• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

To że w TLkach często wychodzi dość płytka obudowa i od góry ma przekrój zbiżony do kwadratu, a tutaj jest dość głęboka ale to pewnie dlatego że są 2 midwoofery i trzeba zrobić tunel o większym przekroju, przy jednym wychodzi brzydko. Ostatnio była jakaś Tlka na forum chyba gokara która ma kiepskie proporcje ;)

I prosze nie pisac ze technics nie może grac.... Bo większości ludzi zwyczajnie dupa swędzi że taka popularna marka robiła swego czasu tak wyśmienite sprzęty.
Nie nie moze a poprostu nie gra
Nie słyszałem nic ciekawego od techniksa
Albo to ty nie slyszales dobrze grającego wzmaka

Moja filozofia dzwieku to metalowe wysokotonwki i glosniki w OZ, jak dla mnie dzwiek referencyjny
A dla mnie masło maślane
Oz ok
Ale papier połączony z alu kopulka juz zupełnie mi nie leży

- - - - - aktualizacja - - - - -

Branża proponuje wymienić tweeter na taniego sb
I zdecydowanie zrobic obudowe MTM

Ostatnia edycja:
Branża proponuje wymienić tweeter na taniego sb
- może następnym razem ... na dzień dzisiejszy nie mam umowy na zakupy SB. ( o jakim modelu myślisz ??
I zdecydowanie zrobic obudowe MTM
- napisz coś w ramach wyjaśnień. Może przy następnym projekcie - projekt już ruszył.

Jak się projekt przyjmie na forum, pojawi się następny ( może być 3 drogi z dużym wooferem na bocznej ściance np. w OZ ) a może być szerokopasmówka + 5-6 calowy woofer jak chcieliście.

projekt 2x 18AWX + Visaton W100S + Seas 27TBFCG
- wybacz także uważam że konfiguracja jest z ... D bez sensu znaczy się :). Może taki był wymóg klienta często robi się coś na siłę bo klient stawia takie wymagania. Ale od zera takiej konstrukcji bym nie popełnił ...

pozbawione kilku ich wad.
- Jednych wad się pozbędziesz albo i nie a inne poważniejsze narosną ... W każdym bądź razie kibicuje -pokaż jak możesz etapy prac na forum

- może następnym razem ... na dzień dzisiejszy nie mam umowy na zakupy SB. ( o jakim modelu myślisz ??
Myślałem o tym
http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB29RDNC-C000-4/80

Ale jak nie masz sb to nie ma o czym gadać
Wybierzemy cos fajnego z twojej oferty

- napisz coś w ramach wyjaśnień. Może przy następnym projekcie - projekt już ruszył.
Jak ruszył to ruszył
Moze następnym razem

Poprostu nie ma u nas takiej konstrukcji
Wszystko w klasycznym ustawieniu
A mtm tez warte jest zabawy i głębszej analizy

A mtm tez warte jest zabawy i głębszej analizy
- 2 x H1224 + RS28 ?? Moja pierwsza myśl. Na aluminiowych seasach niewiele macie.
Nie na temat...
Znam taką firmę która nic innego nie uznaje :flapper:.
Nawet josefh audio robi na nich zwrotnice nieskończone :)

Poprostu nie ma u nas takiej konstrukcji
Zrobiłbym konstrukcje 3 drożne bo takich najmniej ale zaraz będzie lament ze za drogo. Bo niewiele osób rozumie ze 3 drogi są z reguły 2-3 razy droższe od 2 drożnych.

Wszystko w klasycznym ustawieniu
- Ani ustawienie ani budowa nie będzie do końca klasyczna. Ale prosta i tania

Ostatnia edycja:
co tu fajnego? :P Zawsze kolumna szersza niż 2cm od kosza głośnika będzie wyglądała niesmukło :P
TL coś w stylu PMC Fact 8, więcej wrzucałem w temacie o TL. Ogólnie na etapie szukania optymalnego tunelu i wygłuszenia.

To że w TLkach często wychodzi dość płytka obudowa i od góry ma przekrój zbiżony do kwadratu, a tutaj jest dość głęboka ale to pewnie dlatego że są 2 midwoofery i trzeba zrobić tunel o większym przekroju
Dokładnie tak. Po wyliczeniu pojemności tunelu z QTS i Vas wychodzi pojemność ok 35ltr na takie dwa woofery. Gabarytowo, robi się z tego bardzo podobna paczka do wspomnianego fact 8 czyli 16-17 cm szerokości przy ponad 30cm głębokości. Jeśli chodzi o gabaryty wygląda to całkiem zgrabnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

I cos tam panie wydlubal? Pisz pan :P
Wrzucę później w temacie TL. przerobiłem ten tunel na krótszy, czyli wykorzystałem tylko przednią cześć, połowa tylnej tworzy offset. Zyskał na efektywności, offsetem można fajnie redukować dzwona na 2-3 harmonicznej, trochę trzeba powalczyć z tłumieniem dalszej części pasma ale wariant całkiem ciekawy.

- 2 x H1224 + RS28 ?? Moja pierwsza myśl. Na aluminiowych seasach niewiele macie.

Po tegorocznym AS dobre opinie zebrały Audiosolutions Rhapsody 80, może warto się zastanowić nad czymś w takim stylu?
Może:
SEAS EXCEL E0006-06 T25CF001
2 x SEAS PRESTIGE H1571-08 U18RNX/P

Pieniądze trochę większe od zaproponowanego zestawu, jednak na forum nie ma niczego z najtańszym excelem, a i U18 ma już w napędzie trochę miedzi.

EDIT:
To prawie 2100 za same głośniki...chyba dałoby się za to już jakieś 3W zrobić.

Ostatnia edycja:
Każdy ma jakies tam swoje upodobania, mi wgl nie pasuja jedwabne kopulki, zbyt delikatnie i ospale, przynajmniej z tego co można kupic do 200zl/sztuka

Oczywiscie ze wszystkiego nie sluchalem, wyjatki napewno sie zdarzaja, chociaz jak od ponad 3 lat slucham tylko na metalowych to nie wiem czy by mnie teraz tekstylna porwala ;p

SBA to jest ring radiator. Brzmienie jest bardzo zblizone do Seasa 27 tylko wg mnie klase wyzej :) Polecam sprobowac szczegolnie teraz, gdy cena jest nizsza!

Powrót