• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

W AT podrożały wczoraj, ze 121zł na 131zł.
Zdążyłem dzień przed podwyżką.

Mnie ciekawi jak ten fountek ma sie do tonsila GDN 13/50/9. Najchetniej zobaczylbym pomiary znieksztalcen tych glosnikow.

Mierze kazdy glosnik, na jakim cos robie. Chce wiedziec, co potrafi, miec to "na papierze". Wbrew pozorom, sluch to nie zawsze najlepsza metoda oceny glosnikow.

To bym stwierdzil, ze jego ulomnosci wplywaja na produkcje znieksztalcen, ktore w odsluchu daja dzwiek przyjemny dla ucha. Jesli glosnik bedzie mial duze znieksztalcenia, to bedzie to slychac. Jesli oba glosniki w pomiarach wypadna podobnie, to wtedy sluch i gust bedzie mial wieksza miare uzytecznosci.

Od 0 do setki to nie poprawi :-)
ma byc komfort a nie osiagi ;)

Jakiej grubości ten MDF?
Stawiam 19-22, bliżej 22 :P
10mm + 19mm front i dol :D

Będzie 3way lub 3.5way, zobaczy się po testach i pomiarach.
Głośniki na bas już zostały wybrane, ale jeszcze nie kupione, więc jest jeszcze czas aby się zastanowić czy nie kupić czegoś innego/lepszego.
deker ma to samo z L22
trzeba tam ogarnac zwrotnice a ja nie mam na to czasu :(

Będzie 3way lub 3.5way, zobaczy się po testach i pomiarach.
Głośniki na bas już zostały wybrane, ale jeszcze nie kupione, więc jest jeszcze czas aby się zastanowić czy nie kupić czegoś innego/lepszego.

Chodzi za mną : Wavecor tw030wa10, fountek fw146, Dayton Audio RS225-8 :D

Raven ma robic projekt na wavekorze, fw146, l22, wiec bardzo podobnie. Marian a dasz rade z 9950 i fw146 zrobic monitorki przy okazji, 3way.

marian :thumbsup:

fw146 ma fajną średnicę .
Chyba dopiero na magnezowego seas-a warto to wymieniać ;)
Przy tej cenie dla mnie rewelacja .
Na basie pewnie rewelacji nie ma ale jako średniotonowy to bez znaczenia ;)

. Najchetniej zobaczylbym pomiary znieksztalcen tych glosnikow.
są na tyle niskie do 2.5k że nie ma się czym przejmować i co oglądać ;)

fw146 ma fajną średnicę .
Chyba dopiero na magnezowego seas-a warto to wymieniać
Przy tej cenie dla mnie rewelacja .
Na basie pewnie rewelacji nie ma ale jako średniotonowy to bez znaczenia

Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
. Najchetniej zobaczylbym pomiary znieksztalcen tych glosnikow.
są na tyle niskie do 2.5k że nie ma się czym przejmować i co oglądać

To czy 5 razy drozszy Seas bedzie mial znacznie mniejsze znieksztalcenia? Bo w to, ze Seas bedzie "5 razy lepszy" nie chce mi sie wierzyc.

To czy 5 razy drozszy Seas bedzie mial znacznie mniejsze znieksztalcenia? Bo w to, ze Seas bedzie "5 razy lepszy" nie chce mi sie wierzyc.
Będzie miał znacznie niższe na basie i tylko trochę na niższej średnicy .
Za to wyżej będzie miał większe ;) bo ma chyba niżej rezonans i bardziej zaznaczony.
Nie będzie 5x lepszy to jasne .
Ale będzie na tyle lepiej, grał że dla mnie będzie warto tyle dać .
A czy dla Ciebie to musi każdy sobie ocenić ;)

Bo w to, ze Seas bedzie "5 razy lepszy" nie chce mi sie wierzyc.

Chyba pomyliłeś rynek z Nibylandią.

Powiedz mi, znasz jakiś produkt elektroniczny, który kosztując 5 razy więcej niż jego gorszy odpowiednik, jest zarazem 5 razy lepszy? Pierwszy lepsze przykłady gdzie ta logika nie ma sensu - procesory i karty graficzne, gdzie w aspekcie wydajności dwa razy droższa cena dodaje 20% mocy obliczeniowej, a gdzie tam do 200%? Tu jest dokładnie tak samo.

Ale wracając do Fountek "vs" Seas - różnica w jakości wykonania jest ogromna, tu nawet nie ma co się spierać (tym bardziej, że w Fountek'u krzywy i "niewycentrowany" korektor fazy to norma).

Ostatnia edycja:
Powrót