• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

- a od kiedy port BR się tłumi ??
Ale z ciekawości sprawdziłem poza obniżeniem sprawności w miejscu strojenia nic się nie zmienia :) Czyli tak jak zawsze dotłumianiem wylotu można regulować Sobie podbicie basu, chociażby w celu lepszej adaptacji akustycznej z pomieszczeniem.

A konkretnie co spowodowało ten rów na 500-1k (a właściwie to góry i doliny na 500-1500) ? Sam kształt tunelu tak wpłynął czy przy okrągłym też takie cyrki mogą się dziać ?

Ostatnia edycja:
Tak w moim odczuciu sam kształt tunelu. Nigdy nie spotkałem się z Aż tak dużym rezonansem i jego harmonicznymi przy okrągłym BR.

Prostokątna długa szczelina na dnie monitora. Co ciekawe konstruktor obudów wstrzelił się prawie w oczko z rezonansem głośnika i strojeniem. A także wykonał wzorowo "plan" przedniej ścianki - pasmo wysokotonówki prawie idealnie liniowe ... ale chyba za bardzo zawierzył w wspaniałość szczelinowego :).

Nieprawidłowości nie widać także na pomiarach harmonicznych głośnika więc cały wpływ obudowy na tylną stronę membrany został usunięty tłumieniem.

Pytam o port, gdyż twierdzisz, że to właśnie on, a właściwie jego kształt jest przyczyną
- tak własnie stwierdzam po doświadczeniach :)

czy przy okrągłym też takie cyrki mogą się dziać
- na zielono dodałem pomiar z innej konstrukcji z okrągłym portem w podobnym miejscu:)

Pytam, ponieważ mam u siebie identyczne zjawisko:

Mam wątpliwości co jest przyczyną i jak temu zaradzić. Skoro winny jest port a nie to co się dzieje w środku obudowy to dlaczego właśnie jej wytłumienie przyniosło pożądany efekt ? Dziwne. Ale może tylko dla mnie. Trzeba będzie to sprawdzić.

Filc nie tlumi niskich czestotliwosci.
Do pozbycia sie tego pasma stosuje inne materialy akustyczne, jak wata albo gabka.

Do pozbycia sie tego pasma stosuje inne materialy akustyczne, jak wata albo gabka.

ja tez miałem ten problem ale na taki problem jak na obrazku pomogły rónolegle skrócenie długości br (co wiazało sie ze zmniejszeniem średnicy) oraz wytłumienie wełna owczą tylnej ścianki obudowy

5c8c92712237d3915a8feeec04d7336f_1447761325.jpg

Ostatnia edycja:
mam u siebie identyczne zjawisk
- oj u Ciebie jest chyba gorzej

Do pozbycia się tego pasma stosuje inne materiały akustyczne, jak wata albo gabka.
- sprawdzałem i próbowałem były pianki akustyczne i watoliny. Miękki gruby puszysty filc zadziałał najlepiej.
Ja tych filców mam u Siebie dużo rodzajów i każdy tłumi nieco inaczej :) ...
Nie chciałem dosłownie degradować działania BR stąd jakiś kompromis a kolumn nie mogłem przerobić ... Nie jest to aż tak słyszalne ale oko denerwuje :) ...

wygląda mi to trochę tak jakby tunel nadto się wzbudzał i działał "ala" falowód. wewnątrz kończy się przy samej tylnej ściance może to jest powodem mmhh ??

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
To są Gokara głosniki, ja je tylko będę mierzył ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zaokrąglałeś frezarką, czy bawiłeś się odręcznie ?
Ta dziura na górze to na terminal cz BR ?

Frezarką.
Otwór jest na BR. Chciałem dać z tyłu ale pomyślałem że lepiej będzie dać od góry, w razie co będzie więcej miejsca na dłuższą rurę.

Chciałem dać z tyłu ale pomyślałem że lepiej będzie dać od góry, w razie co będzie więcej miejsca na dłuższą rurę.

nie głupi pomysł jak z tyłu jest blisko ściana a z przodu nie bardzo chce się go umieszczać, ale nie lepszy byłby od spodu a kolumna na kolcach, tak będzie chyba trochę zbierać kurzu itp ?

Powrót