• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie jest ceramiczny więc nie jest tak źle ;)
Bardziej boje się średniaka ;)

:thumbsup:

Ło matko. Nerkę trzeba sprzedać, no, prawie o_O
Chcesz tym ściany burzyć? o_O

Mam nadzieję, tym bardziej, że chcę to napędzać 500+W/8R wzmacniaczem, a przynajmniej takie są plany :) Jeden P-7100 jest trochę za słaby, no chyba, że w mostku.

Zdecydowanie! Będę kibicował projektowi, prawdopodobnie najdroższe kolumny na forum zrobisz :)

Dzięki, mam tylko nadzieję, że będzie warto :)

Już mnie wpisz w kalendarz... jade słuchać ;)

Nie będzie problemu :P

Ostatnia edycja:
Po technologii jaka stosuja i pomiarach jakie pokazuja. No i tez troche po zestawach glosnikowych, ktore maja niemieckie glosniki i okupuja najwyzsze miejsca w testach audiofilskich.

Nie na temat...
niestety lub "stety" jak kto woli, w wielu dziedzinach technologie mają najlepsze na świecie, w szczególności techniczne. Tutaj raczej nie ma dyskusji

Faktem jest, ze accuton na AS razem z JBL mieli najlepszy basik :)
Tylko te 87dB przy 10 calach... Kolejna elektrownia do napedzenia kolumn potrzebna zeby to gralo...

Pierwszy raz czyszczę potencjometr, mam nadzieję nie zepsuć :D

Ktoś ma jakiś patent na ściągnięcie tej blaszki która trzema to wszystko w kupie?
Próbowałem podważyć tapeciakiem, to mi ostrze pękło :)
Zwykły nóż jest za gruby...

Czyszczenie zuzytych potencjometrow rozwiazuje sprawe tylko na chwile. Jak chcesz sprzedac sprzet, zeby dzialal, to ok - zadziala, ale na dluzsza mete trzeba po prostu kupic nowy potek.

To zrób tak jak pisałem wyżej, a żeby potem dobrze wyczyścić i odparować potraktuj potka sprężonym powietrzem. Najgorzej jak rozpuści sz brud, a potem go nie zetrzesz lub wypłuczesz

A po co chcesz to rozbierać?
Spray w rękę i czyść ;)

Tylko rozebranie gwarantuje bezawaryjna prace przez nastepne lata pod warunkiem braku nadmiernego zuzycia tarczy weglowych

- - - - - aktualizacja - - - - -

Izopropanol, lewo - prawo a potem rozpuszczony brud wacikiem do uszu zebrać

Izopropanolem mozna uszkodzic potencjometry i włączniki, nie po to są specjalne preparaty aby uzywac czego popadnie, poza tym izopropanol Ci wyparuje i czym pozniej nasmarujesz tarcze i slizgacz?

Czyszczenie zuzytych potencjometrow rozwiazuje sprawe tylko na chwile. Jak chcesz sprzedac sprzet, zeby dzialal, to ok - zadziala, ale na dluzsza mete trzeba po prostu kupic nowy potek.

Nie prawda, jeśli mamy do czynienia np z ALPSami to w ok 99% przypadków kompletne rozebranie, wyczyszczenie i poprawne zlozenie gwarantuje bezawaryjna prace przez nastepne lata. Na chwile rozwiazuje sprawe jedynie psikanie przez dziurki.

W miesiącu serwisuje kilka do kilkunastu urzadzen, jeszcze nigdy zaden nie wrocil z powodu trzeszczacych potencjometrow.

Ktoś ma jakiś patent na ściągnięcie tej blaszki która trzema to wszystko w kupie?
Próbowałem podważyć tapeciakiem, to mi ostrze pękło :)
Zwykły nóż jest za gruby...

Bardzo cienkiem srubokretem podwazasz te blaszki a po sciagnieciu naginasz je w druga strone

Ja z rok temu czyściłem takim sprayem do potków 4 szt trzeszczaków alpsa. Ale wylutowałem, zalałem, poruszałem, wytrzepałem i znowu zalałem itd kilka razy, żeby wypłukać syf. Na koniec wytrzepałem ile się dało preparatu wlutowałem i działa idealnie. Sprawdziłem miernikiem, jakichś dużych rozjazdów nie było. Bałem się rozbierać. Wprawdzie minął tylko rok, ale na razie wszystkie 4 działają idealnie. Chyba warto spróbować.

"Dzięki" za ten post ;)

Tez mam takie samo zdanie

Z rozłożeniem potka to i problemu pewnie nie bedzie
Tylko jak go potem "fabrycznie" poskladac aby rozbieznosci nie było

Powrót