Laminaty występują w różnych kolorach i strukturach , ale nie spotkałem się z fortepianowym. Prawdziwy lakier fortepianowy uzyskuje się tylko przy zastosowaniu lakierów poliestrowych. Głębię w wyglądzie uzyskuje się przez to, że barwnikiem do lakieru czarnego ( z takim do czynienia miałem ) jest specjalna czarna pasta, która nie do końca zabarwia na czarno lakier. Oczywiście później szlifowanie i polerowanie na taśmówkach i na koniec polerowanie polerkami wolnoobrotowymi.Mam takie pytanie --> czy sa latwo dostepne laminaty bialy/czarny fortepianowy ? Chyba sylwek taki zastosowal w swoich kolumnach ?
Pozdrawiam
- - - - - aktualizacja - - - - -
Przy dobrze zrobionych połączeniach na 45st. na pewno nie będzie klawiszowania. Klawiszowanie występuje na płaskich powierzchniach przy łączeniu materiałów, a szczególnie przy materiałach różnie pracujących - czoło i wierzch MDF-u. Dlatego aby tego uniknąć, łączenie materiałów robi się na narożnikach. Jeżeli powstają pęknięcia to albo jest źle sklejone, albo źle zaszpachlowane. Pod lakiery fortepianowe nie robi się ostrych krawędzi obudowy- promień min. 2mm.Borys niestety cięcie formatkę na 45st nie pomoże w problemach z klawiszowaniem
Tam zamiast pękać na laczeniach płyt bedzie pękać na rogach
Sprawdzone
Najlepiej to zrobic obudowe w najprostszy z możliwych sposób i nałożyć t-shirt na nia i zazywicowac
Potem szpachla zwykła i wykonczeniowa i do lakieru
Pozdrawiam