Nie na temat...
Rozumiem że to z twojego doświadczenia wychodzi? | ![]() |
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Rozumiem że to z twojego doświadczenia wychodzi? | ![]() |
Ja nie slysze takich roznic jak 0.2 db, moze bym slyszal w jakims zakresie, ktory jest dla mojego sluchu najbardziej czuly. Ale ogolnie rzecz biorac nie da sie takich zmian slyszec w kazdym miejscu charakterystyki, to jest sprzeczne z czuloscia naszego sluchu. Sa sa granice percepcji, moze na sluchawkach da sie to uslyszec, ale glosniki? Watpie. Z reszta, porownania miedzy Tonsilem i Neo3 jest super, poniewaz wlasnie w wybrzmiewaniu najwyzszych tonow jest roznica. Odsluch blach, czy gitar akustycznych fajnie to prezentuje. Tutaj warto tez wspomniec o Beymie t2010, poniewaz ten glosnik ma taka ceche, ze zakres powyzej 10khz jest mocno podbity, co poczatkowo moze sprawiac wrazenie duzej szczegolowosci dzwieku. W rzeczywistosci jest to efekt znacznego podbicia, a nie charakteru glosnika do wybrzmiewania najmniejszych smaczkow z wysokiego pasma. Trzeba zafundowac mu spora pulapke aby gral rowno, jednak dzialamy wylacznie na zasadzie equalizacji i ogolnej barwy tej kopulki zmienic sie nie da. Albo sie komus podoba, albo sie nie podoba i szuka dalej, bo zrobic rowne pasmo w pomiarze, to mozna nawet na kopulkach alpharda za 15 zl. | ![]() |
Kolejny klonik Accuphase : E450.
Uruchomiony i wyregulowany bez problemów na kawałku radiatora bez stopnia napięciowego,trafo ze starego ampli...Końcówki accu brzmią najlepiej z przedwzmacniaczami a w obudowie jest sporo miejsca więc coś się dołoży...VU meterki ,slelektor,sterownik i protector też się znajdzie.
Dzisiaj jeszcze chciałbym tego posłuchać ,czy w ogóle warto
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Fredi a powiedz gdzie podlaczyc pree?? tzn pomiedzy co..
sygnal z kompa - barwa - pree - koncowka czy sygnal z kompa - pree - barwa - koncowka??
A Ty dalej swoje. Wilson robi fajnie grające i wyglądające kolumny . To wcale nie znaczy , że jest dla mnie jakimś guru , wyrocznią czy głośnikowym bogiem którego każde wypowiedziane zadanie jest święte. Mam głowę na karku i potrafię sam odróżnić marketingową papkę od faktów. Nie o to chodzi . Każdy głośnik ma jakiś swój charakter wynikający z jego niedoskonałości i go się zmienić nie da . Ale ocena brzmienia głośnika wysoko tonowego na podstawie jednego odsłuchu pełno pasmowego to są jaja. - każda wysokotnówka ma jakiś zakres częstotliwości od której pracuje dobrze , Zwykle poniżej 2k zniekształcenia szybko rosną. Jak nie odfiltrujesz tego zakresu to te zniekształcenia właśnie narzucą charakter brzmienia bo wejdą też na wyższe pasmo (produkty nieliniowości będą wyżej ). - zwykle wysokotonówka ma rosnącą indukcyjność co osłabia działanie filtru na wysokich częstotliwości i bez tłumika będą one nawet o kilka dB podbite . Charakterystyka z przypadkowym filtrem też może odbiegać od płaskiej co będzie wpływać na odsłuch bo część pasmo będzie przykrywana przez częstotliwości głośniejsze . - kolejną sprawą jest pik impedancji na fs głośnika . Jak jest ostra szpila to nawet położona wydawało by się nisko potrafi nabrudzić . W tym miejscu nie tylko działanie filtru jest osłabione ale miedzy indukcyjnością cewki głośnika a kondensatorem filtru tworzy się układ rezonansowy który jak nie zabije się jego dobroci to "dzwoni " . Jest to bardzo dobrze słyszalne na illuminatorach SS a potem ludzie piszą , że im nie gra. - i tu kolejna spr. : Jak mierzysz głośnik to jest on sterowny bezpośrednio z wyjścia wzmacniacza - czyli z blisko 0 impedancji. Zwrotnica takiej już nie ma a impedancja filtru również wpływa na głośnik . Każdy filtr to inna impedancja . Pomierz sobie THD z różnymi filtrami... Słuchając pełno pasmowo można wychwycić jakieś większe niedoskonałości ale nie można ocenić głośnika bo liczba zmiennych jest za duża . Nie byłeś u LuSzTigo jak męczyliśmy szpilkę . Zmienialiśmy tłumik na wysokich o 0.2om i była różnica ![]() Ja w swoim 3 way maiłem 3 wartości rezystora w tłumiku na średnich 3.6, 3.9 i 4.3 różnice powiesz minimalne i ledwo widoczne na charakterystyce . W osłuchu być albo nie ![]() | ![]() |
Ale 0,2ohm to nie 0,2db Pomiędzy 3.6, 3.9, 4.3 różnicę każdy powinien usłyszeć, ale to nie ma nic wspólnego z decybelami. | ![]() |
Czytaj dokładnie. Chodzi o to że rezystor 0,2ohm to nie 0,2db różnicy.
W tym przypadku to nie 0,3-0,4db różnicy, tylko więcej. | ![]() |
Nie "dalej swoje" tylko przypominam, ze nie tylko ja stosuje taka ocene brzmienia.
Jesli zwykle tak jest, to wiekszosc tweeterow w tym pasmie bedzie zachowywac sie podobnie. Jesli trafisz na glosnik, ktory tych znieksztalcen bedzie mial wyraznie mniej, to tez to bedzie slychac.
Zupelnie niepotrzebnie to piszesz, bo ja o tym wiem. Tylko Tobie sie wydaje, ze oceniam kategorycznie brzmienie wylacznie na podstawie odsluchu tweeterow solo. Dla mnie to jest test, ktory wykonuje w pierwszej kolejnosci i nie widze powodu aby go nie robic. Jesli nie znam glosnika, jego pasma, parametrow i impedancji, to nastepnie robiac pomiary widze, w ktorych miejscach glosnik zachowuje sie krytycznie. Bezposrednie porownanie tweeterow jest dla mnie bardzo wazne, poniewaz daje mi ogolny poglad z czym mam doczynienia, czy dzwiek choc w po czesci odpowiada moim uszom, czy bede zmuszony do duzej pracy nad okreslonym przetwornikiem. | ![]() |
Mi się nie wydaje tylko tak piszesz ![]() Ja też robię różne dziwne rzeczy z głośnikami ![]() Teraz słucham szumu różowego na Neo 3CD , słuchałem też przez samego konda i brzmi fatalnie ![]() Jak bym miał na tej podstawie coś z tym głośnikiem zrobić to bym go chyba wyrzucił ... no może nie bo nie mój ![]() Nie mam pojęcia czy 0.3 czy 0.1 czy 0.5dB jak podziałka jest 5dB to ciężko ocenić ![]() | ![]() |
Trochę posprzątałem . Część dyskusji o cytatach itp przeniesiona do spam postu . | ![]() |
To wychodzi ze znajomości funkcjonowania narządu słuchu, o których powinien wiedzieć każdy pan konstruktor. Nawet taki co się chce popisać zgryzliwymi offtopami. Człowiek rozpoznaje zmianę głośności od poziomu 0,2 db to norma fizjologiczna, a nie reguła przypisana każdemu w każdych warunkach. Oczywiście niektórzy twierdzą że słyszą lepiej i to się zgadza - tak twierdzą. | ![]() |
Srodkowa czesc pasma niesie z soba bardzo duza ilosc informacji wiec jest bardzo wazna. Ja nie mam sluchu absolutnego ale roznice 1dB na srednicy podczas pracy z zwrotnica slysze bardzo wyraznie. Warto poswiecic sporo czasu i dopiescic jak najlepiej ta czesc pasma, najwyzsza oktawa i dol juz takiej roznicy nie robia. | ![]() |
Czytajcie uważnie. Nie napisałem że każdy słyszy tylko ze wystarczy taka zmiana głośności żeby ją identyfikować jako różnicę. Zmianami parametrów zwrotnicy zmieniamy głosność podzakresów pasma głośnika znacznie bardziej niż o 0,2db. Wiec jeśli ktoś próbuje udowodnić, że zwrotnica nie zmieni brzmienia głośnika to mam poważne wątpliwości co to jego zmysłu słuchu. To znaczy że dla kogoś nie ma znaczenie w brzmieniu czy głośnik gra od 1,5khz czy na przykład od 3khz z jednakowym spadkiem? Za każdym razem słyszy tak samo pasmo 1,5-3khz??? I dla niego brzmienie jest takie samo? | ![]() |
Właśnie dlatego średnie tony dopracowujemy z większa dokładnością niz wysokie W prypadku 3 dróg | ![]() |
nie, sprawdzam ciebie
a projekt z tonsilami mocno sie przeciaga
to idzie dla forumowicza
dla mnie bedzie z GDN 30/100/7 i czyms niebo lepszym na gorze![]()
W swojej cenie sa conajmniej dobrePosłuchaj Pogromcy Mitów. Wysokotonowe tonsile są świetne! (tak wiem, przesadziłem )