• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Hermes czy poprzedni twoj dac był na kostkach ad?

To była bodajże Lampucera z CS4398, może innym.

Mój teraźniejszy DAC jest na AD1955 i gra bardzo dobrze. Zresztą, osobiście twierdzę, że są to jedne z najlepszych kości o ile są prawidłowo zaaplikowane. W CA Stream Magic 6 powinny być (po jednym na kanał) WM8742 lub WM8741 i też są to bardzo dobre przetworniki.

Ostatnia edycja:
Wm to bardzo dobre kości
Jednak do większości ad mam duże watpliwości
W każdym sprzęcie ktory miałem okazje używać gdzie użyte były kości ad (radio,procesor) występowało podbicie na wyższym basie
Powodowało to dudnienie kolumny, przedniego systemu
Jak podlaczylem i zaczynałem słuchać to po "dudnieniu" rozpoznawałem jakie daci były użyte

Wiec mam zle wspomnienia z używania kości tej firmy

Chyba jedyny sprzet ktory sie wyłamał z tej reguły to audiotec fischer

czyli nie tylko ja mam takie wrazenie... a bawiles sie strojeniem b-r? bo SCXy w tej samej obudowie na wyzszym strojeniu graly juz ciekawie basem ;)

Nie bawiłem się, mam tunel szczelinowy tak jak w projekcie.
Nie wiem jak gra accu więc możliwe ze z nim gra to o wiele lepiej. Pod samym bg9 mni sie nie podobały, bez lekkiego wsparcia suba nie dawało rady. W aktualnej konfiguracji (która podałem wyżej) jest mega fajnie. Głośniki mają potencjał ale trzeba dobrego napędu.
Ciekawi mnie jakby grały z alx'em

No to walcz :P Najwidoczniej był jeden co się wyłamał z tej reguły wg. Łukasza. W moim przypadku żadne dudnienie nie występuje, specjalnie teraz puściłem kilka piosenek - generalnie niskie tony praktycznie takie same jak w WM8741/42.

Może jakąś częstotliwość na którą mam zwracać uwagę? Dudnienia nie słyszę, kolumny grają bardzo dynamicznie, ale wzmacniacz ma też ogromny zapas mocy i bardzo wysoki SR (około 800W w 8R, tym razem nie jest to klon Accuphase).

Ostatnia edycja:
Tego ad masz w CA jakimiś ?
Może to być z filtrem cyfrowym CA używa DSP a nie wbudowanego w AD .

Co to za spaware masz pochwal się :)

Tego ad masz w CA jakimiś ?

Tak. To jest Azur 851D lub Azur 851N (obydwa posiadałem, ale w danej chwili wystarczy 851N, ponieważ ma dokładnie te same bebechy + streamer).

https://www.cambridgeaudio.com/node/2153

Dokładnie tak. CA ma DSP do tego.

Co to za spaware masz pochwal się :)

Chciałem poczekać aż będzie chociaż obudowa (już są projekty i tworzy się front) :P W danej chwili jest to zastępczy wzmacniacz, ponieważ docelowy będzie trochę inny, ale pracujący na podobnej zasadzie. Napisałem, że posiada bardzo wysoki SR i wynika to z definicji tego wzmacniacza, tutaj pewnie już wiesz o co chodzi :)

Pierwszy z nich ominę na razie, wspomnę jednak o drugim, który w danej chwili składam w obudowę i nie miałem go podłączonego do testów tego dudnienia - jest to samooscylujący wzmacniacz UcD (Hypex) pracujący w różnicowej konfiguracji, czyli po prostu BTL. Generuje on 1600W w 8R przy 1% THD i około 2500W w 4R przy takich samych zniekształceniach. Nie odbiorę sobie przyjemności przetestowania tego jak już będzie w obudowie. Zasilanie to ciekawa sprawa, oczywiście nie mogłem sobie pozwolić na zwykłe transformatory, więc posiadam do tego dwie przetwornice (pełne dual-mono), które według danych producenta powinny oddawać po 3000W przy 20Hz.

Ostatnia edycja:
o to walcz :P Najwidoczniej był jeden co się wyłamał z tej reguły wg. Łukasza. W moim przypadku żadne dudnienie nie występuje, specjalnie teraz puściłem kilka piosenek - generalnie niskie tony praktycznie takie same jak w WM8741/42.
Tez tak myślałem dopuki nie podlaczylem w to miejsce bb
I swiat stał sie piękniejszy

Tez tak myślałem dopuki nie podlaczylem w to miejsce bb
I swiat stał sie piękniejszy

Przeskoczyłem z tego WM8741/42 na AD1955, oczywiście przy okazji porównałem. Jak WM8741/42 nie dudnił wg. Ciebie, to ten też u mnie nie dudni.

Może to wynikać z faktu, o którym wspomniał Rafał.

Podbicie, dudnienie występuje w okolicy 100-150Hz
Jak zdejme tyle na korektorze to dzwiek staje sie bardiej przyjazny

A podłączając nawet najlepsze kolumny do takiego dac'a mozna je poprostu zepsuć

Hermes czy poprzedni twoj dac był na kostkach ad?

Fajna masz drewniana podłogę

Lampucera grała na CS4396. Dodatkowo miałem też na podmiankę PCM1794.
Co do podłogi - 80 letni parkiet daje jeszcze rade, ale wzór nie na czasie :P

Hermes dobrze widzę, że zwrotnicę trzymasz na kolumnie?
Tak, chce by było więcej powietrza na wysokich tonach :P
A tak na serio, jeszcze nie zamknąłem obudowy, bo testy są planowane.

338cfcce08916e659c2275ac7e642893_1445189934.jpg

Powoli do przodu, czekam na potek (będzie prawdopodobnie ukryty w środku, albo dostępny "od spodu" lub "od tyłu" bo mi do frontu nie pasuje) i dokumentacje do sterownika i będę składał w całość.

Szerokość tego to jakieś 46.x cm nie pamiętam teraz dokładnie. Waga około 26 kg jak narazie. Wykonane zwykłą wyrzynarką i frezarką (plus oczywiście wiertarka).

Roboty przy takiej obudowie od metra, a co gorsza nie widać za bardzo ile roboty w to włożone ;-) Małych pierdółek zajmujących kupę czasu jest od metra i większości nie widać ;-)

Co do wykończenia aluminium to mam w sumie trzy pomysły, malowanie proszkowe (najbardziej prawdopodobne), anodowanie (musiał bym skonsultować z kimś czy dało by radę przy tej obudowie), lakier bezbarwny (albo raczej Paraloid B44, musiał bym przetestować) na szczotkowane i trawione aluminium.

Ostatnia edycja:
To raczej anodowanie sobie odpuść, chociaż 1050A doskonale nadaje się do andowania. Efekt byłby fantastyczny

Też tak uważam, dlatego będę się starał dowiedzieć czy dało by radę :-) Ktoś na forum chyba nawet pisał, że anoduje w pracy, tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć kto to był :/

Powrót