• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie wiem, wczoraj założone, dziś pomierzone :) W tym tygodniu do nich nie usiądę, może w przyszłym cos napiszę. Wg producenta potrzebują dużego litrażu co jest ich wadą.

5d95f6f9b8fa8a649684a98ac4f604b0_1446734627.jpg

96b10ec86f73b981e89bb6fb5741a289_1446734628.jpg

Dzisiaj przyszły, akurat bardzo dobrze się złożyło. Nie wiadomo, który wybrać do projektu, więc są dwie parki. Niestety nie posłucham. W sobotę pojadą razem z kolegą raven1985 wraz z innymi głośnikami :) Może wreszcie ruszy się ten końcowy projekt.

Ja oatatnio wyżynarką kroiłem. Jeszcze jakiś twardy stop. W poprzek żeberek nowym brzeszczotem, godzina dydolenia, ręka mnie 2 dni bolała

W praktycznie każdej hurtowni z metalami mają piłę taśmową, 2 minuty pracy, cena ok 1-2zł za cięcie
Ja bynajmniej tak tnę, cięcie jest idealne, równe i bez zadziorów.

Pozdrawiam :)

Po wielu perypetiach w końcu skończyłem konwerter z separacją USB oraz zasilaczem liniowym, obudowa Hammond, panel frontowy i tylny cięte wodą, napisy na przodzie zrobione laserem :) Jako konwerter WaveIO, zasilacz z separacją USB mojego autorstwa :)

Panowie - porównywał to ktoś z PCM1702/04?
Strasznie mnie to interesuje bo mam teraz AK4490 (ale w prostej postaci z diyinkh) i szukam czegoś z większą ilością detali.
Czegoś o poziom lepszego..

Drogo taka konstrukcja wychodzi? - amanero mam :)

Musisz kostek poszukać
Najlepiej stary sprzet gdzie takie kostki siedzą
Tanio nie bedzie bo to jedne z lepszych

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po wielu perypetiach w końcu skończyłem konwerter z separacją USB oraz zasilaczem liniowym, obudowa Hammond, panel frontowy i tylny cięte wodą, napisy na przodzie zrobione laserem Jako konwerter WaveIO, zasilacz z separacją USB mojego autorstwa

Pierwsze i podstawowe pytanie: Gdzie jest fundament dobrego sprzętu czyli porządne zasilanie? Konwerterek pełną jakość pokazuje na porządnym zasilaczu stabilizowanym. Bez niego można uznać, ze tracisz conajmniej 30 % jakości. Pamiętaj, ze cały układ jest dość czuły i nie można szaleć z napięciem zasilania. Przekroczenie powyżej 0,5V moze go uszkodzić.
Kolejna rzecz to ilozowanie sygnału. Ewidentnie słychać, ze transformatory separujace dźwięk bardzo go degradują, przestrzeń i dynamika bardzo tracą na wartości, góra nie jest taka przejrzysta a bas muli. Konwerter najlepiej oddaje swoje możliwości gdy podajemy czysty, nie filtrowany, nie izolowany sygnał.
Po co Ci separacja i izolacja sygnału? Jeśli masz problemy z sygnałem USB lub SPDiF to je zlikwiduj a nie "czyść" półśrodkami.

lklukasz

wiem, że to starsze kostki i wiem w jakich starszych sprzętach to wychodziło, z tym iż nikt nigdy jednoznacznie nie powiedział - to jest lepsze to gorsze. Dla mnie np 4490 > ES9018 ale pcm nie słyszałem - a samego CD nie chcę kupować, bo słucham z kompa muzykę..
Chyba że jednak opłaca się kupić CD'ka i spróbować starej maszyny z nadal tętniącym życiem sercem?

Powrót