• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Kupilem sobie takie cudo:
http://www.ebay.pl/itm/Voltage-Regulator-Kit-AC-DC-in-DC-out-Based-on-LM317-/260479385900

Niestety cos sie stalo i sie zje... :P
Jak podlaczam zmienne napiecie, to mam wrazenie, ze jest zwarcie, bo trafo brzeczy, po 2-3 sekundach leci dymek z gniazda do ktorego podlaczam +15AC, a dodatkowo element "br1 2w04" sie grzeje momentalnie.
Teraz pytanie, co wymienic, zeby to zaczelo dzialac?

Tu masz taki sam tyle ze za 30zl i z trafem 4W ;) http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-105.-Zasilacz-stabilizowany-regulowany-z-ukladem-LM317./19

Jak polutowales wszystko ok to musi działać. Sprawdź montaż, dodatkowo po zwarciu mogło coś się uszkodzić.

Jak ktos potrzebuje troche wiekszej mocy to proponuje zbiasowac zenerke prostym zrodlem pradowym i zasilic tym baze jakiegos darlingtonika w to220 a z emitera pociagnac zasilanie, uklad jest mega prosty, stabilizacja jest dobra i mozna pociagnac znacznie wiecej mocy niz z scalonego stabilizatora.

Nie na temat...
Jeden sie pyta; 'co zrobić bo nie działa mi zasilacz na lm317' Drugi odpowiada mu 'zbiasować zenerke źródłem prądowym'
Nie no na pewno oboje sie dobrze zrozumieli...

Spr ten kond za mostkiem (wlutuj tam co masz pod ręką byle na odp. napięcie i zobacz czy działa )

PS
Jak patrze na ten mostek masy przy gniazdach na tej płytce .. oj .

Podlaczylem stale napiecie i dziala. Zatem musial pasc ten mostek. Zobaczymy po wymianie ;) Kupie kilka, bo pewnie niejeden jeszcze uwale :D

Raczej zdziwiłbym się jakby w Anglii jeździł z kierownicą po lewej...
Też jeździłem kilka miesięcy :)
Poza tym coraz więcej Mustangów widuję z kierownicą z prawej zarejestrowane w UK.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może kierownica po prawej, ale najważniejsze że fotel kierowcy po lewej, czyli wszystko w porządku
Troche ciężko się prowadzi ale da się przyzwyczaić ;).

Powrót