• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Kino domowe musi być ustawione symetrycznie. Ekran równo pomiędzy frontami, central tak samo nad lub pod ekranem i dwa surroundy ustawione w miejscu dwóch wierzchołków trójkąta rownoramiennego(...)
Niestety nie zawsze to jest możliwe,
nie mam osobnego pomieszczenia i ekran musi zostać w tym miejscu w którym jest,
bo nie jest głównym meblem ;)
wygląda to mniej więcej tak

centralny na leżąco pod ekranem mi nie pasuje, musiałbym dorabiać jakieś podstawki,
wolałem zrobić wersję samodzielnie stojącą..

Ostatnia edycja:
Źle to wygląda i na pewno jeszcze gorzej będzie słychać..możnaby ekran dać trochę wyżej ale nie wiem z jakiej odległości będziesz oglądał.

Wyżej nie można już, oglądam jak już pisałem z ~5m,
a z takim ustawieniem słychać było na starym centralnym całkiem nieźle,
mnie to przesunięcie ekranu za bardzo nie przeszkadza..

To w takim razie dół ekranu może być nad głośnikiem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Daj przekątną ekranu i model projektora

Ale ekran jest we wnęce okiennej,
a przed nią stoi podłużna szafka/komoda,
naprawdę nie ma sensu udowadnianie, że mógłbym rozmieścić to inaczej.. gdybym mógł to bym rozmieścił..

Jest też sprawa wyglądu,
miało to przypominać zestaw i tak starałem się zrobić,
przy obecnie bardzo niskiej cenie tych głośników potraktowałem to jako zabawę..

Nie podchodzę do wszystkiego tak radykalnie i bezkompromisowo,
głośniki nie są najważniejszymi elementami w domu,
choć wiem, że na tym forum zabrzmi to jak bluźnierstwo :)

sprobuj na jeden film przestawic tak by byl pod ekranem nawet jesli go troche zaslonisz i zobaczysz roznice ze warto bedzie zmienic obudowe i polozyc go pod ekranem.
Tak to wyglada u mnie tylko wtedy lewa kolumna stala blizej bo ktos cos z szafy wyciagal i projektor stal na pufie a juz jest na suficie i obraz jest bardziej w prawo

obraz okolo 170-180" z tefo co pamietam

Ostatnia edycja:
sprobuj na jeden film przestawic tak by byl pod ekranem nawet jesli go troche zaslonisz i zobaczysz roznice ze warto bedzie zmienic obudowe i polozyc go pod ekranem.
Ale ja właśnie specjalnie zmieniłem obudowę żeby go postawić, bo na położenie nie mam miejsca :biggrin:

Nie ma co drążyć.. na razie to nic nie gra, bo po za cewkami nic nie dojechało..

:crying:

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
konradzik88, mieszkasz w bloku? też masz krzywe ściany czy projektor krzywo wisi? :)

A z jakiej odległości oglądasz? to jest full HD?

ogladam od 2-5m :) nauczylem sie z 2m ogladac :D nie to nie full hd :D ten projektor ma z 5lat rozdzielczosci:
Rozdzielczość podstawowa SVGA (800 x 600)
Rozdzielczość maksymalna UXGA (1600 x 1200)

przy sygnale full hd, ps3 i lapku gdzie mozna ustawic rozdzialke jakosc bardzo przyjemna :) jak wypali sie lampa kupie full hd ;) ale ma nalatane prawie 2.000h i nie widac zmeczenia lampy

jak wypali sie lampa kupie full hd
Też mam taki plan :-)
ale ma nalatane prawie 2.000h i nie widac zmeczenia lampy
W trybie eco bez problemu tyle można osiągnąć na dobrej lampie.
ogladam od 2-5m
Oglądałem z 5m zmniejszyłem do 2,8m + mniejsza przekątna, trochę z potrzeby przemeblowania. Trochę lepiej teraz przy Hd Ready, ekran w podstawie do 1,6m

ja lubie maksymalna przekatna :P na tej lampie kumpel juz leci 5.000h + i dalej smiga :D w karcie lampa ma 4.000h :D chociaz i tak chyba go nie wyrzuce bo szkoda gdzie za 200pln mozna nowa lampe kupic :D full hd na pewno bedzie ale to 1-2lata bo ceny ida na lep na szyje i narazie nie ma sensu... 2800pln za benq z 3letnia gwarancja za 2lata ponizej 2000 beda :) a do tego czasu i tak jest na czym ogladac :D

Powrót