• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ogólnie ampli jest słaby jak na klocki ktore tam siedzą
Lepiej kupic cały i rozebrać na czesci
Opki 5534 są bdb
5534 to pojedyncza wersja 5532
Takie siedzą w procesorze alpine h900 za 24999zl (jak był nowy)
A ogolnie są tam jeszcze super filtry cyfrowe DF1706

Dokładnie tak. Bardzo dobrze, że DF1706 tam siedzi, ponieważ taki będzie w projekcie DAC i przynajmniej mam pewność, że jest też oryginalny.

5534 ma całkiem dobre parametry, ale do konwersji I/V użyłbym innego opampa, zapewnie AD797BRZ. Właściwie to nie jestem jeszcze pewny co do samej konwersji I/V. Może będzie jakiś dyskretny stopień, może opamp, nie wiem :P

Dokładnie tak. Bardzo dobrze, że DF1706 tam siedzi, ponieważ taki będzie w projekcie DAC i przynajmniej mam pewność, że jest też oryginalny.

5534 ma całkiem dobre parametry, ale do konwersji I/V użyłbym innego opampa, zapewnie AD797BRZ. Właściwie to nie jestem jeszcze pewny co do samej konwersji I/V. Może będzie jakiś dyskretny stopień, może opamp, nie wiem :P

Dyskretny brzmi duzo ciekawiej :D

Jeśli ma ad w nazwie to radziłbym sie trzymać od tego z daleka
Bedzie dudnił na basie
Sorry ale mam juz uprzedzenia

3eb1cfc5f9154ad5a0daeb29d81110fa_1447535756.jpg

Powoli do przodu. Panele są, można składać dalej :)

Z tyłu plątanina, która będzie od nowa zrobiona, ponieważ chciałem sobie na szybko pograć :)

Ostatnia edycja:
96b15721c0e2170f8e719d1f8c4db538_1447540998.jpg

Luknijcie jak można popsuć Pasmo przetwarzania złą aplikacją BR a konkretniej prostokątną szczeliną. Tak zachwalaną :)
Niby strojenie wyliczone w punkt, Niby front i ułożenie głośnika wysoko tonowego pięknie przewidziane. Podobno BR szczelinowe mniej świszczą - ale co z tego jak ... :)

Na zielono dodałem przefiltrowany FR tego samego głośnika w innej aplikacji.

Odpowiedzi BR na brązowo przed tłumieniem na zielono po dobrym wytłumieniu..Pasmo głośnika widoczne po filtracji naturalnie wykonane jest już po tłumieniu :)

Ja mam te używki panasonica, zmierzyłem, są OK. Już nie pamiętam, a nie powtórzę pomiaru bo wlutowałem, ale pojemność chyba ciuteńke mniejsza, esr jakieś małe ułamki ohma. Sprzedawca do dogadania, parę razy z nim gadałem, sympatyczny gość. Wziąłem od niego też trafo i jakieś gniazda głośnikowe.
A Jamicony też mam, ale na 50V i też grają OK. Niejedno zwarcie przetrwały :)

Męcząca kwestia czy kupić nowe i nie zawracać sobie głowy używkami czy też w podobnej cenie używki.
Nowe Panasonic-i pewnie koło 30 PLN , ale nigdzie nie widzę .
Czy w aplikacji stereo na i-AMP będzie można wyłapać że gra Panasonic lub Jamicon ?
Jak z żywotnością ?

Nie wiem, nie pomogę. Jestem w trakcie składania iampa pod te panasonic-i :) Z żywotnością nie mam pojęcia. Podejrzewam że te panasonica mają niższy esr, ale czy różnice są takie że warto walczyć to nie mam pojęcia.
Ja wyszedłem z założenia, że przecież to nie majątek, jak padną to sobie nowe kupię. Jak na basie nie dadzą rady, to też się bardzo do nich przywiązywał nie będę.

Całego wnętrza z portem włącznie ?
- a od kiedy port BR się tłumi ??
Ale z ciekawości sprawdziłem poza obniżeniem sprawności w miejscu strojenia nic się nie zmienia :) Czyli tak jak zawsze dotłumianiem wylotu można regulować Sobie podbicie basu, chociażby w celu lepszej adaptacji akustycznej z pomieszczeniem.

Powrót