• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Po wykresie nie widać ze to 2,5 drogi
Moze na tej 0,5 drogi jest jakis problem
Pokaz wszystkie wykresy i spróbuj zrobic 2 drogi a potem dołożyć dopiero ta 0,5

Dół na wykresie to jest te 1,5 drogi czyli cała sekcja niskotonowa, tak jak na schemacie. Problem w mierzeniu wooferów odzielnie polega na tym, że całkiem inaczej zachowuje się dzwon tego głośnika na ok. 6khz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

wygląda to mnie więcej tak:

To chyba komora na panel, bo jak na szczelinę to za duża względem długości i bez prześwitu do komory głośnika.

Na to jeszcze pójdzie MDF 10mm i HDF, więc będzie sztywna i ciężka :)

Obudowę testową z wioru 18mm bez wzmocnień chciało rozerwać :D

Panowie(chyba mogę zaryzykować), posiadam monitory tannoy eaton, mają swoje lata, dziś postanowiłem w nich podłubać, konkretnie chciałem pomierzyć parametry TS. Odlutowałem przewody i niechcący delikatnie dotknąłem przewodów łączących konektory z cewką, który jest w czarnym oplocie, który jest przyklejony do membrany i gdzieś w miejscu klejenia przewody przechodzą przez membranę na drugą stronę. Chciałem zmierzyć rezystancję, niestety głośnik stracił gdzieś połączenie.... linka łączy się z konektorami bo to widać. Jakieś rady, pozytywne słowa (że nic nie spieprzyłem)... Aha kable połączeniowe i terminale były kombinowane przez kogoś i musiałem chwilę pogrzać terminale lutownicą, bo dureń pozakręcał przewody na terminalu przed lutowaniem. Idę się napić, bo to w tym momencie mi zostało. Do jutra.

Odlutowałem przewody i niechcący delikatnie dotknąłem przewodów łączących konektory z cewką, który jest w czarnym oplocie, który jest przyklejony do membrany i gdzieś w miejscu klejenia przewody przechodzą przez membranę na drugą stronę. Chciałem zmierzyć rezystancję, niestety głośnik stracił gdzieś połączenie.... linka łączy się z konektorami bo to widać. Jakieś rady, pozytywne słowa (że nic nie spieprzyłem)...

Możesz napisać jaśniej?
Czym dotknąłeś? lutownicą?
Jak podłączysz pod wzmacniacz to głośnik nie gra?

Powrót