• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

To jest moje kolejne podejście do zwrotnicy FW146 + ceramiczny STX. Zasadniczo jest Ok, tylko czasami pojawiają się w dźwięku jakieś denerwujące akcenty. Zrobię nową zwrotnicę i posłucham. Jeśli to nie zniknie przy trzeciej już zwrotnicy, to dam sobie spokój. Raczej nie jest to wina STX-a, bo gdy gra solo raczej tego nie ma.

Walcz do skutku :) ale najpierw okresl granice mozliwosci STX. Zmierz go dokladnie, jego znieksztalcenia i ocen na jak niski podzial moze pozwolic. Poza tym nie wiem czy jest sen komplikowac zwrotnice, skoro glosnik nie Ci nie podchodzi, to pora szukac czegos innego.

Naprawdę te 5cm różnicy w położeniu ma takie znaczenie ?
ma tak samo duze jak i w kolumnie
moze nawet tu wieksze
glosnik gra nizej- scena usieka na dół
jest zle nakierowany- scena jest waska

ma to ogromne znaczenie
podobne do tego jak rozdzielenie mida i tweerera o 5cm w kolumnie

Czyli nie ma różnicy miedzy dołem a górą drzwi dla średniego pasma ?
ma
to mial byc skrajny przyklad ;)

Mam tam zamocowana 2'' vifke ne i daytona nd16.

lklukasz
Lepiej bylo by to wcisnac bardziej ''do przodu'' tam gdzie jest naroznik szyby ??
Ja nie narzekam, gra to calkiem fajnie.

thx

Dzieki chlopaki.
Ja wyzej niestety nie dam rady dac glosnikow ale jak cos to moge skorygowac ich nachylenie. Obecnie sa skierowane na srodek ''kabiny'' w gore na wysokosc zaglowkow.
Pawel - u mnie sycy, bucy i łupie jak na pozadnej remizie :P

Tydzień malowałem ściany... kolejny raz malować ręcznie tych ścian się nie podejmę.
Ostatnia fotka zrobiona od razu po pomalowaniu podłogi, dlatego widać różne odcienie.
Teraz tylko posprzątać i można działać :)

Światło nad stołem musisz dać, po pomalowaniu widno się zrobiło ale przy dłubaniu na stole pewnie zasłonisz to co pada od sufitowej lampy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ale kanciapa fajna :)

Światło nad stołem musisz dać, po pomalowaniu widno się zrobiło ale przy dłubaniu na stole pewnie zasłonisz to co pada od sufitowej lampy.

Robiłem już test i nie jest źle, ponieważ lampa jest prawie przy ścianie na wprost.
Ale już myślę aby zabudować tą ścianę, przykręcając do niej płytę do której zaś będę mógł przykręcać różne półeczki na kuwety, wkrętaki itp.
Ściana jest z lanego betonu, znajomy mówił że 2 wiertarki tam spalił.

To nich zainwestuje w dobre wiertło

To chyba nie to... te wiertarki to pewnie były zwykłe wiertarki z możliwością udaru, a nie typowo udarowe, dlatego spalił/zatarł/zepsuł.
Ja typowo udarowej nie posiadam, nawet moi znajomi w okolicy nie mają, a ryzykować wiercąc otwory wiertarką za 100zł nie chcę.

Ostatnio pożyczyłem od administracji porządną wiertarkę udarową, to przez ścianę nośną przeszła jak przez masło :)
Tym razem też od nich pożyczę.

Zaraz ktoś napisze "to sobie kup"...
Jestem człowiekiem który nie trzyma rzeczy zbędnych lub mało potrzebnych, więc nie kupię wiertarki za kilka stów aby raz na kilka lat zrobić jeden czy dwa otwory w ścianie... wolę pożyczyć.
Tak jak z tym sprzętem do lakierowania, po co mi sprzęt którego nie będę mógł używać?
Pomalować ściany OK, bo ta farba nie śmierdzi, ale lakierować kolumny? zapomnij, drugiego dnia by mnie z tego pomieszczenia wywalili.

Powrót