystko jest dobrze i pewnie połączone bez zbędnych dodatkowych elementów.

Etaks, zapomnij o nowych glosnikach w tej cenie.
Potrzebujesz czegos bardziej kulturalnego... A to kosztuje, lub wymaga polowania na okazje

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:21 ----------

A moze to tez kwestia ustawien?
Za glosno sub i za wysoko ciety - wtedy robi sie baardzo meczacy

Etaks, zapomnij o nowych glosnikach w tej cenie.
Może być używany byle sprawny, z tym nie ma problemu. podeślij mi jakieś propozycje kulturalnych głośników żebym wiedział czego szukać.

A moze to tez kwestia ustawien?
Za glosno sub i za wysoko ciety - wtedy robi sie baardzo meczacy
Cięcie ustawione jest na minimum czyli ok 50hz (wg producenta). Jakoś ciężko go dostosować, gdy ustawię go mniej więcej optymalnie dla średniego poziomu głośności to później po ściszeniu praktycznie go nie słychać>:(

Powrót