• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Lata temu, jak brat (2 lata miał) zaczynał siać w domu zniszczenie montowałem rodzicom kino domowe jak najdalej od podłogi.
Amplituner nad TV, kable w plastikowych rynienkach pod sufitem, subwoofer w rogu ale na wysokości 230cm, a głośniki na ścianach 11cm nad podłogą.
Pomysł sprawdził się w 100%.
Więc jest to jakieś rozwiązanie.

Lub maskownica z stalowej siatki, którą pokrywa materiał.

maskownica pognieciona, czy coś wepchnięte w dziurkę maskownicy?

myślę nad wąskimi "igiełkami" nabiurkowymi w formie TL ale jeszcze nie zdążyłem niczego oszacować, w closed głośnik by się marnował, a taki mały BR ma podbity wyższy bas

Pawel masz rację, ZG 60C mojego taty nie uchowały się przede mną nawet na meblościance pod sufitem :)
Historia lubi się powtarzać.

scythe1123, maskownica zdjęta (nie wiem jak bo sam mam problem żeby ją zdemontować)
i zaatakowane oba głośniki, wysokotonowy powstał, kopułka przeciwpyłowa na GDNie niestety nie.
Na szczęście nie słyszę różnicy, albo tak sobie wmawiam...

Pytanie:czy np.8-10 magnesów neodymowych 10x1,5 mm utrzymałoby maskownicę tak jak plastikowe kołki?

Jak zechcą to wszystko zdemontują. Polecam edukację. Moje się nauczyły nie pchać palców. Wprawdzie po czasie jakimś, więc moje ushery mają nieco pogniecione kopułki, ale sobie myślę, że jeszcze ze 2 lata i zmienię je na nowe. Może coś fajniejszego? Wtedy może już durne pomysły trochę im przejdą. Tak sobie przynajmniej myślę :)

A w drewnianym kościele cegła na głowę... Ale z tego powodu nie ma co nosić cały czas kasku, nie? Maskownica powinna wystarczyć. I edukacja żeby jednak nie demontowały.
Na wgniecioną kopułkę przeciwpyłkową odkurzacz pomaga. Pięknie nie będzie, ale lepiej niż wgnieciona. Z wysokotonówką bym tego nie próbował :)

Nie na temat...
Na wgniecioną kopułkę przeciwpyłkową odkurzacz pomaga. Pięknie nie będzie, ale lepiej niż wgnieciona. Z wysokotonówką bym tego nie próbował :)
Wysokotonówkę też można odkurzaczem wyciągnąć, ale trzeba ostrożnie do tego podchodzić i niestety trzeba liczyć się z pozostałościami po operacji w postaci załamania. Widziałem też osoby stosujące skutecznie metodę usta-usta :D

em0um6l5du8oc6te1npg_1424885710.jpg

td035fvqem44uhecns97_1424885814.jpg

Strach jest oddychać, a co dopiero dotykać...

Rafał, czujesz już go? :D

Jeden mi nie jest potrzebny, to jest głośnik do 3-drożnej aplikacji więc posiadam parkę. Takie DIY-END dla mnie :)

Powrót